Όλα τα παιδιά έχουν τις προτιμήσεις τους στο φαγητό κι αν κάτι δεν τους αρέσει, τότε κάνουν πείσματα. Τα ίδια πέρασα κι εγώ με την κόρη μου, η οποία δεν ήθελε με τίποτα να φάει ψάρι.

Κάθε φορά γκρίνιαζε και αρνούνταν να φάει έστω και δυο μπουκιές. Όταν, όμως, σταμάτησα να τη πιέζω και άλλαξα τακτική, τότε ήταν που είδα τεράστια διαφορά.

O βασικός λόγος που επέμεινα να μπει το ψάρι στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού μου είναι γιατί έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία του. Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, και εξασφαλίζει στον οργανισμό τα απαραίτητα λιπαρά που, εκτός των άλλων, βοηθούν την καλή εγκεφαλική του ανάπτυξη και λειτουργία.

Γι’ αυτό και ήμουν ιδιαίτερα αυστηρή όσον αφορά την ποιότητα του ψαριού που έπρεπε να καταναλώνει.

Πρώτα απ’ όλα, αγόραζα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας από εταιρείες-μέλη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), από επιλεγμένα σουπερμάρκετ, επειδή είναι πιο ασφαλή από πλευράς προέλευσης.

Εκτρέφονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον, εγκεκριμένο και συμβατό για θαλάσσια καλλιέργεια, πάντα υπό την επίβλεψη ειδικευμένων επιστημόνων (ιχθυολόγων και κτηνιάτρων) και κάτω από αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας.

Εκτός αυτού ήμουν σίγουρη ότι τα ψάρια ήταν φρέσκα, καθώς γνώριζα ότι αλιεύονται κατά παραγγελία – τότε μόνο ξεκινά η διαδικασία της συσκευασίας και μεταφοράς τους και σε λιγότερο από 24 ώρες φτάνουν στα σουπερμάρκετ.

Αφού ήμουν σίγουρη για την ποιότητα των ψαριών που αγόραζα, άρχισα να αναζητώ νέους τρόπους προκειμένου να αγαπήσει η κόρη μου το ψάρι:

Της έβαζα στο πιάτο μικρές μερίδες

Φρόντιζα να βάζω στο πιάτο της ένα μικρό κομμάτι ψαριού και δίπλα ένα από τα αγαπημένα της συνοδευτικά, όπως για παράδειγμα πουρέ πατάτας, σε μεγαλύτερη ποσότητα. Την παρακινούσα να ανακατέψει τις μπουκίτσες ψαριού με τον πουρέ της και όταν το έκανε, παρατήρησα ότι τις έτρωγε με περισσότερη ευκολία και χωρίς να παραπονιέται.

Επέλεγα καθαρισμένα φιλέτα ψαριού

Ένας λόγος που η κόρη μου στραβομουτσούνιαζε κάθε φορά που είχαμε ψάρι ήταν επειδή την ενοχλούσαν τα κόκκαλα. Αποφάσισα, λοιπόν, να της ετοιμάζω μόνο φιλεταρισμένα ψάρια, όπως για παράδειγμα τσιπούρα. Ευτυχώς, στην αγορά υπάρχει τσιπούρα ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, την οποία, μάλιστα, έπαιρνα έτοιμη και καθαρισμένη.

Έβαλα περισσότερη φαντασία στο σερβίρισμα

Υπάρχουν ψάρια όπως το λαβράκι, το φαγκρί βραχύπτερο, ο κρανιός και το μαγιάτικο που μπορούν να σερβιριστούν με μακαρόνια και ριζότο ή μέσα σε τορτίγες και ψωμάκι του μπέργκερ. Κόβοντάς τα σε μικρές μπουκίτσες και συνδυάζοντάς τα με αγαπημένα υλικά όπως είναι η μαγιονέζα ή κάποια άλλη σος, γίνονται αμέσως πιο νόστιμα για τα παιδιά.

Σταμάτησα να την πιέζω να φάει με το ζόρι

Σταμάτησα να την πιέζω να φάει το ψάρι της με το ζόρι και, παράλληλα, σταμάτησα να φτιάχνω διαφορετικό φαγητό αποκλειστικά για εκείνη για να μην μείνει νηστική. Ακόμα κι όταν με παρακαλούσε να της φτιάξω πατάτες τηγανητές ή σκέτα μακαρόνια, δεν υπέκυπτα στις πιέσεις της. Χάρη στη συνέπειά μου, έμαθε ότι υπάρχει ένα μόνο φαγητό στο τραπέζι και αυτό είναι για όλους!

Τελικά, το ψάρι μπήκε στη διατροφή της χωρίς γκρίνιες και με τον καιρό, όχι μόνο συνήθισε τη γεύση του, αλλά έγινε και ένα από τα φαγητά που τρώει με πολλή όρεξη. Μπορεί να μην είναι το «αγαπημένο» της, αλλά πάντως είμαι ήσυχη ότι παίρνει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να μεγαλώσει σωστά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: mama365.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.