Ας είμαστε ειλικρινείς…

Εσείς, ο πρώην σας, και τα παιδιά σας θα ζήσετε κάποια θλίψη και μελαγχολία αυτά τα Χριστούγεννα. Παρόλο που είμαι βέβαιη ότι και οι δύο έχετε διαβεβαιώσει τα παιδιά σας ότι θα τα αγαπάτε και θα τα φροντίζετε για πάντα, η πραγματικότητα που θα περάσετε τα πρώτα Χριστούγεννα ως ξεχωριστή, διαζευγμένη οικογένεια θα τους πληγώσει.

Μπορείτε, ωστόσο, να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους παρέχετε το καλύτερο συναισθηματικό περιβάλλον, προκειμένου να απολαύσετε όμορφα και ήρεμα αυτήν την εορταστική περίοδο.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσετε το επιπλέον άγχος κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών και πώς να ικανοποιήσετε τις ανάγκες των παιδιών σας αυτήν τη στιγμή:

Δείξτε τους ότι καταλαβαίνετε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους: “Ξέρω ότι θα αισθάνεστε λυπημένοι μερικές φορές αυτά τα Χριστούγεννα και ίσως λίγο θυμωμένοι και ανήσυχοι επίσης. Θα νιώθετε διαφορετικά, αφού δεν θα είμαστε μαζί όπως είμαστε. Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά φέτος “

Προσφέρετε τους ενθαρρυντικές κουβέντες: “Ξέρεις, όλοι ξέρουμε πώς να περνάμε καλά τα Χριστούγεννα. Ο μπαμπάς σου και εγώ πρόκειται να σκεφτούμε όλες αυτές τις καλές στιγμές και θα θέλαμε και οι δύο να τους σκεφτούμε και πάλι. Παρόλο που δεν θα είναι το ίδιο, ξέρω ότι μπορούμε όλοι να απολαύσουμε ο ένας τον άλλον την περίοδο των Χριστουγέννων και ότι ο μπαμπάς σου και εγώ μπορούμε να κάνουμε κάποια διασκεδαστικά πράγματα μαζί σας”.

Να είστε εγκάρδιοι με τον πρώην σας κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η συμπεριφορά σας κατά τη διάρκεια αυτού του, παραδοσιακά, οικογενειακού χρόνου μπορεί να προσφέρει στα παιδιά σας κάποια ελπίδα ότι και οι δύο μπορείτε και θα είστε φιλικοί στο μέλλον.

Επικοινωνήστε με τον πρώην σας για τα δώρα, έτσι ώστε τα παιδιά σας να μην απογοητευτούν.

Ρωτήστε τα παιδιά σας, αν είναι αρκετά μεγάλα, πώς θέλουν να γιορτάσουν τις διακοπές, δεδομένης της αλλαγμένης οικογενειακής σας δομής. Ρωτώντας τους τι θέλουν να κάνουν, μπορεί να οδηγήσει σε μια φυσική συζήτηση για το τι σκέφτονται και αισθάνονται.

Δημιουργήστε μερικές νέες παραδόσεις διακοπών με τα παιδιά σας . Ενθαρρύνετε τον πρώην σας να δημιουργήσει και τις δικές του διαφορετικές παραδόσεις.

Διατηρήστε τη συμμετοχή της “ευρείας” οικογένειας, των θείων, των παππούδων, κ.λπ. κατά τη διάρκεια των διακοπών (ακόμα κι αν μπορεί να γίνει μόνο μέσω email, καρτών, τηλεφωνικών κλήσεων). Εξακολουθούν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής των παιδιών σας και να τους παρέχουν ασφάλεια ενόψει της αλλαγμένης οικογενειακής σας δομής.

Εάν το έχετε κάνει πριν, συνεχίστε να βοηθάτε τα παιδιά σας να επιλέξουν ένα δώρο για τον πρώην σας.

Μην δείχνετε αρνητικά συναισθήματα για τον πρώην σας μέσω των λέξεων ή της συμπεριφοράς σας. Τα παιδιά σας θα πάρουν τις ενδείξεις τους και από τους δύο.

Κατανοήστε ότι αυτή η πρώτη περίοδος διακοπών μετά το διαζύγιό σας θα είναι διαφορετική και προσφέρετε στα παιδιά σας συμπόνια, αλλά και στρατηγικές αντιμετώπισης της νέας κατάστασης. Αυτά, όχι μόνο θα τους βοηθήσουν κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά και πολύ μετά την πάροδό τους.

Ειρήνη και χαρά σε όλους σας.


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.