Δυστυχώς, δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τα παιδιά μας 24 ώρες την ημέρα – όσο κι αν θα θέλαμε. Και πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας – αγόρια και κορίτσια, δεξιότητες για να τους βοηθήσουμε να γνωρίζουν και να αποφεύγουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις που θα μπορούσαν να συμβούν οπουδήποτε. Το γεγονός ότι ένας δάσκαλος δημοτικού σχολείου κατηγορήθηκε πρόσφατα για βιασμό με κάνει ακόμα πιο προστατευτική.

Πες τους ανοιχτά ότι το σώμα τους είναι δικό τους. Κανείς δεν επιτρέπεται να τα αγγίξει χωρίς την άδειά τους – ποτέ!

Τα πρώτα πράγματα που τα παιδιά μου είπαν ήταν «αλλά ο Γιωργάκης άρπαξε το χέρι μου χθες» – τότε εξηγήστε τι είναι ένα κατάλληλο άγγιγμα και τι ακατάλληλο.

Διδάξτε τους για τα γεννητικά τους όργανα, και οτι κάτω μέρος του σώματος είναι ζώνες «απαγόρευσης» και ότι αν κάποιος τους κάνει να νιώθουν άβολα ή προσπαθεί να τα αγγίξει, να τρέξει, να φωνάξει και να βρει έναν άλλο αξιόπιστο ενήλικα να το πει. Σε αυτό που πρέπει να επιμείνετε είναι ότι αν κάτι τους κάνει να αισθάνονται «περίεργα», αξίζει να το πουν σε κάποιον.

Είναι επίσης σημαντικό να μεταδώσουμε στα παιδιά ότι κανένα μυστικό δεν είναι ποτέ τόσο μεγάλο για να μην το πει στη μαμά και τον μπαμπά. Και ότι μπορούν να έρθουν σε εσάς ανά πάσα στιγμή για να συζητήσουν οποιοδήποτε ζήτημα, ακόμα κι αν τους κάνει να αισθάνονται «άσχημα».

Τα παιδιά δεν αρχίζουν να διατηρούν μυστικά έως ότου είναι λίγο μεγαλύτερα και μερικά μυστικά είναι εντάξει (όπως για παράδειγμα το δώρο που σας παίρνουν για τα γενέθλιά σας).

Όμως άλλα μυστικά, ειδικά εάν κάποιον μεγαλύτερο, ή αν κάποιος τους είπε ότι δεν πρέπει να το μάθει η μαμά και ο μπαμπάς γιατί θα το μαλώσουν κτλ, θα πρέπει να το πει οπωσδήποτε.


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.