Η σωστή τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική σίτισή του αλλά και την αποφυγή τραυματισμού του στήθους.

Συγκεκριμένα, η κοιλιά του νεογέννητου θα πρέπει να ακουμπά την κοιλιά της μητέρας ενώ το κεφάλι του θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος της θηλής.

Η σύνθλιψη της θηλής από τη μητέρα είναι συνήθης τακτική προκειμένου το νεογνό να κατευθυνθεί μέσω της οσμής προς το μαστό. Είναι σημαντικό, η μητέρα να φροντίζει να μην καλύπτονται και τα δυο ρινικά πτερύγια του νεογνού, ώστε να μπορεί να αναπνέει σωστά.

Κατά την ολοκλήρωση του γεύματος, η απομάκρυνση από τη θηλή θα πρέπει να γίνεται ομαλά για την αποφυγή τραυματισμού της.

Σωστή προσκόλληση:

  • Το στόμα του νεογνού καλύπτει όλη τη θηλή αλλά και τμήμα της θηλαίας άλω
  • Το πιγούνι του ακουμπά στο στήθος
  • Το κάτω χείλος είναι ΄΄γυρισμένο΄΄ προς τα έξω
  • Τα μάγουλα φαίνονται γεμάτα
  • Το νεογνό ξεκινά με γρήγορες θηλαστικές κινήσεις που στη συνέχεια γίνονται ρυθμικές
  • Η μητέρα δεν πονάει κατά το θηλασμό

Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, παράγεται το πρωτόγαλα ή πύαρ, ένα παχύρρευστο, συνήθως κιτρινωπό υγρό, που αποτελεί το πρώτο “φάρμακο” για το νεογέννητο καθώς του παρέχει τα απαραίτητα αντισώματα για την πρόληψη πιθανών λοιμώξεων ενώ το εφοδιάζει με θρεπτικά στοιχεία αναγκαία για την ανάπτυξή του.

Με την έναρξη του θηλασμού, η ποσότητα του γάλακτος είναι αρχικά λίγη αλλά αρκετή για να τραφεί το νεογνό και ανάλογη με τη χωρητικότητα του στομάχου του.

Επομένως, είναι απόλυτα φυσιολογικό το νεογέννητο να θηλάζει συχνά τις πρώτες μέρες – ακόμη και κάθε μία ώρα- με μέσο όρο τα 8-12 γεύματα σε διάστημα 24 ωρών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να θηλάζει αρκετά συχνά κατά τις βραδινές ώρες όπου η παραγωγή γάλακτος είναι μεγαλύτερη.

Με το φαινόμενο προσφοράς-ζήτησης, η παραγωγή γάλακτος αυξάνεται από την 3η ημέρα καθώς και το στομάχι του νεογνού διατείνεται και μπορεί πλέον να δεχτεί μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος.

Ο μητρικός θηλασμός είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και επιμονή από τη μητέρα προκειμένου να εγκατασταθεί.

 

Πηγή: laleche.org.uk, nhs.uk


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.