Οι γαλακτοφόροι πόροι είναι μικρά σωληνάρια που μεταφέρουν το γάλα από τους αδένες που το εκκρίνουν στη θηλή. Όταν το μωρό αρχίσει να θηλάζει, τα μυϊκά κύτταρα που περιβάλλουν αυτά τα σωληνάρια συσπώνται και σπρώχνουν το γάλα μέσω των πόρων.

Ωστόσο, εάν η παραγωγή γάλακτος είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα που αντλείται, το μητρικό γάλα αρχίζει να συσσωρεύεται μέσα στον μαστό, προκαλώντας πρήξιμο που εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του μέσω των γαλακτοφόρων πόρων. Αυτός είναι ο λόγος που η κατάσταση αυτή ονομάζεται απόφραξη των γαλακτοφόρων πόρων.

Η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε φλεγμονή ή μαστίτιδα, εάν εισέλθουν βακτήρια στους πόρους και προκαλέσουν λοίμωξη. Συνεπώς, οι αποφραγμένοι γαλακτοφόροι πόροι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών.

Πώς θα αναγνωρίσετε έναν αποφραγμένο γαλακτοφόρο πόρο;

Στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται:

 • Σκληρό εξόγκωμα στον ένα μαστό.
 • Ο μαστός είναι ευαίσθητος, ζεστός στην επαφή, κόκκινος, πρησμένος και επώδυνος.
 • Το εξόγκωμα και το πρήξιμο μπορεί να μειώνονται μετά τον θηλασμό.
 • Η παροχή γάλακτος φαίνεται να είναι μειωμένη.
 • Το γάλα που αντλείται μπορεί να είναι παχύ, ινώδες ή λιπαρό.
 • Εάν αρχίσετε να νιώθετε ότι έχετε πυρετό και αισθάνεστε εξουθένωση, αυτό μπορεί να οφείλεται σε εξέλιξη της απόφραξης σε μαστίτιδα, οπότε θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Συχνές αιτίες απόφραξης των γαλακτοφόρων πόρων

Γενικά, απόφραξη των γαλακτοφόρων πόρων παρουσιάζεται, εάν οι μαστοί δεν αδειάζουν πλήρως σε καθημερινή βάση. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν:

 • Tο μωρό σας αντιμετωπίζει δυσκολία στον θηλασμό λόγω λανθασμένης τοποθέτησης στον μαστό, βραχέος χαλινού γλώσσας ή κάποιου άλλου προβλήματος,
 • Αυξάνετε τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των θηλασμών λόγω επώδυνων θηλών
 • Εσείς ή το μωρό σας είστε άρρωστοι
 • Έχετε αποφασίσει να απογαλακτίσετε το μωρό σας «μία κι έξω»,
 • Οι μαστοί σας δέχονται πίεση καθημερινά λόγω ενός στηθόδεσμου που δεν εφαρμόζει καλά, είτε λόγω στενών ρούχων ή ύπνου σε πρηνή θέση
 • Έχετε πολύ άγχος ή η ανοσία σας έχει εξασθενίσει,
 • Έχετε παραλείψει κάποιους θηλασμούς ή τα κενά μεταξύ των θηλασμών είναι πολύ μεγάλα.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της απόφραξης των γαλακτοφόρων πόρων στο σπίτι

Ο πρώτος τρόπος αντιμετώπισης είναι απλός. Συνεχίστε να θηλάζετε το μωρό σας. Ο απογαλακτισμός δεν συνιστά λύση! Το γάλα σας είναι απολύτως ασφαλές για το μωρό σας και τις περισσότερες φορές η κατάσταση βελτιώνεται με συχνούς θηλασμούς. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν είστε σε θέση να θηλάσετε, αντλήστε το γάλα είτε με κάποιο θήλαστρο, είτε με το χέρι.

Οι γενικές συστάσεις για γρήγορη ανάρρωση περιλαμβάνουν πολλή ξεκούραση, κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού και μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Εκτός από αυτά, οι ζεστές κομπρέσες πριν από τον θηλασμό βοηθούν το γάλα να ρεύσει καλύτερα και συμβάλλουν στην αύξηση της ποσότητας του γάλακτος που αντλείται κατά τον θηλασμό. Μπορείτε επίσης να κάνετε ήπιο μασάζ στο στήθος λίγα λεπτά πριν από τον θηλασμό και ενώ το μωρό σας θηλάζει.

Θηλάστε το μωρό σας, όποτε παρατηρήσετε ότι πεινάει. Η τήρηση προγράμματος συχνά αφήνει μεγάλα μεσοδιαστήματα μεταξύ των θηλασμών, κάτι που ευνοεί τη συσσώρευση του γάλακτος. Όταν το μωρό σας έχει αδειάσει το ένα στήθος, προσφέρετε του το άλλο. Αρχίστε τον επόμενο θηλασμό με το στήθος με το οποίο τελειώσατε τον προηγούμενο. Το άδειασμα των μαστών σε τακτική βάση βοηθά τη ροή του γάλακτος, αποτρέποντας περαιτέρω επεισόδια απόφραξης.

Εάν πονάτε πολύ, η λήψη παρακεταμόλης μπορεί να σας προσφέρει κάποια ανακούφιση. Τα ψυχρά επιθέματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Χρησιμοποιήστε τα ανάμεσα στα ταΐσματα, για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν μετά από ανάπαυση, συχνό θηλασμό, εφαρμογή θερμών επιθεμάτων και μασάζ για ένα 24ωρο, μη διστάσετε να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

 

 

 

Πηγή: multi-mam.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.