Υλικά:
- 1500 γρ.διάφορα μανιτάρια ανάμεικτα
- 100 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 μικρές πατάτες ψιλοκομμένες
- 100ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
- 2 κ.σ.βούτυρο αγελάδος
- 2 δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένα
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- Μοσχοκάρυδο τριμμένο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο βούτυρο αγελάδος για το τέλος
- Μπέικον
- Σχοινόπρασο
- Λάδι τρούφας
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και αφού ζεσταθεί καλά σχεδόν να καπνίσει ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με δύο κουτ.σούπας βούτυρο το σκόρδο και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε τα μανιτάρια μέχρι να χάσουν τον όγκο τους και να βγάλουν τελείως τα υγρά τους. Τότε ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πατάτες, λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο και λίγο ελαιόλαδο.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το θυμάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μειωθεί ο όγκος του νερού.
Όταν ο ζωμός των λαχανικών φτάσει περίπου δύο δάχτυλα από τον πάτο της κατσαρόλας μεταφέρουμε στο μπλέντερ όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο βούτυρο και χτυπάμε ξανά.
Περνάμε από την σίτα (σινουά)και είναι έτοιμος να σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με φέτες από μπέικον που τις έχουμε περάσει από το τηγάνι να γίνουν τραγανές και στολίζουμε με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο.
Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο λάδι τρούφας για το τέλος.
Αν η μανιταρόσουπα βγει πολύ πηχτή αραιώνουμε με λίγο ζωμό λαχανικών και τοποθετούμε ξανά στην κατσαρόλα να πάρει μια βράση άλλα σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να μην κόψει η κρέμα γάλακτος.
Πηγή: Νικόλ Μαρίνου