“ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Τ’ ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΜΑΣ”

Το “Όνειρο του Ευτύχη” είναι ένα βιβλίο που μαθαίνει στα παιδιά μας τι ακριβώς χρειάζεται για να πετύχουμε τα όνειρά μας. Με την υπομονή, την επιμονή και χωρίς να ξεφεύγει από το στόχο του, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, το μικρό και πανέξυπνο σκιουράκι, ο Ευτύχης, καταφέρνει να ακολουθήσει το όνειρό του και να ταξιδέψει εκεί που πραγματικά επιθυμεί.

Ο Ευτύχης, δημιουργήθηκε από μια ομάδα που αποτελείται από τη συγγραφέα Νατάσσα Σκούρου, την εικονογράφο Ιωάννα Γκύζη και η ιδιοκτήτρια του Παιδικών Σταθμών “Μια φορά κι έναν καιρό”, Βάσω Σωτηριάδη .

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τη συγγραφέα του Ευτύχη, τη Νατάσσα, μια υπέροχη, δυναμική και γεμάτη αισιοδοξία μαμά ενός παιδιού, που έδωσε στον Ευτύχη ζωή και τον βοήθησε να περάσει το μήνυμά του. Ας δούμε τι μας είπε:

Ποιο ήταν το κίνητρό σου για να γράψεις ένα παιδικό παραμύθι με ήρωα τον Ευτύχη;

Ήταν  ο ίδιος ο ήρωας. Μία προσωπικότητα που ήταν διαμορφωμένη πριν από τη δημιουργία του παραμυθιού, καθώς είναι λογότυπο των παιδικών σταθμών ‘Μια φορά κι έναν καιρό‘. Ο Ευτύχης έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που ήθελα να έχει ο ήρωας του παραμυθιού, την επιμονή, την υπομονή και το στόχο που ακολουθεί χωρίς να ξεφεύγει από αυτόν.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να περάσεις με το βιβλίο σου στον μικρό αναγνώστη;

Την προσωπική δημιουργία που μπορούν να εξελίξουν, βάζοντας στόχους. Τις περισσότερες φορές έχουν την ανάγκη για δημιουργία, αλλά δε γνωρίζουν από πού να ξεκινήσουν. Το παραμύθι μιλάει για τα όνειρα, τις επιθυμίες μας δηλαδή, που αν αρχίσουν να τα ακολουθούν  θα ανακαλύψουν από που χρειάζεται να ξεκινήσουν. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκτούν είναι τα εφόδιά τους, αρκεί να τις αναγνωρίσουν και να τις αξιοποιήσουν, ώστε να καταφέρουν να δημιουργήσουν εκείνο που τελικά επιθυμούν. Πολλές φορές αυτό για το οποίο είμαστε προορισμένοι να κάνουμε, μπορεί να διαφέρει από τις συνηθισμένες  πεποιθήσεις. Η αναζήτηση έρχεται μέσα από την επιθυμία. Γι’ αυτό κι ο Ευτυχής τελικά ανακαλύπτει το δικό του σκοπό και μας δίνει το ερέθισμα, πως όλα μπορούν να συμβούν όταν ενεργούμε.

Τί πιστεύεις πως πρέπει να κάνει ένας γονιός για να αγαπήσει το παιδί τα βιβλία;

Τα παιδιά μας λειτουργούν μέσα από τη μίμηση. Οτιδήποτε κι αν θέλουμε να τους περάσουμε, χρειάζεται πρώτα να το στηρίζουμε εμείς με τη συμπεριφορά μας. Σε ένα περιβάλλον που αγαπάνε τα βιβλία και φαίνεται στη καθημερινότητά τους, τα παιδιά εύκολα ενσωματώνονται σε αυτή. Στις οικογένειες που υπάρχει η επιθυμία αλλά ο χρόνος για διάβασμα από τους γονείς δε βοηθά, χρειάζεται να προσαρμοστούν οι γονείς πρώτα σε αυτό. Πέρα από το βιβλίο καληνύχτας που είναι η αρχή,  αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό, χρειάζεται να έχουν όλη την ημέρα τα παιδιά  πρόσβαση στα βιβλία.  Τα βιβλία να ανανεώνονται για να υπάρχει ενδιαφέρον αλλά και να επανέρχονται βιβλία που ήδη είχαν διαβάσει, να γίνεται μια ανακύκλωση δηλαδή με παλιά και νέα βιβλία. Τα παιδιά μας πολλές φορές αγαπάνε ένα συγκεκριμένο βιβλίο και το αναζητούν συνεχώς, αυτό συμβαίνει γιατί νιώθουν την ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση ότι γνωρίζουν την ιστορία και τα ενθαρρύνει στη ανάγνωση.

Στο όνειρο του Ευτύχη, ο ήρωας έχει έναμπαούλο με θησαυρούς που μαζεύει καθημερινά. Ποιοί θησαυροί δεν πρέπει να λείπουν από το μπαούλο του κάθε παιδιού.

Τα μπαούλο του Ευτύχη έχει θησαυρούς που θεωρεί ο ίδιος πως είναι σημαντικοί. Το συγκεκριμένο μπαούλο θα ήθελα να το γεμίσουν τα ίδια τα παιδιά, μέσα από τη δική τους πορεία και να ανακαλύψουν τους δικούς τους θησαυρούς. Θέλω οι θησαυροί τους να είναι η προσωπική τους αναζήτηση, αυτά που επιθυμούν τα ίδια να μάθουν χωρίς κάποιος άλλος να προσθέσει μέσα σε αυτό το μπαούλο κάτι που δεν θα επιθυμούσαν  τα ίδια τα παιδιά, απλά και μόνο επειδή πιστεύουμε πως τα χρειάζονται. Απαντώ όσον αφορά το συγκεκριμένο μπαούλο για να δημιουργήσουν τα ίδια τα παιδιά. Για να φτάσουν λοιπόν να αποθηκεύσουν τα σημαντικά τους, χρειάζεται εμείς να στεκόμαστε δίπλα τους, να τα στηρίζουμε, να τα ενθαρρύνουμε, να τα πιστεύουμε ώστε να καταφέρουν να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για εκείνα. Τα παιδιά μας είναι οι καθρέφτες μας, να το θυμόμαστε αυτό.

Ποιό είναι το δικό σου αγαπημένο παιδικό παραμύθι;

Δεν είναι ένα είναι πολλά. Υπάρχουν παραμύθια που μου έχουν μείνει από μικρή, οπως “Ο λαγός και η χελώνα” παραμύθια που γνώρισα στην εφηβεία μου και τα λάτρεψα, όπως “Ο Μικρός Πρίγκιπας” και παραμύθια που διάβασα στα παιδιά όταν ξεκίνησα το ταξίδι της δασκάλας, οπως “Η μηλιά που έδινε”.  Όλα έχουν ένα κοινό σημείο για μένα που τα κάνουν σημαντικά… τα μηνύματα που περνούν στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους που τα διαβάζουν.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Ετοιμάζεις κάποιο παραμύθι ή μήπως κάτι τελείως διαφορετικό;

Μέσα στο 2021 θα εκδοθούν από τις εκδόσεις Υδροπλάνο δύο βιβλία μου. Ένα βιβλίο ενηλίκων που πραγματεύεται την ευτυχία και ένα ακόμα παραμύθι μου για τη δύναμη να πιστεύουν τα παιδιά στον εαυτό τους και πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι γονείς σε αυτό. Ανυπομονώ να τα μοιραστώ μαζί σας !!!

Ευχαριστούμε πολύ, Νατάσσα, για το χρόνο και την καλή σου διάθεση! Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις!

Απολαύστε το παιδικό τραγουδάκι του Ευτύχη εδώ:

Κάντε δημιουργικές δραστηριότητες με τον Ευτύχη εδώ:


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.