Με αφορμή της πρόσφατες αποκαλύψεις της πρωταθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου, για τον βιασμό της από άνθρωπο που θεωρούνταν “πέραν πάσης υποψίας”, έρχεται πάλι στο προσκήνιο η ανάγκη να διδάξουμε στα παιδιά μας, πως να προστατεύονται από μια τέτοιου είδους επίθεση.

Δυστυχώς, όσο και να θεωρούμε πως κάτι τέτοιο είναι πολύ μακριά από εμάς, οι στατιστικές λένε πως δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια αποτρόπαιη κατάσταση και σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να συμβεί απο ανθρώπους πολύ κοντά στην οικογένειά μας. Γι’αυτό λοιπόν καλύτερα να τα προετοιμάσουμε , παρά να στρουθοκαμηλίζουμε!

1. Μιλήστε τους από νωρίς για τα σημεία του σώματος

Ονοματίστε τα μέλη του ανθρωπίνου σώματος από νωρίς, χρησιμοποιώντας τις πραγματικές τους ονομασίες και όχι χαριτωμένα υποκοριστικά. Το να γνωρίζουν τις σωστές λέξεις για να περιγράψουν τα σημεία του σώματός τους, θα τα βοηθήσει να νιώθουν άνετα με το σώμα τους και να σας ενημερώσουν ξεκάθαρα αν έχει συμβεί κάτι ακατάλληλο.

2. Εξηγήστε τους γιατί ορισμένα σημεία του σώματος είναι ιδιωτικά.

Είναι ιδιωτικά και δεν πρέπει να τα βλέπουν όλοι. Η μαμά σε βλέπει γυμνούλη όταν σε κάνει μπάνιο, αλλά ο γιατρός θα σε δει γυμνό γιατί η μαμά και ο μπαμπάς είναι στο δωμάτιο της εξέτασης.

3. Διδάξτε το παιδί σας τον κανόνα του εσώρουχου

Είναι απλός: Κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του που καλύπτονται από το εσώρουχο. Αντίστοιχα και το ίδιο το παιδί δεν επιτρέπεται να ακουμπήσει κάποιον σε αυτά τα σημεία.

4.Πείτε στα παιδιά πως δεν επιτρέπεται να κρατούν μυστικά για το σώμα τους

Τα περισσότερα αρπακτικά θα πουν στο παιδί, να κρατήσει την κακοποίηση μυστικό. Αυτό μπορεί να γίνει με έναν φιλικό τρόπο όπως για παράδειγμα “Μου αρέσει πολύ να παίζω μαζί σου, αλλά αν πεις σε κάποιον για το παιχνίδι μας δεν θα με αφήσουν να έρθω ξανά”. Μπορεί όμως να είναι και απειλή “Eίναι μυστικό. Αν πεις σε κάποιον για αυτό που έγινε, θα τους πω ότι ήταν δική σου ιδέα και θα μπεις τιμωρία”. Πείτε στα παιδιά σας πως οτιδήποτε τους πει κάποιος, αυτά τα μυστικά δεν είναι καλά και πρέπει πάντα να τα μοιράζονται με τους γονείς τους.

5.Αποκτήσε μια λέξη – κωδικό ασφαλείας

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, μπορείτε να διαλέξετε μια κωδική λέξη ασφαλείας, που θα τη χρησιμοποιούν όταν νιώθουν κίνδυνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι, αν έχετε καλεσμένους ή αν το παιδί βρίσκεται σε κάποιον φίλο του.

6. Ξεκαθαρίστε πως ποτέ δεν θα πρέπει να φοβηθούν να σας αποκαλύψουν ένα μυστικό για το σώμα τους

Τα παιδιά συχνά λένε πως δεν αποκάλυψαν τίποτα, καθώς φοβούνταν πως θα τους τιμωρήσουν γιατί έκαναν κάτι λάθος. Αυτός ο φόβος συχνά χρησιμοποιείται απο τα αρπακτικά. Ξεκαθαρίστε στα παιδιά σας, πως ότι και να γίνει, όταν πρόκειται να σας αποκαλύψουν το οτιδήποτε σχετικά με το σώμα τους, εσείς ΠΟΤΕ δεν θα τα κατακρίνετε και δεν θα τα τιμωρήσετε.

7. Πείτε στα παιδιά σας πως κανείς δεν πρέπει να βγάζει φωτογραφία τα κρυφά σημεία του σώματός τους

Αυτό το σημείο συχνά οι γονείς το παραβλέπουμε. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω απο διεστραμμένους παιδόφιλους, που θάλουν να βγάζουν και να ανταλλάσουν φωτογραφίες γυμνών παιδιών στο διαδίκτυο.

8. Ξεκαθαρίστε στα παιδιά σας, πως οι παραπάνω κανόνες ισχύουν και για ανθρώπους που γνωρίζουν, ακόμα και συμπαθούν

Είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο, που πρέπει να συζητήσετε διεξοδικά με το παιδί σας. Όταν θα ρωτήσεις ένα μικρό παιδί, πως μοιάζει ένας “κακός άνθρωπος”, το πιθανότερο είναι πως θα σου περιγράψουν κάποιον από τους κακούς στα κινούμενα σχέδια. Το κακό όμως μπορεί να έχει “αγγελικό” πρόσωπο. Μπορείτε ίσως να πείτε κάτι του είδους ” Η μαμά και ο μπαμπάς μπορούν να σε αγγίζουν χαμηλά, όταν σε κάνουν μπάνιο, αλλά κανείς άλλος δεν επιτρέπεται. Ούτε οι θείοι, ούτε οι προπονητές, ούτε οι δάσκαλοι.”

Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε πως αυτές οι συζητήσεις θα αποτρέψουν στο 100% μια σεξουαλική επίθεση, αλλά προσέξτε: η γνώση είναι δύναμη! Και όσα περισσότερα γνωρίζει ένα παιδί για αυτά τα πράγματα, τόσο περισσότερο δυσκολεύει ένα αρπακτικό να πετύχει τους σκοπούς του, αφού εκεί που ποντάρει είναι η αθωότητα του παιδιού.

Πηγή: childmind.org


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.