Ο θηλασμός είναι αναμφισβήτητα ένα θέμα που απασχολεί όλες τις μαμάδες.

Είτε αποφασίσει μια μητέρα να θηλάσει το παιδί της ή όχι, πρέπει να είναι ενημερωμένη για το τι πραγματικά ισχύει και τι όχι.

Η αγαπημένη μας μαία, Σοφία Θωμαΐδη, μας απαντάει στους μύθους του θηλασμού.

Πάμε μαζί να τους δούμε:

1. Ο μητρικός θηλασμός πονάει. Μύθος!

Είναι απολύτως φυσιολογικό η μητέρα να αισθάνεται κάποια μικρή ενόχληση, η οποία σίγουρα δεν της προκαλεί πόνο ή δυσφορία. Όταν η μητέρα όμως πονά κατά την διάρκεια του θηλασμού θα πρέπει να ζητήσει την συμβουλή ενός επαγγελματία για την σωστή τοποθέτηση του μωρού πάνω στο στήθος καθώς τις περισσότερες φορές ο πόνος των θηλών οφείλεται στον τραυματισμό τους από τη λανθασμένη προσκόλληση ή απομάκρυνση του βρέφους.

2. Πρέπει να σταματήσω να θηλάζω εάν έχω μαστίτιδα. Μύθος!

Αν και μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος σε αυτές στις συνθήκες, ο συχνός θηλασμός διατηρεί την παράγωγη γάλακτος και εμποδίζει την περαιτέρω συμφόρηση του μαστού. Μια τακτική που μπορεί πολύ να βοηθήσει είναι η τοποθέτηση ζεστών επιθεμάτων πριν από κάθε θηλασμό. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι ο θηλασμός εξακολουθεί να σας προκαλεί μεγάλη δυσφορία δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα θήλαστρο, και δώστε το γάλα στο μωρό σας με το μπουκάλι. Μην ξεχνάτε όμως ότι το μωρό σας είναι πάντα σε θέση να αδειάσει το στήθος σας καλύτερα, γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα σε σχέση με ένα θήλαστρο.

3. Δεν πρέπει να καταναλώνω γαλακτοκομικά, όσπρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά . Μύθος!

Ο θηλασμός είναι μια κοπιώδης και απαιτητική διαδικασία με αποτέλεσμα η μητέρα να χρειάζεται μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά χωρίς ωστόσο απαιτήσεις και απαγορεύσεις όσον αφορά την διατροφή της. Η θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει διακόψει την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μόνο σε υποψία κάποιας αλλεργίας (π.χ. δυσανεξία στην λακτόζη κλπ). Τα οφέλη του θηλασμού ακόμα και εάν η μητέρα δεν κάνει την τέλεια διατροφή είναι τεράστια!.

4. Δεν έχω γάλα! Το μωρό δεν χορταίνει. Μύθος!

Ο θηλασμός βασίζεται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο συχνά θηλάζει το βρέφος τόσο περισσότερο γάλα έχει η μητέρα. Το γάλα της μητέρας είναι σε αναλογία πάντα με τις ανάγκες του μωρού σε κάθε ηλικία άρα και επαρκές!

5. Μία θηλάζουσα μητέρα πρέπει να πλένει τις θηλές της πριν και μετά από κάθε θηλασμό. Μύθος!

Με το συχνό πλύσιμο των θηλών απομακρύνεται η φυσική λιπαρότητα και γίνονται πιο ευαίσθητες στους τραυματισμούς και στις μολύνσεις. Συστήνεται μπάνιο μια φορά την ημέρα και μετά από κάθε θηλασμό να απλώνετε με το χέρι σας λίγες σταγόνες μητρικού γάλακτος στην περιοχή της θηλής και της θηλαίας άλω (σκούρα περιοχή). Πολύ σημαντικό είναι οι θηλές να αερίζονται καλά και να αποφεύγονται τα επιθέματα στήθους!

6. Τα θηλάζοντα βρέφη χρειάζονται συμπληρωματικά να λαμβάνουν νερό ή τσάι κυρίως τους ζεστούς μήνες. Μύθος!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει αποκλειστικά μητρικό θηλασμό τους πρώτους έξι μήνες ζωής. Στην συνέχεια εισέρχονται οι στερεές τροφές οι οποίες φυσικά μπορούν να συνδυαστούν με τον θηλασμό. Επίσης, το μητρικό γάλα περιέχει 87% νερό, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των βρεφών ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες.

7. Τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό οι μητέρες δεν έχουν γάλα. Μύθος!

Μετά το τέλος του τρίτου σταδίου του τοκετού υπάρχει πτώση της προγεστερόνης και ξεκινά η έκκριση της προλακτίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την έναρξη του θηλασμού. Ήδη από την πρώτη ώρα η μητέρα είναι σε θέση να θηλάσει το μωρό της .Όσο πιο γρήγορα τοποθετηθεί το μωρό στο στήθος τόσο καλύτερος, ευκολότερος και γρηγορότερος θα είναι ο πρώτος θηλασμός μας. Η μητέρα σε αυτήν την φάση παράγει το πρωτόγαλα ή πύαρ. Το πρωτόγαλα αποτελεί την ιδανική πρώτη τροφή για το μωρό και είναι επαρκές καθώς τα βρέφη την πρώτη ημέρας ζωής, προσλαμβάνουν ανά γεύμα λίγες σταγόνες έως 5ml μητρικού γάλακτος, αφού η χωρητικότητα του στομάχου τους είναι περίπου 7ml. Σταδιακά η χωρητικότητα του στομαχιού αυξάνεται. Το πύαρ είναι επίσης πλούσιο σε αντισώματα, τα οποία ενισχύουν την ανώριμη ακόμη άμυνα του βρεφικού οργανισμού και το προστατεύουν από λοιμώξεις.

8. Δεν μπορώ να θηλάσω γιατί έχω επίπεδες ή εισέχουσες θηλές. Μύθος!

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν με επιτυχία ανεξάρτητα από το μέγεθος του στήθους τους ή το σχήμα των θηλών. Αν έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές ίσως είναι λίγο πιο δύσκολος ο θηλασμός στην αρχή αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο. Τέλος, το μέγεθος του στήθους δεν παίζει κανένα ρόλο στην παραγωγή του γάλακτος!

9. Ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό και κάθε μητέρα πρέπει να ξέρει πως να θηλάσει το παιδί της. Μύθος!

Σίγουρα ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό αλλά και η νέα μητέρα και το βρέφος πρέπει να μάθουν πολλά καινούργια πράγματα για το θηλασμό. Είναι καλό οι νέες μητέρες να μιλήσουν με κάποιο ειδικό πριν από τον τοκετό και ακόμη πιο σημαντικό είναι να υπάρχει κάποιος να βοηθήσει την μητέρα με τους πρώτους θηλασμούς. Για να μπορέσει η μητέρα να θηλάσει με επιτυχία χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

10. Αν είναι άρρωστη η μητέρα δε μπορεί να θηλάσει. Μύθος!

Αντιθέτως το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα, που προστατεύουν το μωρό, να μη νοσήσει. Επίσης, αν χρειαστεί να πάρετε κάποιο φάρμακο, συμβουλευτείτε το γιατρό να σας γράψει κάποιο που ενδείκνυται για το θηλασμό.

11. Μετά τους έξι μήνες δεν χρειάζεται να θηλάζει το μωρό. Μύθος!

Πολλές μανούλες συνεχίζουν το θηλασμό και μετά τον έκτο μήνα ζωής του μωρού. Η άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος να το συνεχίσετε αφού το μωρό «ο, τι ήταν να πάρει από το θηλασμό, το πήρε» είναι λανθασμένη. Επιστημονικά αποδεδειγμένα, κάθε επιπλέον μέρα θηλασμού, είναι κέρδος για το μωρό, αλλά και τη μητέρα. Οπότε, αν μπορείτε, συνεχίστε!

Θα τη βρείτε στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram @your_midwife_

Και στο τηλ. επικοινωνίας: 6987 620 420


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.