H αναδοχή είναι το μέσο ώστε να δοθεί αγάπη, φροντίδα, προσοχή και οικογένεια στα παιδιά που τα στερούνται μεγαλώνοντας χωρίς προσωπικές αναφορές μέσα σε ιδρύματα.
Οι εξελίξεις στον τομέα της αναδοχής με αφορμή τα νέα μέτρα, θέτουν βάσεις για την πολυπόθητη διευκόλυνση της διαδικασίας κι αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα. Ο στόχος παραμένει πάντα το ουσιαστικό καλό του κάθε παιδιού.
Η αναδοχή μπορεί να είναι είτε προσωρινή είτε μόνιμη. Ένα παιδί δηλαδή μπορεί να μείνει στην ανάδοχη οικογένεια από λίγα χρόνια έως πολλά, ενώ τα περισσότερα παιδιά παραμένουν στις ανάδοχες οικογένειες και μετά την ενηλικίωσή τους.
Τα παιδιά που τίθενται σε αναδοχή ξεκινούν από τη νηπιακή μέχρι και την πρώτη παιδική ηλικία. Το χρονικό διάστημα που θα κριθεί αναγκαίο μπορεί να είναι μερικές ώρες, μέρες, εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια έως και την ενηλικίωσή του. Στις πιθανές επιλογές εμπεριέχεται η επιστροφή στη βιολογική οικογένεια ή η μετεξέλιξη της σχέσης σε υιοθεσία από την ανάδοχη οικογένεια.
Την καταβολή επιδόματος οικονομικής ενίσχυσης από τουλάχιστον 325 ευρώ έως και 1.200 ευρώ στις οικογένειες που θα επιλέξουν να γίνουν ανάδοχοι παιδιών ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την UNICEF.
“Από αύριο κιόλας ξεκινούμε τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όλες τις οικογένειες αναδόχων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία ανοίγει αύριο στις 3 το μεσημέρι, με πρώτη χορήγηση του επιδόματος την τελευταία εργάσιμη του Ιουνίου.
Κάθε μήνα, οι ανάδοχοι θα λαμβάνουν αυτήν την, μικρή θα πω, αλλά αναγκαία βοήθεια από την Πολιτεία. Κάθε μήνα θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά. Και αυτό βέβαια δεν είναι μόνο για τους νέους αναδόχους. Εντάσσουμε από αύριο και τους 494 σημερινούς αναδόχους οι οποίοι χρόνια περίμεναν μια οριζόντια ενίσχυση από το κράτος”.
Καταθέτουμε νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνουμε τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που είναι σήμερα, η αναδοχή ανοίγει σε συμπολίτες μας νεότερους και γηραιότερους.
Λαμβάνοντας υπ’οψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών. Προσφέρεται έτσι σε πολλούς περισσότερους η δυνατότητα να εντάξουν στην οικογένεια τους ένα παιδί που χρειάζεται στήριξη και φροντίδα αλλά και πιο σημαντικά πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες των ίδιων των παιδιών».
«…δημιουργούμε το paidi.gov.gr, την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του Κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί».
πηγή: in.gr, ladylike.gr