Η εξωμήτρια κύηση είναι μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας γυναικολόγος. Κι αυτό γιατί αφενός δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα, αφετέρου μπορεί να απειλήσει και την ίδια τη ζωή της εγκύου. Πώς, λοιπόν, εντοπίζεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Η εξωμήτριος (ή έκτοπη) κύηση είναι το αποτέλεσμα μίας διαταραχής της φυσιολογίας της ανθρώπινης αναπαραγωγής, η οποία οδηγεί το έμβρυο να εμφυτευτεί και να ωριμάσει έξω από την κοιλότητα της μήτρας.

Το γεγονός αυτό οδηγεί τελικά στον θάνατο του εμβρύου και χωρίς την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η έκτοπη κύηση μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη ζωή της ασθενούς.

Η επίπτωση της εξωμήτριας κύησης έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, και πλέον φτάνει περίπου το 1-2% των κυήσεων.

Η εξωμήτριος κύηση παρουσιάζεται με την κλασική τριάδα συμπτωμάτων:

  • Αμηνόρροια (καθυστέρηση στην περίοδο)
  • Κοιλιακό πόνο
  • Κολπική αιμόρροια

Δυστυχώς, μόνο στο 50% των περιπτώσεων οι ασθενείς παρουσιάζουν και τα 3 συμπτώματα εξωμητρίου κύησης μαζί. Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα ευρήματα που να υποδηλώνουν την ύπαρξη κύησης (όπως ναυτία, έμετοι και πρήξιμο των μαστών).

Όταν υπάρχουν συμπτώματα όπως έντονη σύσπαση των τοιχωμάτων της κοιλιάςέντονη ευαισθησία στην ψηλάφηση της κοιλιάς και ευρήματα υποογκαιμικού σοκ (ορθοστατική υπόταση ή ταχυκαρδία), το πιθανότερο είναι η εξωμήτριος κύηση να χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Στην γυναικολογική εξέταση ενδέχεται η μήτρα να είναι ελαφρά μεγαλύτερη από το κανονικό και μαλακής σύστασης, κατά την μετακίνηση του τραχήλου ή της μήτρας μπορεί να εκλύεται πόνος, μπορεί να ψηλαφείται το πάσχον εξάρτημα διογκωμένο και μπορεί να βρεθούν στον κόλπο ιστοί από απόπτωση του ενδομητρίου (περίπου σαν πήγματα περιόδου).

 

Θεραπεία εξωμήτριας κύησης

Η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας της εξωμήτριας κύησης είναι η λαπαροσκόπηση, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί θεραπεία μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Για τη θεραπεία της εξωμήτριας κύησης υπάρχουν δύο είδη λαπαροσκόπησης. Το είδος της λαπαροσκόπησης που πραγματοποιείται, εξαρτάται από το βαθμό στο οποίο έχει επηρεαστεί από την εξωμήτρια κύηση η σάλπιγγα.

Τα είδη λαπαροσκόπησης για τη θεραπεία της εξωμήτριας κύησης είναι:

Λαπαροσκόπηση εξωμήτριας κύησης με διατήρηση της σάλπιγγας μέσω σαλπιγγοστομίας (διάνοιξης των σαλπίγγων) και σαλπιγγοπλαστικής

Λαπαροσκόπηση εξωμήτριας κύησης με αφαίρεση της σάλπιγγα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δυνατότητα μελλοντικής εγκυμοσύνης και η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από τη θεραπεία της εξωμήτριας κύησης, ακόμα και σε περίπτωση αφαίρεσης της σάλπιγγας, με την προϋπόθεση ότι η δεύτερη σάλπιγγα είναι λειτουργική.

Επιπλέον, μια εξωμήτρια κύηση μπορεί να αποτελέσει μια ψυχολογική δοκιμασία για τη γυναίκα ή το ζευγάρι. Ο ιατρός, πέρα από το κομμάτι της θεραπείας του σώματος, βρίσκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα ως σύμμαχος.

Μέσα από την εμπειρία, τη γνώση και την εξειδίκευση του, μπορεί να απαντήσει σε οποιοδήποτε ερώτημα, ανησυχία ή απορία έχει η γυναίκα για την εξωμήτρια κύηση.

Συνήθως, μετά από μια εξωμήτρια κύηση, συστήνεται να μεσολαβήσει ένα διάστημα τουλάχιστον δύο φυσιολογικών έμμηνων ρύσεων, πριν ξεκινήσουν ξανά οι προσπάθειες σύλληψης, αρκεί η γυναίκα ή το ζευγάρι να είναι ψυχολογικά έτοιμοι.

 

Πηγή: hygeia.gr, iatriko.gr, kogeorgos.gr

 


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.