Απο την Ψυχολόγο και Οικογενειακή Σύμβουλο Kathryn Lubow.

Τα καλά νέα είναι ότι η ενσυναίσθηση είναι μια ικανότητα που τα παιδιά μπορούν να μάθουν και να καλλιεργήσουν με την πάροδο του χρόνου. Τα παιδιά με ενσυναίσθηση δεν είναι μόνο πιο ευτυχισμένα και πιο ευγενικά, αλλά μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την ταυτότητα του καθενός, τις πολιτιστικές και φυλετικές διαφορές – και αυτό βοηθά να κάνει αυτόν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν με ενσυναίσθηση.

Ακούστε τα προβλήματα, μην τα λύνετε. Οι ψυχοθεραπευτές περνάμε χρόνια εκπαιδεύοντας πώς να είμαστε παρόντες στους πελάτες μας με ενσυναίσθηση. Ωστόσο, στους ρόλους μας ως γονείς, δεν έχουμε την ίδια εκπαίδευση. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν δεν είχαμε διαμορφώσει την ενσυναίσθηση στην παιδική μας ηλικία. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα των παιδιών όταν τα μοιράζονται. Αφήστε τους να γνωρίζουν ότι τους ακούτε. Στη συνέχεια, βοηθήστε τους να ονομάσουν τα συναισθήματά τους – χωρίς να προσπαθήσετε να τα διορθώσετε ή να τα αλλάξετε – όπως “Είναι τόσο απογοητευτικό που δεν σε προσκαλέσανε στο πάρτι” ή “Είναι τόσο απογοητευτικό να χάνουμε μερικές φορές.” Αυτός ο τύπος ακρόασης και προβληματισμού δείχνει ενσυναίσθηση, αντί να ελαχιστοποιεί τα συναισθήματα όπως: «Θα τα πας καλά την επόμενη φορά!» Ή «Μην είσαι τόσο ευαίσθητος!»

Πρακτική ανάγνωση συναισθημάτων. Ένας τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αναπτύσσουν ενσυναίσθηση είναι να μάθουν να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις του προσώπου, τον τόνο της φωνής, τη στάση σώματος των άλλων. Με πολύ μικρά παιδιά, η εξάσκηση σε αυτό μπορεί να σημαίνει να κοιτάς εικονογραφήσεις βιβλίων και να ρωτάς “Τι συναίσθημα πιστεύεις ότι αισθάνεται αυτός ο χαρακτήρας σε αυτήν την εικόνα;”

Μικρές πράξεις καλοσύνης. Ενθαρρύνετε μικρές πράξεις καλοσύνης, βοηθώντας τα παιδιά να παρατηρήσουν πώς μπορούν να βοηθήσουν σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση, είτε με φίλο, γείτονα, οικογένεια ή μέλος της κοινότητας που έχει ανάγκη. Αυτό επιτρέπει στα παιδιά να ασκούν ενσυναίσθηση στη δράση και να αισθάνονται ενδυναμωμένοι ότι μπορούν να επηρεάσουν την αλλαγή για το καλό, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό έιναι αυτό που κάνουν.

Διευρύνετε τα ερεθίσματα. Εκθέστε το παιδί σας σε διαφορετικούς πολιτισμούς και υπόβαθρα από το δικό του. Διαβάστε βιβλία, παρακολουθήστε ντοκιμαντέρ / ταινίες / παραστάσεις κατάλληλες για ηλικίες και ζήστε τέχνη και μουσική από διάφορους πολιτισμούς. Δεδομένου ότι η κόρη μου είναι αρκετά μεγάλη τώρα, η οικογένειά μας παρακολουθεί μαζί τις ειδήσεις ως έναν τρόπο για να ξεκινήσουν αυτές οι συζητήσεις.

Instagram: @kathrynchayalubow


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.