Αντιμετωπίζετε τη ζωή ως ανύπαντρη μητέρα; Το να είσαι ανύπαντρη μαμά είναι μια σημαντική πρόκληση. Θα νιώσετε σαν να πρέπει να είστε η μαμά, η νοσοκόμα, ο ειδικός στην εργασία, ο οργανωτής κοινωνικών εκδηλώσεων και πολλά άλλα.
Το μονογονεϊκό σπιτικό είναι δύσκολο – αλλά με κάποιες καλές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ανύπαντρης μητέρας, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και να είστε φανταστική ανύπαντρη μητέρα στα παιδιά σας.
Εάν είστε ανύπαντρη μητέρα, είναι εύκολο να εξαντληθείτε και να συγκλονιστείτε. Μπορεί να αγωνίζεστε οικονομικά μετά το διαζύγιο ή ακόμα να αντιμετωπίζετε το θάνατο του συζύγου σας.
Εάν οι προκλήσεις του να είσαι ανύπαντρη μητέρα σε ξεπερνούν, μην απελπίζεσαι. Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις στρατηγικές αντιμετώπισης ενός γονέα για να σας βοηθήσουν να περάσετε τη δύσκολη κατάσταση:
Οργανώσου.
Η αποδιοργάνωση είναι ο εχθρός της γαλήνης! Εάν προσπαθείτε διαρκώς να βρείτε το σωστό χαρτί ή κάθε πρωί είναι μια μάχη για να βρείτε παπούτσια γυμναστηρίου και κουτιά μεσημεριανού γεύματος, ήρθε η ώρα να οργανωθείτε περισσότερο.
Υπάρχει πληθώρα πόρων στο διαδίκτυο σχετικά με τα συστήματα οργάνωσης και παραγωγικότητας. Δεν υπάρχουν δύο ίδια νοικοκυριά, οπότε αυτό που ταιριάζει σε κάποιον άλλο δεν θα σας ταιριάζει απαραίτητα.
Το κόλπο είναι να βρείτε ένα σύστημα που να λειτουργεί για εσάς και το παιδί σας. Δημιουργήστε ένα σύστημα αρχειοθέτησης για όλα αυτά τα κομμάτια χαρτιού που έχετε σκόρπια στο σπίτι, ώστε να μπορείτε να βάλετε το χέρι σας σε σημαντικά χαρτιά όποτε χρειαστεί. Κάντε λίστες υποχρεώσεων. Όσο πιο οργανωμένοι είστε, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
Γίνε η βασίλισσα του προϋπολογισμού
Λογικό να αισθάνεστε συγκλονισμένη. Ο προϋπολογισμός για ανύπαντρες μητέρες είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να διατηρήσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία και να φροντίσουν τις ανάγκες του παιδιού τους.
Μάθετε πώς τα οικονομικά ζητήματα μπορούν να επηρεάσουν τη γονική μέριμνα και να ορίσετε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό. Αυτό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση πολλών προβλημάτων και θα σας κρατήσει υγιείς.
Ξεκαθαρίστε τα μηνιαία έξοδά σας και βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε χρήματα για αυτά. Βάλτε τους λογαριασμούς σας σε αυτόματη πληρωμή, ώστε να μην κινδυνεύετε να καθυστερήσετε. Θα θελήσετε επίσης να περάσετε τα οικονομικά σας απο κόσκινο και να μάθετε πού μπορείτε να μειώσετε.
Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας:
Ως ανύπαντρη μαμά, υπάρχουν πολλές απαιτήσεις στο χρόνο σας. Μετά από πολύ καιρό, θα αισθανθείτε εκνευρισμένες, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σας, τη συγκέντρωση, την απόδοση της εργασίας και πολλά άλλα.
Μειώστε το άγχος σας κάνοντας τακτικό χρόνο για εσάς. Μπορεί να είναι δύσκολο για τις ανύπαντρες μητέρες να το κάνουν αυτό – μπορεί να αισθάνεται εγωιστικό – αλλά πραγματικά δεν γίνεται αλλιώς αν δεν θέλετε να τρελαθείτε.
Εάν θέλετε να είστε η καλύτερη ανύπαντρη μητέρα που μπορείτε, πρέπει μερικές φορές να ξεκουράζεστε. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα για να κάνετε κάτι μόνο για εσάς. Πηγαίνετε για μια βόλτα, κάντε τα νύχια σας, παρακολουθήστε μια ταινία ή πηγαίνετε καφέ με έναν φίλο.
Δημιουργήστε την ομάδα υποστήριξής σας
Το να είσαι ανύπαντρη μητέρα δεν χρειάζεται να σημαίνει μόνος σου. Το σωστό δίκτυο υποστήριξης θα κάνει διαφορά.
Ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είστε, διατηρήστε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας που εμπιστεύεστε και γνωρίζετε ότι είναι εκεί για εσάς.
Η δημιουργία του δικτύου υποστήριξής σας δεν σημαίνει απλώς να μιλήσετε σε κάποιον. Σημαίνει να μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια εάν τη χρειάζεστε.
Αν δυσκολεύεστε να καλύψετε τα καθήκοντα φύλαξης παιδιών ή να διευθετήσετε τα οικονομικά σας, επικοινωνήστε και ζητήστε βοήθεια.
Στρεφτείτε σε άτομα που έχουν τις δεξιότητες ή την εμπειρία που χρειάζεστε και αφήστε τους να σας βοηθήσουν.