Η μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στους ενήλικες.

Οι κίνδυνοι της προεκλαμψίας

Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η προεκλαμψία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρδιακές παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια, περισσότερο από δύο φορές αργότερα στη ζωή.

Οι γυναίκες με προεκλαμψία έχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού (γεννήσεις πριν από την 37η εβδομάδα κύησης) ή μωρών χαμηλού βάρους και τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με προεκλαμψία διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Κατά την ανάλυση των ερευνητών διαπιστώθηκε ότι το 10% των συμμετεχόντων (περισσότερες από 8.500 γυναίκες) στη μελέτη εμφάνισε προεκλαμψία.

Οι γυναίκες που είχαν οποιαδήποτε μορφή διαβήτη ή παχυσαρκία πριν από την εγκυμοσύνη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν.

Πόσο μειώνει τον κίνδυνο η μεσογειακή διατροφή

Ο κίνδυνος προεκλαμψίας ήταν περισσότερο από 20% χαμηλότερος μεταξύ των γυναικών που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι οι γυναίκες με μεσογειακή διατροφή είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία. Αυτό είναι αξιοσημείωτο γιατί υπάρχουν πολύ λίγες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που έχουν αποφέρει ουσιαστικά οφέλη και οι ιατρικές θεραπείες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να προσεγγίζονται προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων για τη μητέρα και το αγέννητο παιδί» καταλήγουν οι ερευνητές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: imommy.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.