Μερικά παιδιά εκφοβίζονται ενώ άλλα εκφοβίζουν. Γιατί; Οι ειδικοί ζυγίζουν και προσφέρουν καθοδήγηση για τους γονείς σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν εάν το παιδί σας αποδειχθεί ο εκφοβιστής στο σχολείο.

Συνήθως ξεκινά με ένα τηλεφώνημα από το σχολείο: Το παιδί σας δημιουργεί προβλήματα εκφοβισμού.

«Το ενενήντα εννέα τοις εκατό των γονέων θα πουν,« Όχι, όχι το παιδί μου »και θα αμυνθούν», λέει η Jennifer Cannon, οικογενειακή θεραπευτής στο Newport Beach της Καλιφόρνια. “Αλλά κάθε παιδί μπορεί να εκφοβίσει, ακόμη και το παιδί που νομίζετε ότι είναι άγγελος.”

Ένας λόγος είναι όταν τα δημοφιλή και ισχυρά παιδιά χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό για να διατηρήσουν τη δύναμη και τη δημοτικότητά τους. Ο άλλος λόγος είναι όταν τα παιδιά που βιώνουν μια αίσθηση στέρησης αισθάνονται ότι δικαιούνται να εκφοβίσουν άλλα παιδιά. Δηλαδή, “Μου έκαναν κακό χέρι, οπότε οι κανόνες δεν ισχύουν για μένα.” ή «Με έχουν κοροιδέψει, οπότε θα τους κάνω χειρότερα».

Τα παιδιά παρατηρούν επίσης παραδείγματα συμπεριφοράς εκφοβισμού καθημερινά μέσω των μέσων ενημέρωσης, της πολιτικής, των τηλεοπτικών εκπομπών, άλλων παιδιών στο σχολείο, ακόμη και της οικογενειακής δυναμικής. Μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές πουθενά.

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας εκφοβίζει άλλους: Αρχικά, πάρτε μια βαθιά ανάσα, συγκεντρώστε λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη και ενημερώστε το σχολείο ότι θέλετε να συνεργαστείτε για ένα θετικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζεται δίκαια όσον αφορά τη σχολική πειθαρχία.

Αξιολογήστε τις ενέργειες του παιδιού σας χωρίς να βιαστείτε να κρίνετε και να εστιάσετε στην κατανόηση της συμπεριφοράς που εμπλέκεται πριν αποφασίσετε τις κατάλληλες συνέπειες.

Τα καλά νέα είναι ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν συμπεριφορές εκφοβισμού και μπορείτε να τα βοηθήσετε να αλλάξουν τρόπους. Ακολουθούν τέσσερις τρόποι για να ξεκινήσετε:

Αναγνωρίστε τη συμπεριφορά: Καθίστε με το παιδί σας, μιλήστε με ήρεμο, σταθερό τόνο και ρωτήστε του τι συνέβη και γιατί συμπεριφέρθηκε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Γίνετε καλός ακροατής και αποφύγετε την ευθύνη. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι είναι εντάξει να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος.

Κάντε ερωτήσεις για να τον βοηθήσει να καταλάβει πώς η συμπεριφορά του επηρεάζει τους άλλους: “Είναι αυτό που κάνατε με σεβασμό; Τον έβλαψε κάποιος; Θα θέλατε κάποιος να σας κάνει αυτό;” Δώστε έμφαση στη δίκαιη μεταχείριση όλων των ανθρώπων λέγοντας: “Δεν συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο σε αυτήν την οικογένεια επειδή σεβόμαστε άλλους ανθρώπους και δεν θέλουμε άλλοι να μας συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο”, προτείνει ο Walter Roberts, καθηγητής εκπαίδευσης συμβούλων στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Mankato και συγγραφέας της εργασίας με τους γονείς των εκφοβιστών και των θυμάτων.

Εστίαση στις συνέπειες: Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι ευθύνεται για τις πράξεις της. “Περιγράψτε και ακολουθήστε τις συνέπειες για τη συμπεριφορά εκφοβισμού. Γράψτε τις, ελέγξτε τις μία φορά την εβδομάδα και εφαρμόστε τις”, συμβουλεύει ο Cannon.

Ανάλογα με τις περιστάσεις, μπορείτε να εξαλείψετε κάτι που λατρεύει το παιδί σας, οπότε η συνέπεια θα είναι σημαντική, όπως αφαίρεση του κινητού τηλεφώνου του παιδιού σας, εξάλειψη ή μείωση του χρόνου τηλεόρασης ή βιντεοπαιχνιδιών ή αποτροπή της συμμετοχής σε μια κοινωνική εκδρομή.

Ή, ακόμα καλύτερα, μετατρέψτε το περιστατικό εκφοβισμού σε μια διδακτική στιγμή συζητώντας θετικούς τρόπους με τους οποίους το παιδί σας μπορεί να χειριστεί μελλοντικές καταστάσεις που οδηγούν σε καλές συνέπειες. Ζητήστε από το παιδί σας να γράψει μια παράγραφο που να περιγράφει πώς θα ήταν να βρίσκεστε στη θέση του άλλου παιδιού ή να γράψετε μια συγγνώμη.

Να είστε ενεργός για τη συνεργασία με το σχολείο: “Το προσωπικό του σχολείου λειτουργεί καλύτερα όταν βλέπουν ότι οι γονείς θέλουν ειλικρινά να βελτιώσουν την κατάσταση. Μην αισθάνεσαι ότι θα κριθείς ως κακός γονέας. Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις παιδιά και δεν είναι αποτυχία να ζητήσεις βοήθεια”, λέει ο Ρόμπερτς. Γι ‘αυτό μην φοβάστε να συνεργαστείτε με το σχολείο για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει συμπεριφορές που είναι εποικοδομητικές.

Ξεκινήστε με τον δάσκαλο του παιδιού σας και, στη συνέχεια, συναντηθείτε με τον διευθυντή, τον σύμβουλο, τον υπεύθυνο των σχολικών πόρων ή το προσωπικό της περιοχής για να βρείτε ένα σχέδιο για να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει τον εκφοβισμό. Ρωτήστε εάν υπάρχουν διαθέσιμες συμβουλές ή άλλοι πόροι της κοινότητας για να βοηθήσετε το παιδί σας. Μείνετε σε στενή επαφή με το σχολείο για να δείτε αν βελτιώνεται η συμπεριφορά του παιδιού σας.

Δημιουργήστε κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες: Δώστε τη δυνατότητα στο παιδί σας να αναπτύξει τις δεξιότητές του για την επίλυση συγκρούσεων και την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Η κοινωνική και συναισθηματική μάθηση περιλαμβάνει αυτογνωσία, αυτοδιαχείριση, ανθεκτικότητα, κοινωνική ευκινησία και υπεύθυνη λήψη αποφάσεων.

Αναζητήστε προγράμματα μετά το σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες που μπορούν να παρέχουν νέες ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τρόπων οικοδόμησης θετικών σχέσεων.

Η βελτίωση αυτών των δεξιοτήτων τώρα, ενώ το παιδί σας είναι στο δημοτικό σχολείο, θα είναι ένα δια βίου δώρο.


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.