Υλικά:

Για το χριστόψωμο θα χρειαστείτε

  • 2 φλιτζ. ‏νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι ‏μαγιά ξερή
  • 4 κ. σούπας ‏μέλι
  • 1 κ. σούπας ‏ζάχαρη
  • 1 κιλό ‏αλεύρι σκληρό για ψωμί + 4 – 5 κουτ. σούπας, για την επιφάνεια εργασίας και το ταψί
  • ½ κ. γλυκού ‏αλάτι
  • 1 κ. σούπας ‏γλυκάνισος
  • ½ κ. γλυκού ‏μαχλέπι, κοπανισμένο
  • 1/3 φλιτζ. + λίγο, για τη λεκάνη και το ταψί ‏ελαιόλαδο

Υλικά για την διακόσμηση

  • 1 ‏καρύδι ολόκληρο
  • λίγα ‏αμύγδαλα λευκά
  • λίγες ‏σταφίδες
  • μερικά ‏καρφάκια γαρύφαλλου
  • ‏σουσάμι

Υλικά για την επικάλυψη

  • 1 κουτ. σούπας ‏μέλι
  • 2 κουτ. σούπας ‏νερό καυτό

 

Εκτέλεση:

Βάζετε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Διαλύετε σε αυτό τη μαγιά, το μέλι και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά. Έπειτα, κοσκινίζετε μέσα στον κάδο το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι, τον γλυκάνισο, το μαχλέπι και το ελαιόλαδο.

Ξεκινάτε να ζυμώνετε με τον γάντζο, ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό με τα διαλυμένα υλικά. Αν η ζύμη βγαίνει πολύ σφιχτή, προσθέτετε ακόμη μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Συνεχίζετε να ζυμώνετε για 5 λεπτά ακόμη.

Πασπαλίζετε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας, ακουμπάτε σε αυτή τη ζύμη και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να ξεκολλάει τελείως από αυτά.

Λαδώνετε ελαφρώς μια λεκάνη και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη. Κλείνετε με μεμβράνη και αφήνετε τη λεκάνη σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδώνετε και αλευρώνετε καλά ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί. Ακουμπάτε τη φουσκωμένη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και αφαιρείτε ένα κομμάτι από αυτή για το στόλισμα.

Την ξαναζυμώνετε ελαφρώς με τα χέρια, την πλάθετε σε καρβέλι και τη βάζετε στο ταψί. Την αφήνετε να ξαναφουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.

Καλή Όρεξη!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: foodaholics.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.