Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε διάφορα μέρη του κόσμου ώθησαν τον ΟΗΕ να ανακηρύξει την 11η Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (International Day of Girl Child).

Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2011 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012.

Η πρόοδος των νεαρών κοριτσιών δεν συμβαδίζει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα και ο νέος κορωνοϊός (COVID-19) ενισχύει πολλά από αυτά, επισημαίνει ο ΟΗΕ. H μέρα αυτή καθιερώθηκε με σκοπό τα κορίτσια σε παιδική ηλικία (International Day of the Girl Child), να έχουν ίσα δικαιώματα με τα αγόρια.

Να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο σε θέματα όπως η εκπαίδευση, η διατροφή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ιατρική φροντίδα.

Επίσης άλλος σκοπός για τον οποίο έχει καθιερωθεί η ημέρα, είναι για να δίνεται βαρύτητα σε προβλήματα τα οποία συχνά αντιμετωπίζουν.

Όπως η διάκριση με την οποία τους συμπεριφέρονται λόγω του φύλλου τους. Ακόμη η βία που τους ασκείται και το φαινόμενο σε κάποιες χώρες να εξαναγκάζουν τα κορίτσια να παντρεύονται από πολύ μικρή ηλικία.

To θέμα συζήτησης για την Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού το 2020, ήταν «Η φωνή μου, το ισότιμο μέλλον μας». Με αφορμή το οποίο ζήτησαν από τα κορίτσια, να μιλήσουν για τις αλλαγές, μικρές η μεγάλες που θέλουν να συμβούν στον κόσμο.

Στατιστικά στοιχεία

Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 1 στα 4 κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών δεν απασχολούνται ούτε στην εκπαίδευση ή την κατάρτιση σε σύγκριση με το 1 στα 10 αγόρια της ίδιας ηλικίας. Μέχρι το 2021, περίπου 435 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια θα ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων 47 εκατομμυρίων που ωθούνται στη φτώχεια ως αποτέλεσμα του COVID-19.

1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία. Τα επικαιροποιημένα δεδομένα δείχνουν ότι από το ξέσπασμα του COVID-19, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί σημαντικά.

Τουλάχιστον το 60% των χωρών εξακολουθεί να θέτει εμπόδια στα δικαιώματα των θυγατέρων να κληρονομούν γη και άλλα περιουσιακά στοιχεία είτε με νόμο είτε στην πράξη.

Την απόφασή της να εργαστεί για την καταπολέμηση των στερεότυπων γύρω από το φύλο από τα παιχνίδια της ανακοίνωσε η εταιρεία Lego, μετά τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας που είχε παραγγείλει και τα οποία δείχνουν πως οι συμπεριφορές στο παιχνίδι και το επαγγελματικό μέλλον παραμένουν άνισες και περιορισμένες.

Τί συμβαίνει όμως με τα αγόρια;

Οι ερευνητές βρήκαν ότι παρότι η αυτοπεποίθηση των κοριτσιών αυξάνεται και δείχνουν πρόθυμα να ασχοληθούν με ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, δεν ισχύει το ίδιο για τα αγόρια.

Ειδικότερα, το 71% των αγοριών φοβάται ότι θα γίνει αντικείμενο χλευασμού αν «πιαστεί» να παίζει με παιχνίδια που περιγράφονται ως «κοριτσίστικα», ενώ από τον ίδιο φόβο διακατέχονται και οι γονείς τους.

Η έρευνα βρήκε επίσης ότι οι γονείς εξακολουθούν να ενθαρρύνουν τους γιους τους να κάνουν αθλήματα ή δραστηριότητες Stem, την ώρα που τα κορίτσια ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με τον χορό (έως και πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με τα αγόρια), τις μεταμφιέσεις ή τη ζαχαροπλαστική.

πηγή: sansimera.gr, cnn.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.