Αισθάνεστε μερικές φορές ότι το μωρό σας προτιμά τον σύντροφό σας;

Φυσικά σκέφτεστε ότι το λογικό είναι να αναζητά περισσότερο τον γονιό που περνάει μαζί του τις περισσότερες ώρες, ωστόσο πολλές φορές, παρόλο που η μαμά το φροντίζει και το ταΐζει συχνότερα, χαίρεται περισσότερο όταν βλέπει τον μπαμπά του ή το αντίστροφο!

Καταρχήν μην το παίρνετε κατάκαρδα! Δείτε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό και πώς να το αντιμετωπίσετε.

Γιατί το μωρό βλέπει διαφορετικά τους δύο γονείς;

Το μωρό δημιουργεί δεσμούς με κάθε γονιό ξεχωριστά και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους.

 • Ο γονιός που ταΐζει το μωρό του παρέχει μια εμπειρία γαλούχησης που ενισχύει τη μεταξύ τους σχέση. Για αυτό και ένα μωρό που θηλάζει είναι πιο πιθανό να στρέφεται προς τη μαμά του.
 • Αν ο μπαμπάς είναι το άτομο που το διασκεδάζει και παίζει πιο συχνά μαζί του είναι πιθανό να στρέφεται σε αυτόν παρόλο που η μαμά του περνάει περισσότερο χρόνο μαζί του.
 • Το μωρό προτιμά την θετική ανταπόκριση. Έτσι αν ο ένας από τους δύο σας τη δίνει πιο απλόχερα από τον άλλον τότε αυτός είναι ένας ισχυρότερος λόγος από τη φροντίδα για να έχει το μωρό προτίμηση στον έναν από τους δύο.
 • Το μωρό σας πιθανόν να αισθάνεται πιο άνετα με τον γονιό που έχει την ικανότητα να το ηρεμεί όταν είναι αναστατωμένο. Είναι σαν να σκέφτεται «αυτό ακριβώς χρειάζομαι τώρα».
 • Μερικές φορές η προτίμηση για τον ένα ή τον άλλο γονιό δημιουργείται για ανεξήγητους λόγους. Είναι όπως όταν συμπαθούμε κάποιον για λόγους που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε λογικά. Έτσι ακριβώς μπορεί να συμβεί και με το μωρό σας.

Το αγόρι της μαμάς ή το κορίτσι του μπαμπά;

Στην πραγματικότητα η συμπάθεια προς τη μαμά ή τον μπαμπά δεν εξαρτάται από το φύλο του παιδιού. Συχνά βέβαια ακούμε για το «αγόρι της μαμάς» αν το μωρό έχει αναπτύξει στενότερο δεσμό με τη μητέρα του ή για το «κορίτσι του μπαμπά» αν έχει μεγαλύτερο δέσιμο με τον πατέρα του.

Ωστόσο, συνήθως εξαρτάται από τον ποιον γονιό έχει το μεγαλύτερο δέσιμο.
Το πρόβλημα είναι όταν αισθάνεστε απογοήτευση αν το μωρό σας προτιμά τον σύντροφό σας παρόλο που περνάτε όλη την ημέρα μαζί του φροντίζοντάς το.

Καταρχήν μην το παίρνετε προσωπικά καθώς αυτή η προτίμηση δεν αντανακλά στην ουσία την αγάπη του για εσάς.

Από την άλλη αποφύγετε να καμαρώνετε αν το μωρό σας δείχνει μια προτίμηση σε εσάς. Το μωρό σας επηρεάζεται εύκολα από όσα συμβαίνουν γύρω του αλλά έχει μικρή μνήμη.

Οπότε μην απογοητευτείτε αν ξαφνικά φαίνεται να έχει αλλάξει προτιμήσεις.

Όταν δεν είστε ο αγαπημένος γονιός.

 • Καταρχήν, το ότι δεν είστε ο «αγαπημένος» γονιός δεν σημαίνει πως δεν είστε αγαπητός. Εφόσον δείχνετε στο μωράκι σας την αγάπη και την φροντίδα σας είστε από τα πρόσωπα που αγαπά και νιώθει ότι μπορεί να στηρίζεται.
 • Αντισταθείτε στην τάση να απομακρύνεστε αν νιώθετε ότι δεν είστε αυτός/ή που φαίνεται να προτιμάει το μωρό σας.
 • Φυσικά και είναι δύσκολο να είστε ενθουσιασμένος/η όταν αλλάζετε ή παίζετε με το μικρό σας ενώ εκείνο φαίνεται να αναζητάει τον σύντροφό σας αλλά είναι σημαντικό να επιμείνετε.
 • Σκεφτείτε ότι είναι κάτι προσωρινό. Σύντομα το μικρό σας θα αισθανθεί το ίδιο και για εσάς αν έχετε υπομονή και επιμονή.
  Όταν επικοινωνείτε μαζί του να είστε χαλαροί, αισιόδοξοι και θετικοί, ακόμα και αν το μικρό σας δεν είναι τόσο άνετο μαζί σας όπως θα θέλατε. Με τον καιρό θα νιώσει πιο άνετα.

Να θυμάστε: Τόσο ο μπαμπάς όσο και η μαμά είναι σημαντικά πρόσωπα στην ζωή ενός παιδιού καθώς προσφέρουν διαφορετικά πράγματα στο παιδί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: happyparenting.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.