Η αποστείρωση των μπιμπερό και των θηλών που χρησιμοποιείτε για το τάισμα του μωρού σας είναι μια διαδικασία αναγκαία για όσους δίνουν συμπλήρωμα γάλακτος στο μωρό τους ή μητρικό γάλα αντλημένο με θήλαστρο. Είναι απαραίτητο και για τα μωράκια που παίρνουν πιπίλα.

Η αποστείρωση επιβάλλεται για να προστατέψει το ανοσοποιητικό, αλλά και το πεπτικό σύστημα του βρέφους, από βακτήρια και μικρόβια τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, λόγω ανωριμότητας.

Το έντερο του νεογέννητου είναι το βασικό όργανο προστασίας ενάντια στα μικρόβια. Δεν έχει ακόμα την απαραίτητη μικροβιακή χλωρίδα που βοηθάει στην εύκολη πέψη των τροφών και στην προστασία του οργανισμού από τις λοιμώξεις.

Γι’ αυτό το λόγο, τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε παθογόνα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν εντερικές ενοχλήσεις, ακόμα και γαστρεντερίτιδες.

 

Μέχρι πότε αποστειρώνουμε τα μπιμπερό και τις πιπίλες;

Το πότε θα πρέπει να σταματά η αποστείρωση των σκευών που χρησιμοποιούμε για τα μωρά είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Άλλοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να σταματήσει στον 4ο μήνα, άλλοι στον 5ο και άλλοι στον 6ο. Μια γενική εικόνα δείχνει ότι είναι απαραίτητη μέχρι και τους έξι πρώτους μήνες του μωρού.

Πιο αναλυτικά, το μωρό όσο και αν θηλάζει είναι προστατευμένο, με την έννοια ότι το γάλα από το στήθος είναι «αποστειρωμένο», αφού το μωρό το πίνει κατευθείαν και αυτό δεν είναι εκτεθειμένο σε μικροβιακές μολύνσεις ή αλλοιώσεις. Όταν το μωρό όμως έρχεται σε επαφή με τον έξω κόσμο και πρέπει να λάβει την τροφή του από το μπιμπερό, τότε τα πράγματα αλλάζουν και μπαίνει στη ρουτίνα σας η αποστείρωση. Σύμφωνα με έναν αρκετά απλοποιημένο κανόνα, με την έλευση του κουταλιού σταματά η αποστείρωση.

Σύμφωνα με τους περισσότερους παιδιάτρους, η καταλληλότερη στιγμή για να σταματήσει η αποστείρωση είναι στους 6 μήνες του μωρού περίπου. Τότε που το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού είναι πιο ενισχυμένο, αλλά και το γαστρεντερικό του σύστημα είναι έτοιμο να έρθει σε επαφή με μικρόβια.

Η διαδικασία της αποστείρωσης των μπιμπερό & των πιπίλων αλλά και το πότε αυτή πρέπει να σταματήσει εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως είναι η προωρότητα του μωρού ή η εποχή του χρόνου. Για τα πρόωρα μωρά, η αποστείρωση είναι εξέχουσας σημασίας για όλα τα αντικείμενα με το οποία αυτό έρχεται σε επαφή εκτός από τα μπιμπερό και τις πιπίλες του. Επίσης, η αποστείρωση πρέπει να παρατείνεται τουλάχιστον δύο μήνες από ότι στα υπόλοιπα μωρά. Ένας άλλος παράγοντας που καθορίζει το πότε θα σταματήσει η αποστείρωση είναι η εποχή. Το καλοκαίρι, για παράδειγμα, τα μικρόβια είναι πιο ανθεκτικά, αλλά πολλαπλασιάζονται και γρηγορότερα λόγω της ζέστης.

Σε γενικές γραμμές, από τη στιγμή που το μωρό αρχίζει να επεξεργάζεται αντικείμενα βάζοντάς τα στο στόμα του, εισερχόμενο στη στοματική φάση, και αφού ξεκινήσει να καταναλώνει στερεά τροφή, η αποστείρωση δεν ωφελεί κάπου. Σε αυτή τη φάση της ζωής του μωρού, η σχολαστική καθαριότητα είναι αρκετή.

Ανεξάρτητα από τις παραπάνω πληροφορίες, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και ο μοναδικός αρμόδιος, που θα σας συμβουλεύσει για την ώρα που θα σταματήσετε την αποστείρωση είναι ο παιδίατρός σας.

 

 

Πηγή: Taλκ.gr, ofarmakopoiosmou.gr

 


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.