Ναι, ναι… Το ξέρουμε πως δεν είναι εύκολο να παρακολουθείς πάντα το πόσο ακριβώς νερό ήπιαν τα παιδιά μέσα σε μια μέρα. Ειδικά αν μιλάμε για λίγο μεγαλύτερα, που όπως και να το κάνουμε δεν μπορούμε να τα παρακολουθούμε κάθε λεπτό υης ημέρας.

Παρόλα αυτά, αξίζει να διαβάσεις παρακάτω, προκειμένου να αρχίσεις ίσως να “πιέζεις” να καταναλωθούν 2 ποτήρια παραπάνω με νερό μέσα σε μια μέρα!

Πλήθος μελετών αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση νερού έχει άμεση επίδραση στα παιδιά, ειδικά σε σχέση με τη σωματική δραστηριότητα και την πνευματική λειτουργία.

Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση από ό,τι οι ενήλικες, διότι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό νερού στο σώμα τους. Για παράδειγμα, στα νεογέννητα βρέφη αυτό ανέρχεται στο 75% του συνολικού σωματικού τους βάρους, ενώ σε έναν υγιή ενήλικα το νερό αποτελεί κατά μέσο όρο το 50-70% του συνολικού του βάρους.

Γι’ αυτό η κάλυψη των αναγκών των παιδιών σε υγρά θα πρέπει να αποτελεί διατροφική προτεραιότητα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

H ποσότητα των υγρών που χρειάζεται ένα παιδί για να καλύψει τις ανάγκες του εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος του σώματος, το επίπεδο της σωματικής του δραστηριότητας, αλλά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες (ζέστη και υγρασία).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA, 2010) προτείνεται η κατανάλωση του νερού στα παιδιά 2 ετών να ξεκινάει από τα 1,3 λίτρα την ημέρα, με προοδευτική αύξηση έως την ηλικία των 17 ετών, όπου συστήνονται τα 2,2 με 2,5 λίτρα νερού ημερησίως.

Πώς θα τα βοηθήσουμε όμως να καταναλώνουν περισσότερο νερό;

1. Το νερό να είναι προσβάσιμο. Να έχετε πάντα ένα παγούρι με νερό στις εξόδους σας. Ειδικά το καλοκαίρι φροντίστε να συνοδεύετε το πακέτο κολατσιού με δροσερό νερό. Αφήνετε επίσης ένα ποτήρι νερό σε προσβάσιμο σημείο, στο χώρο δραστηριότητας του παιδιού σας.

2. Περιορίστε τις επιλογές. Μην διατηρείτε στο σπίτι χυμούς ή ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αντί γι`αυτά φροντίστε να προσφέρετε γάλα, φυσικούς χυμούς και δροσερό νερό.

3. Αν, παρόλα αυτά κάποιες φορές, σας ζητούν ζαχαρούχους χυμούς, μπορείτε να τους αραιώνετε για μικρό χρονικό διάστημα και μετά αρχίστε να τους αντικαθιστάτε με σκέτο νερό ή φρέσκους χυμούς.

4. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πίνουν νερό όταν αθλούνται.

5. Κάντε το διασκεδαστικό. Σερβίρετε σκέτο νερό σε διακοσμητικές κανάτες. Προσθέστε φέτες λεμονιού, πορτοκαλιού ή δυόσμου για γεύση και παγάκια για να διατηρείται πολύ δροσερό. Προσφέρετε στα παιδιά νερό σε ειδικό κύπελο ή με καλαμάκι.

πηγή: mothersbog.gr, iwater.gr, infokids.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.