Κύθνος: Το νησί με τον αυθεντικό παραδοσιακό χαρακτήρα που είναι δίπλα στην Αθήνα

Η Κύθνος είναι ένα υπέροχο νησί των Κυκλάδων, φημισμένο για τις πολυάριθμες και πανέμορφες παραλίες, τους γραφικούς οικισμούς, τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία και την ηρεμία που προσφέρει στους ταξιδιώτες.

Παρόλο που η Κύθνος βρίσκεται πολύ κοντά στη Αθήνα, διατηρεί έναν αυθεντικό παραδοσιακό χαρακτήρα και μια γαλήνια ατμόσφαιρα που γοητεύει τους επισκέπτες. Το νησί είναι ιδανικό για να κάνεις χαλαρωτικές διακοπές και να γεμίσεις μπαταρίες.

Παρθένες παραλίες με χρυσή άμμο, οικισμοί με εντυπωσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, αξιοθέατα ιστορικού ενδιαφέροντος, εκλεκτή τοπική κουζίνα και μονοπάτια μοναδικής ομορφιάς σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις!

Λεύκες: Ήσυχη παραλία με πεντακάθαρα γαλανά νερά, άμμο και βότσαλα. Διαθέτει αρμυρίκια για σκιά και μία ταβέρνα.

Τί μπορείτε να κάνετε στην Κύθνο

Η Κύθνος, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική και προσφέρεται για πεζοπορία. Πεζοπορώντας στα μονοπάτια της Κύθνου, θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με τις ρίζες, την ιστορία, την φυσική ομορφιά και τον πολιτισμό της.

Γραφικοί οικισμοί, μοναδικές παραλίες, ιαματικές πηγές, αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινά μνημεία, σπήλαιο, παρθένο τοπίο, ξωκλήσια, ανεμόμυλοι, κρήνες και αγροτικά κτίσματα με πέτρινα αλώνια, είναι μερικά από τα στοιχεία που θα συναντήσετε κατά την πεζοπορία σας.

Μαρτινάκια: Βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι του νησιού, τον Μέριχα. Μικρή, με τιρκουάζ πανέμορφα νερά, άμμο, βότσαλο και αρμυρίκια για σκιά. Δίπλα θα βρεις 1-2 ταβέρνες ή μπορείς να πας εύκολα και στο λιμάνι, όπου υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

Η Κύθνος διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών.

Κάποιες απ’ αυτές είναι σηματοδοτημένες ενώ τις υπόλοιπες μπορείτε να τις αναζητήσετε στους νέους ενημερωμένους χάρτες και στον πεζοπορικό οδηγό, που κυκλοφορούν.

Η θάλασσα και ο βυθός της Κύθνου είναι μοναδικής κλασσικής Αιγαιοπελαγίτικης ομορφιάς που η γεωγραφική της θέση ευνόησε. Τα ισχυρά ρεύματα και τα κύματα σμιλεύουν το υποβρύχιο τοπίο, διαμορφώνοντας απίστευτης ομορφιάς ακτογραμμή και καταπληκτικούς υφάλους.

Ταυτόχρονα εμπλουτίζουν με ζωή τα “άγρια” αυτά νερά και προσφέρουν στους δύτες θέαμα που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Στα Λουτρά υπάρχει ένα πλήρες εξοπλισμένο καταδυτικό κέντρο, για να σας συντροφεύσουν σε υπέροχες εξορμήσεις σε περισσότερους από 30 διαφορετικούς καταδυτικούς τόπους.

Γαΐδουρομάντρα: Απόμερη και ήσυχη μεγάλη παραλία με άμμο, βότσαλα και διαυγή καταγάλανα νερά. Διαθέτει μερικά αρμυρίκια που παρέχουν σκιά. Η πρόσβαση έχει κάποια δυσκολία, καθώς το αμάξι φτάνει μέχρι ένα σημείο και έπειτα θα χρειαστεί να κατέβεις σκαλιά.

 

Η Κύθνος στα αρχαία χρόνια

Η Κύθνος παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά πολλές γνωστές αρχαιολογικές θέσεις δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί ανασκαφικά. Ο Μαρουλάς ήταν η παλαιότερη προϊστορική εγκατάσταση των Κυκλάδων. Η θέση χρονολογείται στη Μεσολιθική περίοδο (8500-6500 π.Χ.). Οι ανασκαφές εδώ έφεραν στο φως λείψανα κυκλικών κατασκευών που πιθανώς είχαν χρησιμοποιηθεί ως χώροι διαμονής καθώς και λίγες ταφές. Η Κύθνος διαδραμάτισε όπως φαίνεται σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πρώιμης μεταλλουργίας. Μια σημαντική θέση της Πρωτοκυκλαδικής ΙΙ περιόδου (3 χιλιετία π.Χ.) ερευνήθηκε στη θέση Σκουριές, στη ΒΑ απόκρημνη ακτή του νησιού.

Κολώνα: Από τις πιο γνωστές παραλίες του Αιγαίου, με μοναδική γεωμορφολογία και ομορφιά. Πρόκειται για μια στενή λωρίδα χρυσαφένιας αμμουδιάς που ενώνει το νησί της Κύθνου με τη βραχονησίδα του Αγίου Λουκά, σχηματίζοντας 2 παραλίες με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά.

Σπήλαιο Καταφύκι

Το σπήλαιο Καταφύκι είναι ένα από τα σημαντικότερα και πλέον εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το φυσικό και το ανθρωπογενές στοιχείο. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στο νότιο άκρο του παραδοσιακού οικισμού της Δρυοπίδας, στη θέση Φυρές. Πρόκειται για έναν υπόγειο χώρο, σε υψόμετρο 190 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, ο οποίος συγκροτείται από μεγάλο φυσικό σπήλαιο, αλλά και τεχνητές στοές μεταλλείου. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει ως εκεί εύκολα, μέσα από τα γραφικά σοκάκια της Δρυοπίδας.

Οι ιαματικές πηγές

Η Κύθνος στους νεότερους χρόνους πήρε το δεύτερο όνομά της, «Θερμιά», απ’τις ζεστές ιαματικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Τα Λουτρά που τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά, φιλοξενούν τις μοναδικές ιαματικές πηγές των Κυκλάδων. Πρόκειται για δύο θερμές πηγές. Η μία, των Αγίων Αναργύρων, είναι αλατούχα και βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Κάκαβου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη, περιέχει ιωδιούχο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου.

πηγή: www.ferryhopper.com,www.kythnos.gr

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *