Σιγά σιγά φτάνει ο καιρός για να κρατήσεις το πρώτο σου μωράκι αγκαλιά και έχεις πελαγώσει; Όλα τα πράγματα του μωρού είναι έτοιμα και το περιμένουν, αλλά ακόμα νιώθεις πως έχεις ξεχάσει πολλά; Έχεις διαβάσει ό’τι βιβλίο υπάρχει και δεν υπάρχει για την μητρότητα, αλλά ακόμα νιώθεις απροετοίμαστη; Σου έχουμε εδώ το μυστικό για να περάσεις τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι χωρίς να αποτρελαθείς εντελώς….
1. Σταμάτα να στοκάρεις πράγματα
Όλες οι γυναίκες που γίνονται πρώτη φορά μαμάδες, αποπροσανατολίζονται από την ευρεία γκάμα πραγμάτων που υπάρχουν στην αγορά για τα νεογέννητα. Δεν θα χρειαστείς ούτε τα μισά από όλα αυτά… Δεν μας πιστεύεις; Ρώτα μια μαμά και θα σου πει. Είναι αμφίβολο οτι θα χρειαστείς το τελευταίας τεχνολογίας θερμόμετρο για το νερό του μπάνιου του ή 4000 διαφορετικά σελτεδάκια. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, το πιθανότερο είναι πως θα βολευτείς με κάνα δυο πράγματα και με αυτά θα πορεύεσαι, αφήνοντας το σπίτι υπερβολικά φορτωμένο, χωρίς κανένα λόγο.
2. Φτιάξε ένα πρόγραμμα για την καθημερινότητά σου
Το πιθανότερο είναι πως θα αλλάξει στην πορεία, αλλά θα σε βοηθήσει να κρατήσεις επαφή με τα πράγματα που έκανες προτού έρθει το μωρό.
3. Ζήτα βοήθεια
Από τον άντρα σου, από τη μαμά σου, από οποιονδήποτε εμπιστεύεσαι να σε βοηθήσει με το μωρό. Είναι πολύ σημαντικό να μην περνάνε όλα από τα χέρια σου, καθώς πολύ σύντομα θα πάθεις το λεγόμενο burn out. Η κούραση, ψυχολογική και σωματική, σε συνδυασμό με την αΰπνία και το άγχος θα σε εξαντλήσουν. Ενώ αν έχεις φροντίσει να μοιράζεσαι δουλειές με τους ανθρώπους σου, θα δώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Πράγμα που μας φέρνει στο νούμερο…
4. Δεν χρειάζεται να αρχίσεις να καλύπτεις πρίζες και μπαλκόνια ακόμα…
Το μωρό σου – και αυτό στο υπογράφω- δεν θα έρθει από το μαιευτήριο και θα αρχίσει να βάζει τα δάχτυλά του στην πρίζα. Άρα αν δεν έχεις χρόνο ή δεν θες ακόμα να μπεις σε αυτή τη διαδικασία είσαι οκ για τουλάχιστον 5- 6 μήνες.
5. Δίνε προτεραιότητα στον εαυτό σου
Όχι σε βάρος του μωρού προφανώς.. Αλλά θυμίσου οτι είχες και άλλους ρόλους πρωτού γίνεις μαμά. Είσαι κάποιου κόρη, κάποιου φίλη και σαφώς κάποιου σύντροφος. Όταν παραμελείς τον εαυτό σου, με πρόσχημα την μητρότητα και σε βάρος των άλλων ρόλων που έχεις στη ζωή σου, δεν βγαίνει ποτέ σε καλό. Άκου την εμπειρία….
6. Σταμάτα να ακολουθείς επακριβώς “ότι λένε οι ειδικοί”
Το ξέρουμε πως είναι αδύνατον να μην έχει πέσει στα χέρια σου έστω ένα βιβλίο “ειδικού” σε σχέση με την ανατροφή των παιδιών, αλλά πρόσεξε! Από αυτά τα βιβλία κρατάμε αυτά που ταιριάζουν σε εμάς, στον τρόπο που θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, αλλά και στο παιδί που έχουμε φέρει στη ζωή. Δεν είναι δυνατόν να ταιριάζουν όλες οι μέθοδοι ανατροφής, σε όλα τα παιδιά. Για παράδειγμα εγώ ποτέ δεν άκουσα το δημοφιλές “μην φέρνετε τα παιδιά σας στο κρεβάτι το βράδυ”. Κοιμόμασταν μαζί όποτε το παιδί το είχε ανάγκη. Και κάποια στιγμή γύρω στα 2,5 απλά δεν ξαναήρθε ποτέ. Κοιμόταν στο κρεβάτι του ήρεμα και όμορφα. Αυτό όμως το σκεπτικό μπορεί να μην ταιριάζει σε εσένα, την δική σου οικογένεια και την δική σου κοσμοθεωρία. Αυτό που θέλουμε να πούμε εν τέλει είναι να φιλτράρεις αυτά που διαβάζεις από τους ειδικούς και να εντάσσεις αρμονικά στην καθημερινότητά σας αυτά που σας ταιριάζουν.
Όλα θα πάνε καλά μανούλα! Απλά εμπιστεύσου το ένστικτό σου!