Εάν είστε γονέας, πιθανότατα έχετε ήδη σχέση με οθόνες. Και, όπως λένε στο Facebook: είναι περίπλοκο. Η πανδημία και όλη η κατάσταση το έχει κάνει ακόμα πιο περίπλοκο. Όπως πολλοί γονείς, πιθανώς, έχω συνηθίσει να λειτουργώ με μια σταθερή αλλά χαμηλού βαθμού, σιγοβράζουσα ενοχή.

Έτσι, ρώτησα την Katherine Reynolds Lewis, πιστοποιημένη γονική εκπαιδευτικός και συγγραφέας του The Good News About Bad Behavior: Γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πειθαρχημένα από ποτέ και τι να κάνω για να μάθω λίγο περισσότερα.

Είναι οι οθόνες τόσο κακές; Η απάντησή της: Ναι και όχι.

Λοιπόν, πρώτα, τα άσχημα νέα, που είναι ότι τα μειονεκτήματα της χρήσης της οθόνης των παιδιών είναι πραγματικά. Σύμφωνα με την Lewis, οι οθόνες μπορούν να απομονώσουν το παιδί απο άλλες υγιείς δραστηριότητες, όπως αλληλεπίδραση με τον φυσικό κόσμο και άλλα ανθρώπινα όντα, οι οποίες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη των παιδιών – σωματικά, συναισθηματικά, γνωστικά και κοινωνικά. Και η έρευνα είναι αρκετά ξεκάθαρη : η υπερβολική χρήση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, των βιντεοπαιχνιδιών και της τεχνολογίας γενικά συσχετίζεται με προβλήματα προσοχής, άγχος, κατάθλιψη και ναρκισσισμό. Οι οθόνες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο.

ΑΛΛΑ. Ο χρόνος προβολής δεν είναι εγγενώς κακός για την ψυχολογική ευεξία των παιδιών, είπε η Lewis. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος χρήσης των οθονών και το περιεχόμενο. Όπως υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της παθητικής χρήσης των κοινωνικών μέσων, η οποία συνδέεται με άτομα που αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους, σε σχέση με την ενεργή χρήση της τεχνολογίας για να συνδεθείτε με συνομηλίκους ή με γονείς ή για να μάθετε πράγματα και να διασκεδάσετε.

Περάστε χρόνο στην οθόνη μαζί. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, λέει η Lewis. Έτσι, για παράδειγμα, εάν έχετε ένα παιδί που είναι λάτρης του βιντεοπαιχνιδιού, γίνετε μέρος αυτού του κόσμου μαζί του. «Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να διασκεδάσουμε μαζί τους, που δημιουργεί σύνδεση και σχέση», είπε η Lewis. «Μπορείς να ρωτήσεις το παιδί σου» Γεια, πώς το φτιάξατε στο Minecraft; ή “σε ποιο μέρος του Fortnite παίζετε αυτή τη στιγμή;” Και τους δίνει μια υπέροχη ευκαιρία να είναι ο ηγέτης στη σχέση σας – και αυτό είναι πραγματικά υγιές για τα παιδιά. “

Και όταν πρόκειται για τηλεόραση ή ταινίες, παρακολουθήστε μαζί, προτείνει η Lewis. Το υλικό παρέχει ευκαιρίες συνομιλίας, συχνά σε θέματα που είναι δύσκολο να συζητηθούν. «Υπάρχει πάντα μια ευκαιρία για μια διδακτική στιγμή, όταν παρακολουθείτε περιεχόμενο που ενδιαφέρει το παιδί σας, επειδή μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου όπως« Τι σκεφτήκατε για το πώς μίλησε αυτό το παιδί στον μπαμπά του;» ή « Πώς νομίζετε ότι τα παιδιά σε αυτή την παράσταση το χειρίστηκαν αυτό; »» είπε. “Αυτός μπορεί να είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να ξεκινήσετε να μιλάτε για τις αξίες που είναι σημαντικές για την οικογένειά σας, όπως ρόλοι φύλου, φυλή, σεβασμός και υγιείς σχέσεις.”

Έχετε συνεπείς, επιβεβλημένες συμφωνίες σχετικά με τη χρήση της οθόνης. Για ορισμένες οικογένειες αυτό μπορεί να σημαίνει καθορισμό χρονικού ορίου. Για άλλες οικογένειες, αυτό μπορεί να σημαίνει τον καθορισμό ωρών της ημέρας που δεν χρησιμοποιείτε οθόνες, όπως στο τραπέζι, στο αυτοκίνητο. Η Lewis τονίζει ότι τα παιδιά πρέπει να βοηθήσουν στη διαμόρφωση αυτών των οδηγιών. “Όσο περισσότερο είναι μέρος της συζήτησης το παιδί και όσο περισσότερο λαμβάνεται υπόψη η άποψή τους, τόσο πιθανότερο είναι να ακολουθηθούν οι οδηγίες.”

Γίνετε Παράδειγμα. Εάν εμείς οι ενήλικες είμαστε πάντα στα τηλέφωνα ή τους φορητούς υπολογιστές μας και έτσι μας βλέπουν τα παιδιά μας, τότε φυσικά θα θέλουν να το μιμηθούν. Η Lewis δοκιμάζει κάτι νέο αυτό το διάστημα. «Όταν σηκώνω το τηλέφωνό μου μπροστά από τα παιδιά μου, θα πω δυνατά« Θα ελέγξω ένα email από έναν πελάτη »ή« Πρέπει να αναζητήσω την πρόγνωση του καιρού », οπότε είναι λίγο πιο σαφές για το τι κάνω – και τους ζήτησα να κάνουν [το ίδιο] », είπε.

Κρατήστε τα υπνοδωμάτια χωρίς οθόνη (και ορίστε μια αυστηρή «ώρα ύπνου τεχνολογίας»). Εντάξει, οπότε αυτή η «ώρα για ύπνο» δεν πρέπει να είναι η ίδια ώρα για παιδιά και ενήλικες, αλλά η Lewis λέει ότι πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ όταν οι συσκευές τεχνολογίας είναι απενεργοποιημένες και αποθηκευμένες. Και όχι στα υπνοδωμάτια. Ένας οικογενειακός σταθμός φόρτισης κάπου αλλού είναι ιδανικός. «Ο ύπνος είναι ένα τόσο σημαντικό θεμέλιο για την ψυχική υγεία και την υγιή ανάπτυξη στα παιδιά – και επίσης στους ενήλικες – ότι ό, τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την κρεβατοκάμαρα χωρίς οθόνη, πρέπει να κάνουμε», είπε. Επιπλέον, αυτό εμποδίζει τα παιδιά να μην βρίσκονται σε συσκευές όταν δεν θα έπρεπε – και όπου δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με αυτό που κάνουν στην οθόνη.

Η Lewis προσθέτει ότι οι οικογενειακές μεταβάσεις διαφόρων ειδών είναι συχνά μια στιγμή που οι υγιείς πρακτικές οικογενειακής οθόνης δεν μπορούν να τηρηθούν. Είναι φυσικό, είπε, οπότε είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. «Εάν έχουμε μια συμφωνία που παρακολουθούμε μόνο τις καθημερινές, τότε πρέπει να τηρήσουμε αυτό», είπε. «Θα ήθελα απλώς να κάνω ρεαλιστικούς κανόνες στους οποίους μπορείτε πραγματικά να ανταποκριθείτε. Και μπορείτε πάντα να επαναπροσδιορίσετε. “


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.