Σε έναν κόσμο όπου διαφόρων ειδών δεσμοί συνδέουν τους γονείς με τα παιδιά τους – είτε οι ενήλικες είναι ανύπαντροι, σε γάμο ομοφυλοφίλων ή θετοί κηδεμόνες – είναι σημαντικό να δείξουμε στα παιδιά ότι δεν έχει σημασία αυτό, αλλά η αγάπη που μοιράζονται. Αυτό είναι το σημαντικό για μια οικογένεια.

Ο Todd Parr, συγγραφέας δεκάδων παιδικών βιβλίων για μη παραδοσιακές οικογένειες, έχει επίσης δει από πρώτο χέρι πώς οι ιδέες ενός γονέα για την οικογένεια μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά. Όταν επισκέφτηκε σχολεία για να διαβάσει τους τίτλους του The Mommy Book και The Daddy Book σε μαθητές, έλαβε σκληρή κριτική σχετικά με την πρόταση που αναφερόταν σε νοικοκυριά δύο μαμάδων και δύο μπαμπάδων. “Δημιούργησε προβλήματα για τους εκπαιδευτικούς”, λέει ο Parr, “επειδή οι γονείς ήταν εναντίον των παιδιών τους που άκουγαν αυτές τις πραγματικές πληροφορίες, ακόμη και με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία.”

Όταν αυτές οι συμπεριφορές προωθούνται στα παιδιά, οι συνομηλίκοί τους σε μη παραδοσιακές οικογένειες μπορούν να ακούσουν σχόλια σχετικά με την υποτιθέμενη περίεργη θέση της οικογένειάς τους. “Δεν μοιάζεις με κανέναν στην οικογένειά σου”, ένα παιδί μπορεί να πει σε ένα υιοθετημένο παιδί. Ή, “Γιατί ζείτε με τη γιαγιά σας;” Η αποξένωση που μπορεί να νιώσει ένα παιδί όταν ακούει σχόλια όπως αυτό, μπορεί να είναι επώδυνη.

Δείτε πώς μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας μια ευρεία και περιεκτική εικόνα της οικογένειας, ώστε να αντιμετωπίζουν άλλα παιδιά με καλοσύνη, να αισθάνονται υπερηφάνεια και να μεγαλώσουν για να χτίσουν μια ζωή που θα τους κάνει ευτυχισμένους.

Βρείτε παιδικές εκπομπές και βιβλία που δείχνουν κάθε είδους οικογένεια.

Είναι εύκολο να ομαλοποιήσετε τις μη παραδοσιακές οικογένειες μέσω εικονογραφημένων βιβλίων και τηλεοπτικών εκπομπών “έτσι ώστε όταν τα παιδιά σας συναντούν διαφορετικά είδη οικογενειών στην πραγματική ζωή, δεν είναι καθόλου περίεργο”

Κάντε παρέα με διαφορετικά είδη οικογενειών.

Κάντε παρέα με τη χωρισμένη μαμά, τη χήρα ή χήρο, τον χωρισμένο μπαμπά που μεγαλώνει μόνος του τα παιδιά του, τους γονείς που είναι διαφορετικής εθνικότητας απο εσάς, την οικογένεια με δύο μαμάδες, την οικογένεια με δύο μπαμπάδες, την οικογένεια με υιοθετημένα παιδιά, την οικογένεια που έχει μόνο γιαγιά και παππού και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να δεί ολες αυτές τις διαφορετικές οικογένειες και να καταλάβει οτι όλες έχουν ένα κοινό: την αγάπη.

Ενδυνάμωση του παιδιού σας.

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, ξεκινήστε να επιτρέπετε στο παιδί σας να συμμετέχει σε ορισμένες αποφάσεις του νοικοκυριού, όπως τι να φάτε για δείπνο, πώς κατανέμονται οι δουλειές ή ποια θα είναι τα σχέδια του Σαββατοκύριακου. Με το να αισθάνονται ότι συμβάλλουν στην οικογένεια, δημιουργεί εμπιστοσύνη στη μονάδα, τους δίνει μια πανοπλία αυτοεκτίμησης και τα προετοιμάζει για εσωτερική σταθερότητα, και την αποδοχή του διαφορετικού.

Απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις τους.

Οι γονείς μπορεί να διαπιστώσουν ότι αισθάνονται άβολα με την εξήγηση ορισμένων οικογενειακών τύπων στα παιδιά τους, ανησυχώντας, για παράδειγμα, ότι το να μιλάμε για διαζύγιο μπορεί να κάνει ένα παιδί να φοβάται ότι οι γονείς τους θα μπορούσαν επίσης να χωρίσουν ή οτι ένας γκέι γονέας θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το φύλο Ταυτότητα. Αλλά προτιμάτε το παιδί σας να λαμβάνει πληροφορίες από εσάς παρά παραπληροφόρηση από άλλους . Έτσι τα παιδιά σας θα γνωρίζουν ότι μπορούν να σας μιλήσουν για οτιδήποτε, και αυτό είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά όταν ωριμάζουν.

Μιλήστε με τους Δασκάλους.

Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας έχει απομονωθεί, φαίνεται να ντρέπεται να μιλάει για την οικογένειά σας ή δεν απολαμβάνει πλέον το σχολείο, μιλήστε με τον δάσκαλό του. Δείτε εάν έχει προκύψει κάποιο είδος εκφοβισμού και συνεργαστείτε για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την ευημερία του παιδιού σας. Είναι επίσης καλή ιδέα να ενημερώσετε τον δάσκαλο για τη δυναμική της οικογένειάς σας, ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει ως σύμμαχος.


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.