«Δώστε στη γιαγιά και στον παππού μια αγκαλιά!» Αυτή είναι μια πρόταση που σε τακτική βάση ακούγεται σε πολλά οικογενειακά σπίτια. Αλλά υπάρχει ένας καλός λόγος που ίσως να μην θέλετε να πείτε στο παιδί σας να αγκαλιάσει ή να φιλήσει κανέναν – συμπεριλαμβανομένων των συγγενών.

Το πρόβλημα με την επιμονή για αγκαλιές και φιλιά.

Όταν δίνετε οδηγίες στο παιδί σας, όπως “Σηκώστε τα παιχνίδια σου”, υπονοείτε ότι θα υπάρξει αρνητική συνέπεια εάν δεν συμμορφωθεί. Βασικά λέτε στο παιδί σας ότι, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεται, είναι σημαντικό να κάνει ό,τι λέτε.

Έτσι, όταν λέτε “δώστε αγκαλιές και φιλιά”, υπονοείτε ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες εάν δεν κάνει αυτό που λέτε. Είναι σαν να λέτε, “Δεν με νοιάζει αν νιώθετε άνετα με αυτό ή όχι, δείξε την αγαάπη σου όπως και να χει.”

Όταν ένα παιδί αισθάνεται αναγκασμένο να δείξει στοργή, παίρνει το μήνυμα ότι δεν έχει τον έλεγχο του σώματός του. Και αυτό είναι ένα επικίνδυνο μήνυμα για τα παιδιά.

Τα παιδιά που πιστεύουν ότι πρέπει να συμμορφωθούν με τα αιτήματα ενηλίκων για στοργή είναι πιο πιθανό να κακοποιηθούν σεξουαλικά.

Εάν ένας παιδεραστής πει στο παιδί να κάνει κάτι που δεν αισθάνεται άνετα να κάνει, μπορεί να αισθανθεί υποχρεωμένο να το κάνει έχοντας μάθει έτσι απο το σπίτι. Όμως, ένα παιδί που έχει διδαχθεί, “Είναι το σώμα σας και μπορείτε να πείτε όχι σε πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε”, είναι πιο πιθανό να είναι σε θέση να πει όχι αν κάποιος του ζητήσει να κάνει κάτι που δεν νιώθει άνετα να κάνει .

Διδάξτε ένα πιο υγιές μήνυμα στο παιδί σας για το σώμα του.

Όταν διδάσκεις σε ένα παιδί έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θέλει κάποιος να το γαργαλάει ή αν θέλει να καθίσει στην αγκαλιά κάποιου, δείχνει ότι μπορεί να λάβει αυτές τις αποφάσεις με βάση το δικό του επίπεδο άνεσης.

Δημιουργήστε έναν κανόνα στο σπίτι σας που να λέει ότι κανείς δεν πρέπει να έχει φυσική επαφή με κανέναν – συμπεριλαμβανομένων των συγγενών – εάν δεν το θέλει.

Καταστήστε σαφές στο παιδί σας ότι δεν χρειάζεται να δείξει με επαφή την αγάπη του για να ευχαριστήσει κάποιον. Ακριβώς επειδή κάποιος προσπαθεί να δημιουργήσει ενοχή σε ένα παιδί με φράσεις όπως “Αν δεν με αγκαλιάσεις τώρα που φεύγω σημαίνει οτι δεν με αγαπάς” δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνει.

Οπότε αν η γιαγιά λέει, “σου έδωσα ένα δώρο σήμερα, έλα δώσε μου ένα φιλί αντίο για να μου δείξεις πόσο σου άρεσε!” ή ένας θείος λέει, “Δεν θα σας αφήσω να πάρετε μπισκότο, αν δεν με αγκαλιάσετε πρώτα”, μπείτε και υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι δεν χρειάζεται να το κάνει.

Διδάξτε στο παιδί σας, “Είστε υπεύθυνοι για το σώμα σας και ποιος το αγγίζει.” Αυτό είναι ένα μήνυμα που είναι σημαντικό για τα παιδιά να μεταφέρουν μαζί τους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Ευγενικοί χαιρετισμοί και αποχαιρετισμοί

Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι η άρνηση αγκαλιάς σε κάποιον θα θεωρηθεί αγένεια. Κατά συνέπεια, λένε πράγματα όπως, «Αλλά η θεία Μαίρη επισκέπτεται μόνο μία φορά το χρόνο. Το λιγότερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να την αγκαλιάσετε! “ Αλλά στην πραγματικότητα, όσο λιγότερο συχνά τα παιδιά βλέπουν κάποιον, τόσο πιο δύσκολο είναι να είναι νιώσουν την άνεση να δώσουν αγκαλιά και να νιώσουν επαφή.

Δοκιμάστε να πείτε κάτι σαν, “Θα θελες να αγκαλιάσεις τον θείο πριν φύγει;” Εάν το παιδί σας αρνηθεί, μην το πιέσετε.

Θα μπορούσατε να ρωτήσετε κάτι άλλο όπως, “Θα θελες να του δώσις ένα κόλλα πέντε αντί για αγκαλιά;” Αλλά καταστήστε σαφές ότι είναι εντάξει να απορρίψει και αυτό.

Εάν ένας συγγενής λέει, “Δώσε μου μια αγκαλιά!” και το παιδί σας σαφώς δεν ενδιαφέρεται, παρεμβαίνετε λέγοντας, “Θα θέλες να αγκαλιαστείτε ή προτιμάτε να χαιρετήσεις απλά;” Ίσως χρειαστεί να ενημερώσετε τους φίλους σας, τα μέλη της οικογένειάς σας και άλλους επισκέπτες ότι δεν αναγκάζετε το παιδί σας να είναι στοργικό εάν δεν νιώθει άνετα.

Διδάξτε στο παιδί σας ότι η χειραψία είναι μια επιλογή όταν συναντάτε νέους ανθρώπους. Μιλήστε για το πώς μπορεί να είναι κατάλληλο να σφίξετε τα χέρια σας όταν συναντάτε έναν νέο δάσκαλο ή έναν οικογενειακό φίλο.

Εξηγήστε ότι το “κόλλα πέντε” είναι ένας κατάλληλος τρόπος για να αλληλεπιδράσει με προπονητές ή εκπαιδευτικούς. Αλλά καταστήστε σαφές ότι δεν θα τιμωρηθεί ποτέ επειδή επέλεξε να μην αγκαλιάσει κάποιον ή να ακουμπήσει κάποιον που δεν θέλει.


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.