Η περπατόπιτα (ή περπατόψωμο) είναι μία πεντανόστιμη πίτα-κέικ η οποία, σύμφωνα με το έθιμο, ψήνεται μόλις το μωρό περπατήσει.
Το έθιμο απαντά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και έχει έχει ως εξής: η μαμά ή η γιαγιά του παιδιού φτιάχνουν τις πίτες.
Ναι ναι, δεν είναι μία, καθώς η νονά ή ο νονός του παιδιού δικαιούνται μία ολόκληρη, αλλά υποχρεούνται να δωρίσουν τα πρώτα παπουτσάκια του μωρού. Μία ολόκληρη επίσης περπατόπιτα παίρνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες του παιδιού που δίνουν δώρα, αλλά και κέρματα, δηλαδή το “ασημώνουν”, ώστε να έχει γερό και σταθερό περπάτημα.
Οι υπόλοιπες πίτες θα μοιραστούν σε συγγενείς και φίλους, που θα έχει καλέσει η μητέρα στο σπίτι για να γιορτάσουν. Οι καλεσμένοι με τη σειρά τους πρέπει να κρατούν δώρα στο παιδί και παίρνοντας το κομμάτι τους, να τρέξουν στο σπίτι λέγοντας “ασημένια τα ποδαράκια του” για να τρέχει και το παιδί!
Υλικά:
400 γρ. Κουβερτούρα
40 γρ. Βούτυρο
8 αυγά
300 γρ. καστανή ζάχαρη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη Άχνη
Χαρί και Ψαλίδι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς
Λιώνουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε μπεν μαρί
Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη
Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και το βούτυρο
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα κέικ, που έχουμε αλευρώσει και βουτυρώσει.
Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 170 βαθμούς, και για άλλα 20 λεπτά στους 160 βαθμούς.
Αφήνουμε το κείκ να κρυώσει και το αφαιρούμε απο τη φόρμα.
Σε ένα χαρτί, σχεδιάζουμε δυο ποδαράκια (πατουσάκια) και τα κόβουμε.
Βάζουμε το πατρόν πάνω στην πίτα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή Όρεξη!