Είσαι σε ένα σούπερ μάρκετ με τα παιδιά σου, ετοιμάζεσαι να πας σε ένα ραντεβού ή τακτοποιείς πράγματα στην ντουλάπα πριν σας επισκεφθούν μερικοί φίλοι, όταν ξαφνικά . . . ξεκινάει!

Το μικρό σου από ήρεμο αρχίζει να παθαίνει υστερία επικών διαστάσεων για κάτι ασήμαντο όπως μια μπανάνα, ένα παιχνίδι κτλ.

Εσύ:

Α) Κλειδώνεσαι στο μπάνιο για καμιά ώρα κοιτώντας το ταβάνι, προσποιούμενη πως έχεις θέμα με το στομάχι σου, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα φωνάζεις τα ονόματα των παιδιών σου για να σιγουρευτείς πως δεν έχουν κατεδαφίσει το σπίτι

Β) Τα δίνεις ένα παιχνίδι, μία καραμέλα, ένα κομμάτι κέικ, και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτείς. Τα πάντα απλά για να σταματήσουν οι φωνές.

Γ) Κρύβεσαι κάτω από το γραφείο αγκαλιάζοντας τα γόνατά σου, πίνοντας ένα μπουκάλι κρασί και τρώγοντας σοκολάτα.

Οι σωστές απαντήσεις είναι : όχι, όχι, και ίσως.

Όλες μας θέλουμε να γίνουμε σπουδαίες μαμάδες. Θέλουμε απεγνωσμένα να κάνουμε το σωστό. Πως μπορούμε να τα καταφέρουμε, με ευχάριστο τρόπο για τα παιδιά, να τους δώσουμε μαθήματα συμπεριφοράς;

Μη φοβάσαι και μην απελπίζεσαι όμορφη, καταπονημένη, υποτιμημένη και αφοσιωμένη μαμά. Κοίτα τι πρέπει να κάνεις.

Να είσαι έτοιμη

Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα τα βήματα.

Ξέρεις το παιδί σου καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον σε αυτόν τον πλανήτη. Αρχικά, πάντα να σκέφτεσαι μήπως το παιδί σου έχει κάποια ανάγκη την οποία δεν στην έχει εκφράσει.

Είναι:

-Κουρασμένο

-Πεινασμένο

-Πληγωμένο

-Σε υπερδιέγερση

-Χρειάζεται την προσοχή σου

Εάν ναι, τότε ξέρεις τι να κάνεις, μαμά! Εάν όχι, είναι ώρα για το πλάνο σου.

Το πλάνο σου :

Τώρα, όταν το παιδί σου είναι ήρεμο, σκέψου τι είναι αυτό που το φέρνει στην υστερική κατάσταση και γράψε την κατάσταση στην παρακάτω φόρμουλα:

Το παιδί θέλει ______.

Πρέπει να καταλάβει ______.

Για να κάνω το παιδί να καταλάβει ______ , Πρέπει να κάνω ______.

Το πλάνο μου είναι να ______.

Αν το παιδί κάνει ______ και/ή ______ τότε εγώ θα ______.

Αν το σκεφτείς κατά αυτόν τον τρόπο, τότε θα ξεκινήσεις να ετοιμάζεσαι για τις δύσκολες καταστάσεις.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:  Τα 4 παιδία μου τρώνε σαν πεινασμένοι λύκοι, και θέλουν να τρώνε συνέχεια, και ειδικά τα σαββατοκύριακα που είναι όλη μέρα στο σπίτι. Μετά από πολύ κλαψούρισμα και μάχη, έπρεπε να σκεφτώ ένα πλάνο. Χρησιμοποιώντας την φόρμουλα, έδειχνε ως εξής.

  • Το παιδί πεινάει.
  • Πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούνε να τρώνε ακατάπαυστα.
  • Για να κάνω το παιδί να καταλάβει θα σταματήσω να το ταΐζω, πρέπει να περιορίσω την ποσότητα που τρώει.
  • Το πλάνο μου είναι να βάλω πρόγραμμα στις ώρες που τρώει και να περιορίσω τα σνακ στα 2 τεμάχια.
  • Αν το παιδί αρχίσει να τσιρίζει και/ή να κλαίει τότε θα του κόψω και τα σνακ.

Κλαψούριζαν για τους κανόνες στην αρχή; ΝΑΙ.

Παρόλα αυτά έμεινα έκπληκτη όταν είδα πως άρχισαν να καταλαβαίνουν τη ρουτίνα μετά από μόλις 2 μέρες!

Αυτό το αποτέλεσμα δημιούργησε μία νέα φόρμουλα : χαρούμενη μητέρα + χαρούμενα παιδιά = χαρούμενος χρόνος μεταξύ μας.

Να είσαι επίμονη με τους κανόνες

Έχουμε όλοι ακούσει ότι τα παιδιά χρειάζονται δομή και όρια. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε. Παρόλα αυτά, είναι κάποιες μέρες, ακόμα και ώρες, που απλά δεν θέλουμε άλλη μία μάχη.

Συχνά, θέλω να πω στα παιδιά μου: θα κλαίει ένας τη φορά, και αυτή η φορά είναι δική μου! Αλλά δεν το έχω πει . . . Εντάξει, ίσως και να το είπα για πλάκα.

Είναι δύσκολο να είσαι επίμονη κάθε καταραμένη φορά. Δεν μου αρέσει να μαλώνουμε και εύχομαι οι ισχυρογνώμων γιοι να μην ήταν τόσο μαχητές νίντζα κάθε φορά που βρισκόμασταν στην κατάσταση αυτή.

Αλλά είναι, οπότε πρέπει να είμαι ξεκάθαρη με τους κανόνες του σπιτιού και να τους ακολουθούμε.

Εάν ενδώσουμε, επειδή είμαστε κουρασμένες ή επειδή είναι πολύ χαριτωμένα ή οτιδήποτε άλλο, ρισκάρουμε στο να πρέπει να αρχίσουμε ξανά από την αρχή.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ ποτέ να χαλαρώσω – ενδώσω; Και βέβαια όχι. Η ιδέα είναι να αποκτήσεις επιμονή, όχι να γίνεις άκαρδη. Αυτό θα το καταλάβεις με τον καιρό, γιατί στις 9 φορές από τις 10 θα θέλεις να είσαι συνεπής ώστε να καταλάβει το παιδί σου ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές.

*Εάν νιώθεις ενοχές ότι χρειάζεται να θέσεις κάποιους σημαντικούς κανόνες, δοκίμασε αυτό το απλό κόλπο :

Αντί να αρχίσεις τις προτάσεις με τη λέξη «Είπα . . .», δοκίμασε « Οι κανόνες του σπιτιού/της οικογένειας είναι . . .» Με αυτόν τον τρόπο, δεν παίρνεις εσύ το φταίξιμο, και τα παιδιά μαθαίνουν για τα φυσικά όρια της ζωής.

Κατανόησε το πρόβλημα

Είναι ζωτικής σημασίας, σε έναν καυγά, να κατανοήσεις το πρόβλημα του παιδιού σου. Υπάρχουν πάντα στιγμές εκπαίδευσης , αλλά οι πιο σημαντικές ξεκινάνε με το να ακούσεις. Όταν ξεκινάει ένας καυγάς, δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να συμπάσχει με τον εκνευρισμό ή την απογοήτευση που βιώνει το παιδί σου εκείνη την χρονική στιγμή.

«Ξέρω πόσο πολύ σου αρέσει να παίζεις έξω, και ήμαστε πολύ χαρούμενοι που η μέρα είναι τόσο ζεστή και ηλιόλουστη! Αλλά ο αδερφός σου και η αδερφή σου μας περιμένουν στο σχολείο και πρέπει να πάμε να τους πάρουμε τώρα. Θέλεις να με βοηθήσεις να δούμε μερικά λουλούδια καθώς πηγαίνουμε εκεί; Νομίζω ότι είδα κάτι ροζ!»

ή:

«Ξέρω ότι στενοχωριέσαι που σκίστηκε η πανέμορφη ζωγραφιά σου.» Άκου το παιδί σου να σου εκφράζει τα συναισθήματά του. «Χμμμ. Και μου άρεσε και εμένα πάρα πολύ. Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα;» Και έπειτα προσπάθησε να βρεις μία λύση με το παιδί σου.

Διάλεξε τις μάχες σου

Κάποιες μάχες αξίζει να τις διαλέξεις και κάποιες άλλες πραγματικά . . . πραγματικά όχι. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε κάποιες φορές, και αυτό μπορεί να εξαρτάται από το περιβάλλον, τη διάθεση μας, τις δραστηριότητές μας κ.λ.π.

Κάθε φορά που είναι να επιλέξω τη μάχη μου φέρνω αυτούς τους παράγοντες στο μυαλό μου :

-Είναι επικίνδυνο;

-Θα μας πάει πίσω στην πρόοδο που κάναμε;

-Θα αλλάξει τις προσδοκίες του παιδιού μου;

-Θα μπορώ να βασιστώ σε αυτό σε περίπτωση που εμφανιστεί ξανά; Εάν όχι, θα μπορέσω να δώσω στο παιδί μου να καταλάβει με την πρώτη φορά;

Κάποιες φορές τα πράγματα είναι απλά εκνευριστικά.

Όπως για παράδειγμα όταν το παιδί σας έχει μία συσκευή εγγραφής ή ένα μαγνητόφωνο. Δώσε στο παιδί σου την ευκαιρία να κάνει αυτό που θέλει μία στο τόσο και άστο να παίξει με αυτό το μαγνητόφωνο. Όταν τελειώσει, πες της με ενθουσιασμό «αυτό ήταν σίγουρα δημιουργικό» και κρύψε αυτό το πράγμα για πάντα αμέσως μόλις φύγει από το δωμάτιο.

Μείνε ψύχραιμη

Προσπαθείς να τελειώσεις το δείπνο και ταυτόχρονα ελέγχεις την εργασία των μαθηματικών ενός από τα παιδιά σου ενώ τα παιδιά της γειτονιάς χτυπάνε το κουδούνι του σπιτιού σου και το μικρότερο παιδί σου βρίσκεται στο πάτωμα κλαίγοντας επειδή δεν ασχολείσαι μαζί του.

Πως νιώθεις γι αυτό;

Οι πιθανότητες είναι, να έχεις βρεθεί σε μία παρόμοια κατάσταση και ειλικρινά, η υστερία συμβαίνει πάντα τις πιο ακατάλληλες στιγμές. Εάν χειριστούμε την κατάσταση με βάση τα συναισθήματά μας, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον γεμάτο θυμό και αναστάτωση.

Γι αυτό, πάρε μια βαθιά ανάσα. Οτιδήποτε και να νιώθεις μέσα σου, σκέψου μία λύση για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα πιο γρήγορα για να ηρεμήσεις και εσύ και το παιδί σου.

Αν το παιδί σου είναι υπερευαίσθητο, σαν το δικό μου, χρειάζεσαι μεγάλο επίπεδο πειθαρχίας, ούτως ώστε να μην διαχειριστείς την κατάσταση με βάση τα συναισθήματά σου, την στιγμή που ξεκινάει αυτή η κατάσταση. Όταν ο γιος μου ξεκινούσε να τσιρίζει ή να κλαίει, ένιωθα τόσο αδύναμη. «Τι κάνω τώρα;»

Από τη στιγμή που έχεις δουλέψει πάνω στο πλάνο σου, είναι πιο εύκολο να παραμείνεις ψύχραιμη και να αποφύγεις τέτοιου είδους καυγάδες ή να τους αντιμετωπίσεις όταν έρθουν. Ένας από εσάς πρέπει να είναι άνετος στις δύσκολες στιγμές και θα δεις ότι το παιδί σου θα αρχίσει να καταλαβαίνει γρηγορότερα σε αυτές τις στιγμές όταν του μιλάς.

Να είσαι σταθερή

Η σταθερότητα ήταν κάτι που δεν είχα και έπρεπε να αποκτήσω γιατί μου αρέσει να κάνω πλάκες και να αστειεύομαι. Αν δεν είμαι προσεκτική, δεν θα με πάρουν στα σοβαρά. Έπρεπε να μάθω να είμαι σοβαρή όταν έδινα στα παιδιά μου ένα μάθημα, αλλά και σε άλλες ρουτίνες τις καθημερινότητας. Ένα από τα καλύτερα εργαλεία που χρησιμοποίησα είναι η δύναμη της επιλογής.

Η τεχνική της ελεγχόμενης επιλογής.

Το να κάνει τις επιλογές του είναι εξαιρετικά σημαντικό για το παιδί. Ως η «δασκάλα» τους, είναι ζωτικής σημασίας να τους δώσω ευκαιρίες για να μάθουν να κάνουν επιλογές και να παίρνουν αποφάσεις. Είναι κάτι που μπορείς μόνο να κερδίσεις και είναι κάπως έτσι:

Ας πούμε ότι το παιδί σου αρνείται να φορέσει παντελόνι. Σε ακούω να γελάς, αλλά το δικό μου πραγματικά αρνιούταν να φορέσει, και κοντεύοντας τώρα τα 10, το κάνει πάλι καμιά φορά.

Εγώ: «Που είναι το παντελόνι σου;»

Παιδί: «Δεν θέλω να φορέσω (αυτό το χαζό) παντελόνι.»

Εγώ: «Καταλαβαίνω ότι θέλεις να είσαι όσο πιο άνετα γίνεται αλλά οι νόμοι της ζωής λένε ότι πρέπει να καλύπτουμε τον εαυτό μας. Οπότε θα ήθελες να βάλεις το μπλε παντελόνι ή το γκρι;»

Παιδί: «Γκρινιάζει.»

Εγώ: «Ποιο από τα δύο. Το μπλε ή το γκρι;»

Παιδί: «Το γκρι.»

Εγώ: «Το γκρι λοιπόν. Τώρα οι φίλοι σου μπορούν να σε δουν ντυμένο.»

Παιδί: «Χαχανίζει.»

Επέλεξε χαρά

Κάποτε νόμιζα πως αυτό είναι το πιο ανόητο πράγμα που μπορεί να πει κάποιος. Αφού ήταν τόσο εύκολο να «επιλέξω» χαρά, τότε γιατί εγώ δεν ήμουν χαρούμενη. Αλλά το να επιλέξεις χαρά είναι τόσο απλό όσο και το να γελάς και να γαργαλάς το παιδί σου ή να παίζετε κυνηγητό μέσα στο σπίτι.

Έχει να κάνει απλά με το να μοιραστείς στιγμές με το παιδί και να του δείξεις ότι σε ενδιαφέρει να παίζεις μαζί του. . . ακόμα και αν είναι για 5-10 λεπτά.

Όταν περνάμε ποιοτικές στιγμές με τα παιδιά μας, ιδικά ένας-με-έναν, βοηθάει εμάς τους γονείς να εκτιμήσουμε τον μικρούλι άνθρωπο που το παιδί μας μεγαλώνοντας θα γίνει. Χρειαζόμαστε αυτόν το χρόνο τόσο όσο και τα παιδιά μας!

«Αλλά το μόνο που κάνω είναι να είμαι με τα παιδιά μου. Χρειάζομαι ένα διάλειμμα. Μόνη μου.» Πρέπει να κρατήσεις κάτι, οτιδήποτε, για τον εαυτό σου. Χρειάζεσαι χρόνο για να μαζέψεις τις σκέψεις σου και να ξαναβρείς τη σχέση με τη γυναίκα που είχες πριν τα παιδιά σε φωνάξουν «μαμά» , ακόμα και αν είναι για μία βόλτα με το αυτοκίνητο στο τετράγωνο της γειτονιάς.

Ωραία, την επόμενη φορά που νιώθεις ότι ένας καυγάς πρόκειται να ξεκινήσει, ξέρεις τι θα κάνεις;

Δείξε στα παιδιά σου ότι υπάρχουν στιγμές για γέλιο. Γίνε χαζούλα μαζί τους. Ο χρόνος περνάει και για μένα και για σένα, και αυτές οι ευκαιρίες μειώνονται.

Αφήσου στις φανταστικές ιστορίες και στα ενδιαφέροντά τους, αγάπα τα και μην είσαι υπεράνω επειδή μπορείς. Γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνεις και πότε, σε βοηθάει να αποκτήσεις πραγματικό σεβασμό, σεβασμό που δημιουργήθηκε μέσα από την αγάπη, την εκτίμηση, την ακεραιότητα και όχι από φόβο.

Είσαι η φίλη τους, η δασκάλα τους. . . η μητέρα τους, και πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερος τίτλος από αυτόν.

Πιστεύω σε σένα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: super-babies.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.