ΠΑΙΔΙ 6-12

Το παιδί μου προτιμά την καθιστική ζωή και δεν θέλει αθλητικές δραστηριότητες

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας ακολουθεί καθιστική ζωή χωρίς σωματική δραστηριότητα.

Σε μια εποχή που το παιχνίδι στην γειτονιά έχει αντικατασταθεί από την τηλεόραση, το tablet, τον υπολογιστή και τα video games είναι εύκολο το παιδί να καταλήξει να περνά ώρες ολόκληρες καθηλωμένο σε μια οθόνη.

Και παρόλο που ορισμένα παιχνίδια και ηλεκτρονικά προγράμματα μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλεία μάθησης, η υπερβολική χρήση τους είναι ιδιαίτερα βλαβερή αφού δεν αφήνει χρόνο για κίνηση και άσκηση με τα οποία χτίζεται το σώμα και αναπτύσσεται το μυαλό.

Για να αποφύγετε να μεγαλώσετε έναν μικρό «σκλάβο» του καναπέ:

1) Βάλτε όρια στην τηλεθέαση

Περιορίστε τον χρόνο που εκτίθεται το παιδί σας στις οθόνες σε λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα. Πείτε, για παράδειγμα, ότι η τηλεόραση είναι μια οικογενειακή δραστηριότητα και ότι θα παρακολουθείτε όλοι μαζί για 1 ώρα την ημέρα προγράμματα που θα έχετε συμφωνήσει όλοι μαζί. Εάν αυτό δεν γίνεται, λόγω διαφορετικών ωραρίων και γούστων, χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο για να ελέγξετε τον χρόνο που βλέπει τηλεόραση. Μόλις αυτό χτυπήσει, κλείστε την τηλεόραση και προτρέψτε το να ακολουθήσει μια πιο ενεργητική δραστηριότητα.

2) Δείξτε του τι σημαίνει δραστήρια ζωή

Τα παιδιά είναι επαγγελματίες μιμητές, οπότε εσείς είστε ο άνθρωπος που θα του δείξει πως πρέπει να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του. Εάν σας βλέπει να ζείτε μια δραστήρια ζωή (να φροντίζετε το σπίτι και τον εαυτό σας, να περνάτε χρόνο με φίλους, να ασκήστε, να επιδίδεστε σε χειροτεχνίες, να παίζετε μαζί του κοκ.) πιθανότατα θα θελήσει να ακολουθήσει το παράδειγμα σας.

3) Βρείτε τι του αρέσει και «σπρώξτε» το σε μια αντίστοιχη ενεργητική δραστηριότητα.

Ανακαλύψτε τι αρέσει στο παιδί σας και διακριτικά προτρέψτε το να ασχοληθεί πιο ενεργά μαζί του. Του αρέσει να βλέπει ποδόσφαιρό; Προτείνετε να το γράψετε σε μια ποδοσφαιρική ομάδα. Του αρέσουν οι ταινίες; Προτείνετε μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού. Ακόμα, όμως, κι αν δεν μπορείτε να βρείτε κάποια αντιστοιχία ψηφιακού-πραγματικού κόσμου βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και κάτι θα βρείτε. Για παράδειγμα, στο βιβλίο «Πειθαρχία χωρίς ξύλο και φωνές» (εκδόσεις Μίνωας) αναφέρεται η περίπτωση ενός κοριτσιού που λάτρευε τα talk shows και οι γονείς του έστησαν ένα ολόκληρο στούντιο στο υπόγειο για να δημιουργούν τις δικές του εκπομπές.

4) Επαινέστε το

Δοκιμάστε με κάθε ευκαιρία να επαινείτε τις δραστηριότητές που απαιτούν κίνηση. Υπογραμμίστε πόσο υγιής συμπεριφορά είναι το να κάνει σκοινάκι, να παίζει παιχνίδια ρόλων, να χτίζει κάστρα, να ζωγραφίζει […], εξηγήστε τι το θετικό έχουν αυτά για την σωματική και νοητική του ανάπτυξη και δείξτε έμπρακτα πόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν αυτές οι δραστηριότητες με ερωτήσεις και –γιατί όχι;- με την δική σας συμμετοχή.

Αποφύγετε

1. Να επιτρέπετε στο παιδί να παρακολουθεί τηλεόραση με σκοπό να εξασφαλίσετε χρόνο για τις δουλειές σας. Αντ’ αυτού βρείτε τρόπους με τους οποίους μπορεί να σας βοηθήσει. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, προτείνετε μια άλλη δραστηριότητα αντί της τηλεόρασης, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, η κατασκευή ενός παζλ ή η ενασχόληση με κάποια χειροτεχνία.

2. Να τρώτε όλοι μαζί μπροστά στην τηλεόραση. Καταρχάς, η ώρα του φαγητού είναι μια ευκαιρία για ενδοοικογενειακή επικοινωνία. Έπειτα, τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση παράλληλα με το φαγητό τους δεν μπορούν να επικεντρωθούν σε καμία από τις δύο δραστηριότητες, χάνοντας ό,τι μπορεί να τους προσφέρει η κάθε μία. Τέλος, η κατανάλωση φαγητού μπροστά στην οθόνη έχει συνδεθεί από πλήθος ερευνών με την παχυσαρκία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: happyparenting.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.