ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Βαφή μαλλιών στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια από τις πιο όμορφες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας και η καλή ψυχολογία είναι πολύ σημαντική για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Μια συνήθεια που πολλές φορές μας βοηθάει να νιώθουμε όμορφα είναι και η βαφή μαλλιών.

Τι γίνεται όμως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού;

Η συγκεκριμένη απορία είναι αρκετά συχνή, καθώς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικές στην επιλογή που θα κάνουμε προκειμένου να μην υπάρχουν επιπτώσεις στο μωρό μας.

Τι δηλώνουν λοιπόν οι ειδικοί; Το βάψιμο των μαλλιών επιτρέπεται κατά την διάρκεια αυτή; Αν ναι, ποιο είναι το καταλληλότερο προϊόν για να καλύψετε τα λευκά ή απλά να αλλάξετε χρώμα;

Μάθετε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για να είστε ασφαλής εσείς και το μωρό σας.

Επιτρέπεται το βάψιμο μαλλιών στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό;

Σύμφωνα με τις λιγοστές έρευνες που έχουν γίνει αλλά και με την βρετανική NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας), δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως η μόνιμη βαφή μαλλιών μπορεί να βλάψει το έμβρυο ή να προκαλέσει αποβολή, καθώς τα χημικά συστατικά που απορροφούνται από το δέρμα έχουν μικρό ποσοστό και δεν είναι πολύ τοξικά.

Βέβαια, αν υπάρχουν πληγές και εκδορές στο τριχωτό της κεφαλής που διευκολύνουν την μεγαλύτερη απορρόφηση τους από τον οργανισμό, τότε θα πρέπει να είστε περισσότερο προσεκτική.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως τα χημικά αυτά σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να είναι επιβλαβή.

Επίσης, επικίνδυνες θεωρούνται οι αναθυμιάσεις από τη βαφή και συγκεκριμένα την αμμωνία, ειδικά όταν το βάψιμο των μαλλιών γίνεται σε κλειστό και όχι καλά αεριζόμενο χώρο.

Για να είστε λοιπόν κι εσείς, αλλά και το μωρό σας απόλυτα ασφαλείς, οι κομμωτές και οι γυναικολόγοι συστήνουν την αποφυγή της μόνιμης ή ημιμόνιμης βαφής μαλλιών με αμμωνία ή άλλα χημικά για την κάλυψη της ρίζας και των λευκών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Επίσης, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως λόγω των ορμονικών αλλαγών στις οποίες υπόκειται το σώμα μιας εγκύου κατά την διάρκεια της κύησης, η βαφή μαλλιών ενδέχεται να έχει διαφορετική συμπεριφορά. Μπορεί δηλαδή να μην πιάσει το ίδιο καλά ή αντιθέτως να έχει ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα απ’ ότι πριν την εγκυμοσύνη.

Κάτι ακόμη που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι το γεγονός πως ακόμη και η εφαρμογή του ίδιου προϊόντος που χρησιμοποιούσατε πριν την κύηση, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση όσο είστε έγκυος. Για τον λόγο αυτό, δεν θα πρέπει να αμελείτε το τεστ αλλεργίας πριν την πλήρη εφαρμογή της.

Ασφαλής βαφή μαλλιών στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό

Σε γενικές γραμμές, θεωρείται ασφαλές το να βάψετε τα μαλλιά σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και στην περίοδο του θηλασμού. Ωστόσο, συνίσταται να πάρετε ορισμένες προφυλάξεις προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο για την υγεία του μωρού σας.

Αποφύγετε το βάψιμο μαλλιών στην αρχή της εγκυμοσύνης (1ο τρίμηνο)

Το πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι το πιο σημαντικό και ευαίσθητο, αφού το έμβρυο αναπτύσσεται γρήγορα δημιουργώντας το νευρικό σύστημα και όλα τα ζωτικά του όργανα. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται η αποφυγή της βαφής των μαλλιών στην αρχή της εγκυμοσύνης και προτείνεται να γίνεται τουλάχιστον μετά την 12η εβδομάδα.

Οπότε είναι προτιμότερο να περιμένετε το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σε περίπτωση που θέλετε να καλύψετε τα λευκά ή να κάνετε μια αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών σας.

Επιλέξτε εναλλακτικές μεθόδους βαφής μαλλιών που δεν ξεκινούν από τη ρίζα

Αν θέλετε να περιορίσετε ακόμη περισσότερο την επιρροή της βαφής στο έμβρυο, μπορείτε αντί για όλα τα μαλλιά να βάψετε ένα μέρος αυτών. Τι σημαίνει αυτό;

Επιλέξτε ανταύγειες ή μπαλαγιάζ που δεν ξεκινούν ακριβώς από την ρίζα, όπως το κλασσικό βάψιμο ρίζας. Αυτό σημαίνει πως δεν επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής, μέσω των αγγείων του οποίου περνούν τα διάφορα χημικά συστατικά στον οργανισμό μας. Με τις συγκεκριμένες τεχνικές, η βαφή απορροφάται από την τρίχα και όχι από το δέρμα.

Το ίδιο ισχύει και κατά τον θηλασμό.

Χρησιμοποιήστε μια πιο ασφαλή βαφή μαλλιών

Μπορεί οι μόνιμες βαφές με αμμωνία να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη διάρκεια, ωστόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αυτό που έχει μέγιστη σημασία είναι η ασφάλεια του μωρού σας. Προτιμήστε μια βαφή μαλλιών που να μην περιέχει τα παρακάτω:

 • Αμμωνία
 • Οξυζενέ
 • Parabens
 • P-phenylenediamine (PPD)
 • Resorcinol (Ρεσορκινόλη)
 • Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσετε την έκθεση σε επιβλαβείς τοξίνες και χημικά.

Επίσης, συνιστάται να διαλέξετε μια φυτική βαφή μαλλιών που έχει λιγότερα βλαβερά συστατικά. Οι βαφές αυτές συνήθως περιέχουν εκχυλίσματα φρούτων, βοτάνων και άλλων φυτικών συστατικών, έλαιο άργκαν, φυτική κερατίνη και βιταμίνη C.

Η χρωματική παλέτα των vegan βαφών, όπως αλλιώς λέγονται, συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλη. Όμως είναι πολύ θρεπτικές για την τρίχα, χαρίζοντας της ζωντάνια, απαλότητα και λαμπερό χρώμα.

Μια ακόμη ασφαλής επιλογή θεωρείται και η φυτική χένα χωρίς προσθήκη χημικών.

Τι πρέπει να προσέξετε, αν βάφετε μόνη σας τα μαλλιά σας

Πριν ξεκινήσετε, κάντε το τεστ αλλεργίας για τη βαφή μαλλιών, ώστε να αποφύγετε ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην εγκυμοσύνη.

 • Να φοράτε πάντα γάντια.
 • Να κάνετε την εφαρμογή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο για να αποφευχθούν οι αναθυμιάσεις.
 • Να αφήσετε τη βαφή μαλλιών να δράσει στον ελάχιστο συνιστώμενο χρόνο και να ακολουθείτε πιστά της οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί.
 • Να ξεπλένετε πολύ καλά τα μαλλιά, αλλά και το τριχωτό της κεφαλής μετά την εφαρμογή.
 • Να μην βάφετε ή χρησιμοποιείτε σκόνη αποχρωματισμού για τις βλεφαρίδες ή τα φρύδια σας.

Αυτές είναι κάποιες βασικές συμβουλές σχετικά με τη βαφή μαλλιών στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Πριν προχωρήσετε στην εφαρμογή θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο – μαιευτήρα σας. Αυτός είναι ο μοναδικός αρμόδιος για να σας βοηθήσει να κάνετε την σωστή επιλογή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: beautetinkyriaki.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.