Απο μια γυναίκα που υποβάλλεται στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, Abbey Fedder.

Εδώ είναι πέντε πράγματα που, ένας καλός άνθρωπος και καλός φίλος ή μέλος της οικογένειας, μπορεί να πιστεύει ότι είναι χρήσιμο ή παρήγορο να πει σε ένα ζευγάρι που έχει μπεί σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά… δεν είναι. Μην πείτε:

Τίποτα.

Άκου, το καταλαβαίνω. Δεν θέλετε να θέσετε το ζήτημα γιατί ίσως δεν το σκφτόμουν καν και δεν θέλετε να μου το υπενθυμίσετε. Αλλά αν προηγουμένως έχω μοιραστεί μαζί σας ότι είμαστε εν μέσω θεραπείας και απώλειας και δεν το αναγνωρίζετε, νιώθω ότι δεν θέλετε να είστε εκεί για μένα. Σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο: Εάν θρηνούσα ένα διαφορετικό είδος απώλειας (για παράδειγμα, θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου), είμαι βέβαιη ότι θα το αναφέρατε. Το να ζεις με τη στειρότητα είναι μια καθημερινή δόση απώλειας και θλίψης και μπορείς να είσαι εκεί για μένα απλώς με ενημερώσεις ότι μπορούμε να το συζητήσουμε μαζί.

Τι είναι ωραίο να πεις: Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, συζητούσατε για εξωσωματική γονιμοποίηση. Συνειδητοποιώ ότι μπορεί να μην θέλετε να το συζητήσετε καθόλου τώρα, αλλά αν το κάνετε, είμαι εδώ για να ακούσω.

Τουλάχιστον ξέρεις ότι μπορείς να μείνεις έγκυος.”

Μετά από τέσσερις θεραπείες IUI (ενδομήτρια γονιμοποίηση) και τρεις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις (in vitro γονιμοποίηση), τελικά μείναμε έγκυος – και κατέληξε σε αποβολή. Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι με παρηγορούσαν λέγοντας “τουλάχιστον ξέρετε ότι μπορείτε να συλλάβετε!” Ήμουν κυριολεκτικά στη μέση της αποβολής και οι άνθρωποι μου το έλεγαν.

Φυσικά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αν είχατε εγκυμοσύνη μία φορά, ή ακόμη και περισσότερες από μία φορές, σημαίνει ότι θα έχετε ένα υγιές μωρό στο μέλλον. Αλλά το πιο σημαντικό, δεν είχα ακόμη θρηνήσει για την απώλεια μου, οπότε δεν γινόταν να ακούσω για μια πιθανή φωτεινή πλευρά. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ένιωθα οτι δεν υπάρχει τίποτα καλό στη ζωή μου.

Τι είναι καλό να πείς: Λυπάμαι πολύ. Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι νιώθεις. Αν θες να μιλήσεις, είμαι εδώ – σε βλέπω. Και αν δεν θες να μιλήσεις και θες να πάμε να φάμε παγωτό και να πιούμε ένα μπουκάλι κρασί, είμαι εδώ και για αυτό.

Ο καλύτερος φίλος του ξαδέλφου μου είχε κάνει πέντε εξωσωματικές και τώρα έχουν δύο τέλεια παιδιά!

Νομίζω ότι οι άνθρωποι υποθέτουν ότι αυτό μου προσφέρει ελπίδα, αλλά, η αλήθεια είναι, δεν με νοιάζει, γιατί όταν περνάω τη δική μου θεραπεία και πόνο, δεν έχει σημασία η ιστορία κάποιου άλλου.

Επιπλέον, η περίπτωση στειρότητας όλων είναι διαφορετική. Δεν υπάρχει λογική, δεν υπάρχει καμία παράλληλη ιστορία. Το να γνωρίζουμε ότι κάποιος άλλος έπρεπε να υπομείνει τις ίδιες συναισθηματικές, οικονομικές και σωματικές δυσκολίες που υποφέρουμε δεν είναι καταπραϋντικό.

Τι είναι καλό να πεις: Συνειδητοποιώ ότι μπορεί να μην θέλετε να το συζητήσετε καθόλου τώρα, αλλά αν το κάνετε, είμαι εδώ για να ακούσω. (Βλέπετε ένα μοτίβο εδώ;)

“Κράτα με ενήμερο/η.”

Ξέρω ότι εκδηλώνετε ενδιαφέρον και θέλετε πραγματικά να σας ενημερώνω, αλλά λέγοντας αυτό, μου αναθέτετε την ευθύνη να σας ενημερώσω. Και πάλι, αν θρηνούσα το θάνατο ενός μέλους της οικογένειας, θα μου ζητούσατε να σας κρατήσω ενήμερους για τη θλίψη μου;

Πάρτε την πρωτοβουλία και πάρτε ένα τηλέφωνο όταν μπορείτε. Αντί να πείτε «ενημερώσέ με αν χρειάζεστε κάτι», εμφανιστείτε στην πόρτα μου μια μέρα με το αγαπημένο μου παγωτό, πείτε μου ότι παραγγείλατε δείπνο για εμάς μια νύχτα, ή ακόμα στείλτε μου ένα “Σε Σκέφτομαι.

Αυτό το πράγμα σημαίνει πολλά.

Τι είναι καλό να πεις: Συνειδητοποιώ ότι μπορεί να μην θέλετε να το συζητήσετε καθόλου τώρα, αλλά αν το κάνετε, είμαι εδώ για να ακούσω. (Νομίζω το πιάνεις σιγά σιγά)

“Απλά χαλάρωσε.”

Υπάρχει ένα meme που μου αρέσει που λέει «ποτέ στην ιστορία της ηρεμίας δεν έχει πει κάποιος που του είπαν να ηρεμήσει και να ηρέμησε πραγματικά».

Άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία στειρότητας ή πένθος για την απώλεια εγκυμοσύνης δεν πρόκειται να χαλαρώσουν και σίγουρα δεν θα το κάνουν επειδή τους το είπατε. (Μαντέψτε τι; Πολλοί αγχωμένοι άνθρωποι έχουν μείνουν έγκυοι εύκολα, και πολλοί ήρεμοι έχουν εγκυμοσύνες που έχουν τερματιστεί.)

Μερικές φορές αυτοί οι άνθρωποι της λογικής “απλά χαλαρώστε” έχουν επίσης προτάσεις όπως : σεξουαλικές θέσεις για να δοκιμάσουν (“απλά διασκεδάστε! Δοκιμάστε κάτι καινούργιο στην κρεβατοκάμαρα, “) προτάσεις χρονισμού “χαλαρώσαμε και κάναμε έρωτα κάθε δεύτερη μέρα, και BOOM κάναμε 500 παιδιά!” και ενοχλητικές προτάσεις όπως “αναπνεύστε και χαλαρώστε και θα έρθει όταν ο χρόνος είναι σωστός.

Τι είναι καλύτερο να πεις: Απλά άκου. Αρκετά. Σοβαρά τώρα.

Πηγή: WOM


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.