Όλοι γνωρίζουμε τι είναι οι αμυγδαλές, αλλά ποιά είναι ακριβώς η λειτουργία τους;

Οι αμυγδαλές βρίσκονται στην είσοδο του φάρυγγα, αποτελούνται απο λεμφικό ιστό και ο ρόλος τους είναι να παράγουν αντισώματα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Η αμυγδαλίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλέιται απο τη φλεγμονή των αμυγδαλών και τη συναντάμε πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας 3-7 ετών. Όπως και η φαρυγγίτιδα, η αμυγδαλίτιδα μεταδίδεται με τα σταγονίδια του σάλιου, με τον βήχα και το φτέρνισμα.

Συμπτώματα:

Τα κύρια συμπτώματα της είναι ο πονόλαιμος, αλλά ο πόνος εκτίνεται συχνά και στα αυτιά. Πολύ μικρά παιδιά μπορεί μα μην παραπονιούνται για πονόλαιμο, αλλά απλώς να αρνούνται να φάνε λόγω του πόνου στην κατάποση. Αλλά συχνά σύμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, η αδιαθεσία, η κόπωση, ο πόνος στις αρθρώσεις, η τάση για εμετό, οι ερυθρές και πρησμένες φλεγμονώδεις αμυγδαλές, η διόγκωση των λεμφαδένων και η δυσοσμία στην αναπνοή.

Απο τι προκαλειται;

Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να προκληθεί απο ιογενή και βακτιριακή λοίμωξη. Όπως και στη φαρυγγίτιδα, μπορεί να οφείλεται σε:

  • Λοίμωξη απο στρεπτόκοκκο ομάδας Α
  • Λοιμώδη μονοπυρήνωση
  • Λοίμωξη απο τρεπόνημα
  • Λοίμωξη απο τους ιούς του αναπνευστικού. Οι πιο συνηθισμένοι ιοί είναι του κρυολογήματος και της γρίπης. Αυτές οι λοιμώξεις είναι μερικές φορές πιο ήπιες απο τις βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά είναι συχνά δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων

Αντιμετώπιση:

Η αντιμετώπιση της αμυγδαλίτιδας επιτυγχάνεται με τη λήψη παυσίπονων φαρμάκων, καθώς και με τοπική αντισηψία με γαργάρες. Συγκεκριμένα, μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη ή ιβουπροφένη για ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά αποφύγετε την επιλογή της ασπιρίνης στα παιδιά, καθώς σε περίπτωση ιογενούς αμυγδαλίτιδας υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye (επικύνδινη νόσος που προκαλεί σοβαρές βλάβες σε όλα τα όργανα, αλλά περισσότερο στον εγκέφαλο και το ήπαρ).

Τέλος, η αντιμετώπιση της, όταν οφείλεται σε βακτήρια, γίνεται με τη χορήγηση υψηλής δόσης αντιβιοτικού, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται για 5 με 10 ημέρες. Αν τα αντιβιωτικά δεν μπορούν να αποτρέψουν τα επανειλημμένα επεισόδια (συχνές υποτροπές) βακτηριακής αμυγδαλίτιδας, τότε είναι απαραίτητη η αφαίρεσή τους με εγχείρηση.

Πηγή: y-o.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.