Η συμπεριφορά των γονιών δηλαδή επηρεάζει καταλυτικά τα παιδιά στο αν θα αναπτύξουν θετική ή αρνητική αντίληψη του εαυτού τους και κατ’ επέκταση υψηλή ή χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τα λάθη μας

Ποια είναι τα λάθη όμως που κάνουμε συνήθως και εγκλωβίζουμε τα παιδιά μας στην ανασφάλεια; Οι υπερβολικές απαιτήσεις από τη μία αλλά και η υπερπροστατευτικότητα από την άλλη φαίνεται να ευθύνονται για τη χαμηλή αυτοπεποίθηση των παιδιών.

-Γονείς που ασκούν πολύ αυστηρή κριτική στα παιδιά τους, που έχουν υπέρμετρες προσδοκίες και απαιτήσεις απέναντι σε αυτά, που δεν τα επιβραβεύουν στις προσπάθειές τους, ισοπεδώνουν κυριολεκτικά την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση των παιδιών τους.

Τα παιδιά αυτά αισθάνονται να τα κατατρέχει ένας μόνιμος φόβος αποτυχίας και πιστεύουν ότι δεν τους επιτρέπεται να κάνουν λάθη και να έχουν ελαττώματα.

Για τους γονείς αυτούς, το παιδί αποτελεί προέκταση του εαυτού τους που πρέπει να τους βγάλει “ασπροπρόσωπους” στον κοινωνικό τους περίγυρο, διαιωνίζοντας την καλή τους εικόνα.

-Γονείς που λειτουργούν υπερπροστατευτικά, παρεμποδίζουν την πρωτοβουλία και την ανεξαρτησία των παιδιών τους, δημιουργώντας τους χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Οι γονείς αυτοί έχουν συνήθως οι ίδιοι πολλές φοβίες και ανασφάλειες, με αντίστοιχα χαμηλές προσδοκίες για τη ζωή τους και για το λόγο αυτό αποτρέπουν και τα παιδιά τους από το να πάρουν πρωτοβουλίες.


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.