Στην πλαγιά ενός λόφου, στις ανατολικές παρυφές του Υμηττού, 3χλμ. από το κέντρο του Κορωπιού, βρίσκεται η Γαϊδουροχώρα.
Σε ένα αγρόκτημα γεμάτο αμυγδαλιές, ελιές και πολύ θυμάρι, έχει αναπτυχθεί ένα περιβάλλον που θυμίζει παλιά ελληνική ύπαιθρο.
Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι πολύ διακριτική και πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν έχουν βρεθεί στο χώρο.
Το ταξίδι στη Γαϊδουροχώρα ξεκινάει από την επαφή με τη φύση, το χώμα, την πέτρα, τα δέντρα, τη μυρωδιά του θυμαριού και το θρόισμα του ανέμου.
Οι κατασκευές είναι αποκλειστικά από πέτρα και ξύλο. Όλα είναι σχεδιασμένα έτσι που ο επισκέπτης να αισθάνεται ένα με τη φύση από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Μπροστά στην είσοδο της Γαϊδουροχώρας υπάρχει το μεγάλο στρογγυλό γήπεδο εκπαίδευσης των γαϊδουριών (manez), όπου εκτός από μαθήματα, είναι το σημείο όπου δείχνουν την βασική φροντίδα και περιποίηση και κάνουν διάφορα παιχνίδια μαζί τους, όπως επίσης ασχολούνται και με την εκπαίδευσή τους.
Οι στάβλοι είναι άνετοι και ανοιχτοί για να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα και η αυλή τους μεγάλη για να κινούνται όσο θέλουν. Παρόλα αυτά στη διάρκεια της μέρας τους δίνουμε τη δυνατότητα να βοσκήσουν ελεύθερα ή να παίξουν και σε άλλα σημεία του κτήματος.
Το μικρό σπιτάκι υποδοχής, που βρίσκεται πιο μέσα, λειτουργεί σαν γραφείο πληροφοριών, βιβλιοθήκη και πωλητήριο τα Σαββατοκύριακα, αλλά μετατρέπεται σε «μικρό σχολείο της Γαϊδουροχώρας» για τα παιδιά που έρχονται τις καθημερινές σε ομάδες.
Προχωρώντας συναντάμε τα καθιστικά, που απλώνονται σε πολλά επίπεδα, μέσα σε συστάδες από αμυγδαλιές κι αγριελιές, αναπτύσσοντας πολλές ξεχωριστές γωνιές.
Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε διαφορικές ομάδες και ηλικίες να συνυπάρχουν.
Ταυτόχρονα όμως όλοι βρίσκονται δίπλα ή μπροστά στην αυλή των γαϊδουριών και διατηρούν την οπτική επαφή μαζί τους.
“Η Γαιδουροχώρα είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε απο μιά ομάδα ανθρώπων που όραμα έχουν την προστασία του γαϊδουριού, την επαναφορά του στη σύγχρονη ζωή σαν ζώο συντροφιάς ή δραστηριοτήτων που σέβονται τη φύση του και τις ανάγκες του, την αναγνώριση του σαν πρεσβευτή της ελληνικής παράδοσης και τη χρήση του σαν μέσο υποστηρικτικής ή και θεραπευτικής αγωγής.
Καθώς επίσης και την καλλιέργεια μιας νέας συνείδησης σχετικά με την συνύπαρξη και συνεργασία του ανθρώπου με τα ζώα και το περιβάλλον.”
Για περισσότερες πληροφορίες και για να κανονίσετε κάποια επίσκεψη, μπορείτε να μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα: