ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΗΠΙΟ 2-5 ΠΑΙΔΙ 6-12

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης στα παιδιά κάνει το παραμύθι “Δόνα Τερηδόνα” πιο επίκαιρο από ποτέ

H κατανάλωση ζάχαρης από τα παιδιά έχει δυστυχώς ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και θα έκανε την πρωταγωνίστρια του γνωστού παραμυθιού του Ευγένιου Τριβηζά “Δόνα Τερηδόνα” πολύ, πολύ χαρούμενη!

Διαβάζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την υπέρμετρη κατανάλωση ζάχαρης, ίσως το σκεφτείτε ξανά πριν αγοράσετε στο παιδί σας εκείνο το γλυφιτζούρι που λιγουρεύτηκε στο σούπερ μάρκετ.

Τα παδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης κινδυνεύουν ως ενήλικες από την παχυσαρκία, την υπερκινητικότητα και τη γνωστική εξασθένιση σύμφωνα με τα στοιχεία νέας πρόσφατης έρευνας σε ποντίκια από το Queensland University of Technology της Αυστραλίας.

Το φαινόμενο, βέβαια, της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης δεν υπάρχει μόνο στις μικρές ηλικίες, μιας και σύμφωνα με την νευροεπιστήμονα της ερευνητικής ομάδας Selena Bartlett, έφηβοι και ενήλικες σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, ακολουθούν μια διατροφή που περιλαμβάνει πάνω από τέσσερις φορές τη ζάχαρη (100g) της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (25g ανά άτομο ανά ημέρα).

Ο εθισμός στη ζάχαρη και η κατάχρησή της σύμφωνα με την Bartlett εξακολουθούν να είναι υπό συζήτηση, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εγκεφαλικά κυκλώματα ανταμοιβής και τα σήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται με την κατανάλωση ζάχαρης είναι αντίστοιχα με εκείνα που ενεργοποιούνται μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Με απλά λόγια η κατανάλωση σακχάρων είναι μια ηδονιστική πρακτική που ενεργοποιεί τα κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου και μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία.

 

 

πηγή: ygeiamou.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.