Ο σακχαρώδης διαβήτης χαρακτηρίζεται από τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Στο διαβήτη κύησης, αυτή η διαταραχή μεταβολισμού του σακχάρου της γυναίκας ανακαλύπτεται ή πρωτοεμφανίζεται συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Παρουσιάζεται στο 5-8% όλων των κυήσεων.

Ο πλακούντας παράγει ορμόνες που μειώνουν τη δράση της ινσουλίνης (της ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας της γυναίκας με σκοπό να ρυθμίζει το σάκχαρό της). Σε γυναίκες με διαβήτη κύησης, η ινσουλίνη δεν καταφέρνει να ρυθμίσει σωστά τα  επίπεδα του σακχάρου, με αποτέλεσμα το αυξημένο σάκχαρο να περνάει  μέσω του πλακούντα στο έμβρυο.

Συνήθως οι περισσότερες έγκυες είναι ασυμπτωματικές. Παρ΄όλα αυτά, μπορεί να παρατηρηθούν κάποια συμπτώματα, όπως συχνές ουρολοιμώξεις και κολπίτιδες, αυξημένη δίψα, αυξημένη όρεξη, συχνοουρία, αλλαγή στην όραση, εύκολη κόπωση και αδυναμία.

Η διάγνωση γίνεται με εξέταση τιμής σακχάρου.

Εξέταση Νηστική: Από την πρώτη επίσκεψη της στον μαιευτήρα, η γυναίκα πρέπει να ελέγχεται με μέτρηση σακχάρου νηστείας, το οποίο πρέπει να ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν το σάκχαρο νηστείας είναι μεγαλύτερο από 92mgr/dl, τότε τίθεται η διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη κύησης και η έγκυος γυναίκα χρήζει περαιτέρω αντιμετώπισης.

Εξέταση Καμπύλης:

Σήμερα προτείνεται έλεγχος σακχάρου νηστείας, και εκ νέου μέτρηση μία και δύο ώρες μετά από λήψη 75 γραμμαρίων γλυκόζης. Εάν έστω και μια τιμή  είναι ίση ή μεγαλύτερη των φυσιολογικών  τιμών, τίθεται η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Οι φυσιολογικές τιμές στην καμπύλη σακχάρου (με 75 γραμμάρια γλυκόζης) είναι:

Σάκχαρο νηστείας: μικρότερο του 92 mgr/dl.

Σάκχαρο σε 60 λεπτά: μικρότερο του 180 mgr/dl.

Σάκχαρο σε 120 λεπτά: μικρότερο του 153 mgr/dl.

Πριν την εξέταση, οι οδηγίες για την σωστή προετοιμασία της εγκύου είναι οι εξής: Δύο μέρες πριν τη δοκιμασία, η έγκυος θα πρέπει να καταναλώνει υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά, γλυκά). Η εξέταση θα πρέπει να γίνεται πρωί και η έγκυος θα πρέπει να παραμείνει νηστική (επιτρέπεται μόνο το νερό), από το προηγούμενο βράδυ μέχρι να συμπληρωθεί το 12ωρο.

Υψηλού Κινδύνου θεωρούνται έγκυες που έχουν τα παρακάτω:

– Σακχαρώδης διαβήτης στην προηγούμενη εγκυμοσύνη.

– Γέννηση προηγούμενου παιδιού με μακροσωμία (βάρος γέννησης άνω των 4 κιλών).

– Οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη.

– Ιστορικό τουλάχιστον 2 αποβολών, χωρίς εμφανή αιτία.

– Έγκυες μεγαλύτερες των 25 ετών και κυρίως άνω των 35 ετών.

– Παχυσαρκία πριν την εγκυμοσύνη (δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερος από 30 kgr/m2).

– Υπερβολική αύξηση βάρους στην κύηση.

– Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Αντιμετώπιση

Μαιευτική παρακολούθηση: Η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, το βάρος του, ο πλακούντας και το αμνιακό υγρό, ελέγχονται  με τακτικό υπερηχογραφικό έλεγχο. Η παρακολούθηση του εμβρύου με Doppler και καρδιοτοκογραφικό έλεγχο (N. S. T.), γίνεται από την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και από την 36η εβδομάδα απαιτείται 1 φορά εβδομαδιαίως

Χορήγηση ινσουλίνης: Όταν δεν επιτυγχάνεται σωστή ρύθμιση του σακχάρου  ή υπάρχουν υπερηχογραφικές ενδείξεις, τότε η έγκυος θα χρειαστεί θεραπεία με ινσουλίνη ενδιάμεσης ή ταχείας δράσης. Η ινσουλίνη είναι ασφαλής για το έμβρυο. Ο ειδικός ιατρός  θα ενημερώσει αναλυτικά την έγκυο  και θα επιμεληθεί της δοσολογίας και του τρόπου χορήγησης της ινσουλίνης.

Τα αντιδιαβητικά δισκία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εγκυμοσύνη: Το αντιδιαβητικό δισκίο μετφορμίνη εγγυάται σε ορισμένες περιπτώσεις την καλή ρύθμιση του σακχάρου της εγκύου. Γίνονται  μελέτες για τη γενικότερη  χρήση της στην εγκυμοσύνη

Δίαιτα και άσκηση: Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέατα χωρίς λίπος και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Αποφεύγονται κονσέρβες, γλυκά, πίτες, επεξεργασμένες τροφές, λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα. Απαιτούνται μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας,καθώς και πολύ καλή ενυδάτωση. Η κατανάλωση θερμίδων πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εγκύου. Χωρίς υπερβολική στέρηση των υδατανθράκων, στόχος της διατροφής είναι να διατηρείται το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα.

Εφ’ όσον δεν υπάρχει  αντένδειξη,  συνιστάται ελαφρά άσκηση επί μισή ώρα καθημερινά, κυρίως μετά τα γεύματα

Μετρήσεις σακχάρου στον διαβήτη κύησης και φυσιολογικές τιμές: Η έγκυος φροντίζει για τη σωστή ρύθμιση του σακχάρου με τον μετρητή γλυκόζης και την ανάλογη προσαρμογή της διατροφής της. Οι μετρήσεις γίνονται περίπου 4 φορές τη μέρα, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή θεραπευτική αγωγή.

Η τιμή σακχάρου πριν το γεύμα (νηστείας) πρέπει να είναι μικρότερη των 95 mgr/dl και 1 ώρα μετά  μικρότερη των 130 mgr/dl.

Με τη γενική εξέταση ούρων εκτιμάται και η τιμή της κετόνης . Σε υπερβολική στέρηση υδατανθράκων από την έγκυο, εμφανίζονται κετόνες στα ούρα, που δηλώνουν κακή ρύθμιση του σακχάρου.

Πηγή: dr.polyzos.gr, pregnancy.com


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.