ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ

Μεγάλο ποσοστό Ελληνίδων καπνίζουν ακόμη και στην εγκυμοσύνη

Πρωταθλήτριες στο κάπνισμα οι Ελληνίδες ακόμα και στην εγκυμοσύνη

Σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), στα Τρίκαλα, την πρώτη πόλη ελεύθερη καπνού στην Ελλάδα, τα στοιχεία που ήρθαν στο φως για τις Ελληνίδες, είναι τουλάχιστον ανησυχητικά.

Οι Ελληνίδες παραμένουν οι πρώτες σε βαρύτητα καπνίστριες διεθνώς και καπνίζουν ακόμη και στην αρχή ή και σε ολόκληρη της διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κι όχι μόνο! Ενώ οι καπνιστές στην Ελλάδα μειώνονται, οι Ελληνίδες παραμένουν οι πρώτες σε βαρύτητα καπνίστριες διεθνώς.

Στη χώρα μας καπνίζει το 37% των ενηλίκων, με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα ενώ ξοδεύονται 25-30 εκατ. ευρώ ανά έτος για τσιγάρα.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τα ποσοστά που αφορούν ηλικίες 18-34 είναι 37,7%, για τις ηλικίες 35-54 είναι 51,2% και για τις ηλικίες πάνω από 55 είναι 17,9%.

Έτσι, ενώ παλιότερα, ο καρκίνος του πνεύμονα, η Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια και η στεφανιαία νόσος δεν αφορούσαν τις γυναίκες σε υψηλά ποσοστά τώρα εμφανίζονται σε αυξανόμενα ποσοστά και στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, η ΧΑΠ ενώ αφορούσε το 4,8% των γυναικών στην Ελλάδα το 2004, το 2011 φαίνεται να είναι 10% δηλαδή να εξισώνεται με το ποσοστό των αντρών.

Όπως αποκάλυψε η Παρασκευή Κατσαούνου, επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, οι Ελληνίδες δεν σταματούν το κάπνισμα ούτε στην εγκυμοσύνη και γαλουχία:

«Το 36% των Ελληνίδων καπνίζουν στην αρχή της εγκυμοσύνης και μόνο 19% διακόπτουν, με μεγάλο ποσοστό από αυτές να υποτροπιάζει μετά το τοκετό και τη γαλουχία».

 

Πηγή: themamagers.gr, queen.gr

 


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.