Από την πρώτη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο δοντάκι στο μωρό μας, ξεκινάει το άγχος του μπαμπά και της μαμάς, για την παιδική οδοντοφυία και στοματική υγεία.
Μαζέψαμε τις πιο συνηθισμένες απορίες που μπορεί να έχει κάποιος γονέας σχετικά με αυτό το θέμα, από την πιο απλή μέχρι την πιο σύνθετη και ρωτήσαμε την ορθοδοντικό- οδοντίατρο Δήμητρα Αλεξιάδη.
Σε ποια ηλικία πρέπει να πηγαίνει ένα παιδί πρώτη φορά στον οδοντίατρο;
Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με την ανατολή του πρώτου παιδικού δοντιού και όχι αργότερα από την ηλικία του 1 έτους.
Οι λόγοι είναι κυρίως συμβουλευτικοί και προληπτικοί – με τον ίδιο τρόπο που προγραμματίζονται οι επισκέψεις στον παιδίατρο, για εμβολιασμό ή για την εξέταση της ανάπτυξης των δοντιών, ο οδοντίατρος μπορεί να αναγνωρίσει αναπτυξιακές βλάβες στα πρώτα δόντια του παιδιού ή καθυστέρηση ανατολής τους.
Πόσες φορές και για πόση ώρα την ημέρα είναι σωστό να πλένει ένα παιδί τα δόντια του;
Ένα παιδί πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ).
Αν είναι εφικτό , συστήνεται το πλύσιμο των δοντιών μετά το μεσημεριανό γεύμα, αν όχι οι 2 φορές τη μέρα είναι απαράιτητες ώστε το παιδί να έχει μία ικανοποιητική στοματική υγιεινή.
Για να είναι αποτελεσματικό το βούρτσισμα ,θα πρέπει να διαρκεί περίπου δύο λεπτά.
Ποτε αλλάζει ένα παιδί όλα τα δόντια του;
Το παιδί αλλάζει όλα του τα δόντια μέχρι τα 12 του έτη.
Ειδικότερα ,τα πρώτα μόνιμα δόντια που ανατέλλουν στο στόμα ενός παιδιού είναι οι πρώτοι γομφίοι (τραπεζίτες) στην ηλικία των 6-7 ετών.
Στη συνέχεια ακολουθεί σταδιακά η απόπτωση των κάτω και των άνω πρόσθιων δοντιών και η αντικατάστασή τους από τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια. Η πρώτη αυτή φάση των αλλαγών στα δόντια του παιδιού (μόνιμοι γομφίοι, 4 πρόσθια δόντια στην άνω και κάτω γνάθο) ολοκληρώνεται μέχρι την ηλικία των 9 ετών.
Στη διάρκεια των 9-12 ετών γίνονται οι τελικές αλλαγές με την εμφάνιση των προγομφίων, των δεύτερων γομφίων και των κυνοδόντων. Τα τελευταία μόνιμα δόντια που συνήθως εμφανίζονται στο παιδικό στόμα είναι οι άνω κυνόδοντες.
Στο απώτερο μέλλον στην ηλικία των 18 ετών θα εμφανιστούν στο στόμα 4 φρονιμίτες (ένας σε κάθε πλευρά) εφόσον υπάρχουν και χωρούν.
Ποτέ μπορούμε να έχουμε μια σαφή εικόνα όσον αφορά το παιδί για το αν θα χρειαστεί ορθοδοντική υποστήριξη;
Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος πρέπει να γίνεται απο την ηλικία των 7 ετών για να μπορέσει ο ορθοδοντικός να ορίσει την κατάλληλη ηλικία έναρξης της θεραπείας.
Κάθε ποτέ πρέπει να κάνει ένα παιδί φθορίωση και από ποια ηλικία;
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντίας (AAPD) και η Ευρωπαική Ακαδημία Παιδοδοντίας (EAPD) συνιστά να ξεκινούν τα παιδιά φθορίωση από το 1ο έτος της ηλικίας τους , σχεδόν αμέσως μετά την ανατολή των πρώτων δοντιών.
Σίγουρα πάντως, τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινήσουν την προληπτική φθορίωση ,στην ηλικία των 3 ετών ,όταν θα έχουν ανατείλει πια όλα τους τα νεογιλά(παιδικά) δόντια κάθε 6 μήνες.
Σε παιδιά που εμφανίζουν πολλές τερηδόνες και κάνουν συχνά σφραγίσματα, συστήνεται φθορίωση κάθε 3 μήνες.
Είναι καλό για ένα παιδί να χρησιμοποιεί στοματικό διάλυμα; Από ποια ηλικία;
Δεν συνιστάται να χρησιμοποιούν τα παιδιά στοματικό διάλυμα πριν από την ηλικία των έξι ετών.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά θα καταπιούν το στοματικό διάλυμα αντί να το φτύσουν.
Τα περισσότερα στοματικά διαλύματα περιέχουν φθοριούχο άλας που μπορεί να προκαλέσει φθορίωση στην ανάπτυξη των δοντιών εάν γίνει μεγάλη κατάποση.
Για το λόγο αυτό, τα παιδιά που πρεπει να χρησιμοποιήσουν στοματικό διάλυμα πρέπει πάντοτε να επιβλέπονται ειδικά όταν μαθαίνουν απλώς την τεχνική του ξεπλύματος χωρίς να το καταπιούν.
Το στοματικό διάλυμα βοηθά στην καταπολέμηση των μικροβίων, τη μείωση της ουλίτιδας και της τερηδόνας των δοντιών.
Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο μετά από σύσταση του οδοντιάτρου.
Δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος αλλά συμπληρώνει τη θεραπεία όπου είναι απαραίτητο.
Ένα καλό στοματικό διάλυμα μπορεί να μειώσει αρκετά την κακοσμία μειώνοντας τα μικρόβια που την προκαλούν.
Τι πρέπει να προσέχουμε στις οδοντόκρεμες των παιδιών;
Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2 χρονών μπορούν να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες με τη μειωμένη ποσότητα φθορίου 250-500 ppm F .
Από 2 μέχρι 6 ετών μπορούν να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα με τουλάχιστον 1000 ppm F, ενώ μετά την ηλικία αυτή μπορούν να χρησιμοποιούν την κανονική οδοντόκρεμα που συνήθως περιέχει έως και 1450-1500 ppm F.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο μπορεί να μειώσει την τερηδόνα, λόγω της τοπικής δράσης του φθορίου.
Συνίσταται η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα;
Οι οδοντόβουρτσες των παιδιών είναι διαφορετικές από εκείνες των ενηλίκων και είναι προτιμότερο να συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας για το ποιά είναι η κατάλληλη για το δικό σας παιδί.
Ένα παιδί άνω των 7 ετών μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, εφόσον το βολεύει καλύτερα από την απλή και διαθέτει τη σχετική δεξιοτεχνία γιατί είναι πιθανό να συμβούν μικροτραυματισμοί στα ούλα κατά τη χρήση της από παιδιά.
Οδοντικό νήμα: από ποια ηλικία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά;
Το βούρτσισμα, από μόνο του δεν αρκεί για να αφαιρεθούν τα μικρόβια καθώς καθαρίζονται 3 μόνο από τις 5 επιφάνειες του δοντιού. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα κάθε βράδυ μετά το βούρτσισμα.
Μπορείτε με τον τρόπο αυτό να αποφύγετε την τερηδόνα στα σημεία επαφής των δοντιών.
Ακόμη, η χρήση οδοντικού νήματος μειώνει σημαντικά την κακοσμία λόγω μείωσης των μικροβίων που παγιδεύονται ανάμεσα σε δόντια ή σφραγίσματα.
Το οδοντικό νήμα χρησιμοποιείται μετά την ηλικία των 8 με 10 ετών, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των ούλων, λόγω καλύτερης επιδεξιότητας των παιδιών.
Το οδοντικό νήμα με επικάλυψη κεριού είναι πιο μαλακό και πιο φιλικό στη χρήση για παιδιά.
Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο και την καλή σας διάθεση!
Μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας στο IONIA SMILE CENTER. Θα βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας εδώ: