Τα Μοναχοπαίδια είναι μια Χαρά!

Οι γονείς με μόνο ένα παιδί γνωρίζουν ότι δεν θέλετε να είστε ενοχλητικοί όταν κάνετε σχόλια σαν αυτά, αλλά παρακαλώ … απλά μην το κάνετε!

Η Άννα, μοναχοπαίδι αλλά και μαμά ενός (μόνο) παιδιού μας αναλύει τις ερωτήσεις που ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε σε γονείς με ένα παιδί.

“Πρέπει να νιώθει μοναξιά.”

Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να είσαι μόνος και να νιώθεις μοναξιά. Μπορώ να πω από την εμπειρία ότι τα παιδιά που δεν έχουν αδέρφια είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνονται μοναξιά επειδή έχουν περισσότερη εμπειρία να είναι μόνα. Είμαστε άνετα παρέα με τους εαυτούς μας και συχνά έχουμε πλούσιες εσωτερικές ζωές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα μονά παιδιά έχουν πολλές ευκαιρίες να παίξουν με άλλα παιδιά, οπότε αν ανησυχείτε πραγματικά για το παιδάκι χωρίς αδέλφια να παίξει, είμαι βέβαιη ότι οι γονείς του θα χαρούν να το στείλουν σπίτι σας να παίξει με τα δικά σας παιδιά.

“Δεν θα έχει κανέναν να μοιραστεί το βάρος του να σας φροντίσει όταν είστε μεγάλοι.”

Παρόλο που αυτό τεχνικά μπορεί να ισχύει, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα παιδιά σε μια μεγαλύτερη οικογένεια θα μοιραστούν το έργο της φροντίδας ενός γονέα, ούτως ή άλλως. Όλοι έχουμε ακούσει για οικογένειες όπου ένας αδελφός γίνεται de facto φροντιστής, είτε αυτός θέλει είτε όχι. Αυτή είναι μια κατάσταση που είναι αδύνατο να προβλεφθεί, οπότε είναι επώδυνο να κάνεις κάποιον να νιώθει ένοχος γι ‘αυτό.

“Πρέπει να είναι τόσο εύκολο με ένα μόνο παιδί.”

Λοιπόν, ναι και όχι. Ναι, οι γονείς μόνων παιδιών δεν χρειάζονται να διαιτητή όταν παλεύουν τα αδέλφια, να συμπληρώσουν σχολικά έντυπα εις τριπλούν ή να περάσουν σχεδόν μια δεκαετία αλλάζοντας πάνες. Αλλά μερικοί από εμάς κάναμε αυτήν την επιλογή γιατί γνωρίζουμε ότι θα έχουμε πρόβλημα να διαχειριστούμε μια μεγαλύτερη οικογένεια. Όταν άλλοι γονείς αρχίζουν να διαμαρτύρονται για το άγχος της ύπαρξης πολλών παιδιών, αντιστέκομαι στην επιθυμία να τους υπενθυμίσω ότι επέλεξαν να έχουν μεγαλύτερη οικογένεια.

“Ένα ίσον κανένα.”

Αρκετοί γονείς μου είπαν ότι είχαν ακούσει παραλλαγές αυτής της άποψης. Μπορεί να έχουμε “μόνο” ένα, αλλά έχουμε τη σημαντική δουλειά να προστατεύσουμε και να καλλιεργήσουμε αυτήν τη ζωή και να νιώσουμε τους ίδιους φόβους, ανησυχίες και απεριόριστη αγάπη που αισθάνονται άλλοι γονείς με πολλά.

“Θα βγεί κακομαθημένο.”

Πιστέψτε με, οι γονείς μόνων παιδιών έχουν ενσωματώσει αυτό το στερεότυπο τόσο βαθιά που οι περισσότεροι από εμάς είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην «κακομάθουμε» τα παιδιά μας. Παρόλα αυτά, είναι δεδομένο ότι ένα μοναχοπαίδι θα πάρει πιο εστιασμένη προσοχή από τους γονείς του. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό είναι θετικό όσον αφορά την αυτοεκτίμηση, το επίτευγμα, ακόμη και τη νοημοσύνη. Ζουν και ακόμη περισσότερο. Είναι τόσο τρομερό;

“Είσαι εγωιστής που δεν κάνεις άλλο ένα παιδί.”

Ήμουν σοκαρισμένος όταν ανακάλυψα ότι ένας φίλος μου το άκουσε αυτό από φίλους και συγγενείς αφού είχε ένα μοναχοπαίδι. Είναι εγωιστικό να μην θέλω να διακινδυνεύσω ιατρικές επιπλοκές, να έρθω σε οικονομικό αδιέξοδο ή να νιώσω επίσης αρκετά μεγάλη/ος σε ηλικία για να συμβαδίζω με μικρά παιδιά;

“Αυτός πρέπει να είναι ο λόγος που είναι τόσο ντροπαλός/η.”

Πρώτα απ ‘όλα, δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το να είμαστε ντροπαλοί ή εσωστρεφείς (αλλά αυτό είναι ένα θέμα για άλλο άρθρο). Το ντροπαλό, αποσυρμένο στερεότυπο του μόνου παιδιού είναι τόσο διαδεδομένο που για πολύ καιρό πίστευα πραγματικά γι ‘αυτό ήμουν ντροπαλό παιδί. Μετά έκανα την κόρη μου. Άφηνε σε οποιονδήποτε να την κρατήσει ως μωρό, λέει “γεια” σε όλους που περνάμε στο πεζοδρόμιο και είναι ο αρχηγός οποιασδήποτε ομάδας στην οποία ανήκει. Συμπέρασμα: Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια δεν έχουν σχέση με το μέγεθος της οικογένειας.

“Δεν φαίνεται για μοναχοπαίδι.

Αυτό είναι απο τις μεγαλύτερες βλακείες που έχω ακούσει ποτέ. Όλα τα παιδιά έχουν εγωιστικές και γενναιόδωρες στιγμές, αλλά τα μοναχοπαίδια χαρακτιρίζονται πιο γρήγορα με ετικέτες τέτοιου τύπου σε σύγκριση με παιδιά από μεγαλύτερες οικογένειες. Αντίθετα, μερικοί άνθρωποι βλέπουν ένα μόνο παιδί που έχει πραγματικά ενσυναίσθηση και κοινωνικές δεξιότητες ως σπάνιο μυθικό πλάσμα. Η πραγματικότητα είναι ότι όλα τα παιδιά βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης αυτών των δεξιοτήτων και πρέπει να τους επιτραπούν κάποια λάθη καθώς μεγαλώνουν.

“Τι γίνεται αν δεν έχει παιδιά και ποτέ δεν μπορείς να γίνεις γιαγιά;”

Λοιπόν, ναι, θα είμαι λίγο απογοητευμένη αν δεν βιώσω την εμπειρία του να γίνω γιαγιά, αλλά το να έχω περισσότερα από ένα παιδιά για να βεβαιωθώ ότι θα συμβεί δεν φαίνεται να είναι η πιο έξυπνη κίνηση. Πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν ποτέ παιδιά. Θέλω το παιδί μου να μεγαλώσει για να είναι ευχαριστημένο με τις επιλογές του, όχι με την πίεση του να με κάνει γιαγιά, οπότε φροντίζω να του καταστήσω σαφές ότι το να έχεις παιδιά είναι η επιλογή του καθενός, ανεξάρτητα από το τι λέει η κοινωνία.

“Έχεις άλλο;”

Οι παραλλαγές περιλαμβάνουν “Μόνο ένα;” και “Δεν θέλετε κι άλλο ένα;” Μου αρέσει ιδιαίτερα αυτό το ύπουλο από τους παππούδες: “Οι φίλοι μας μας ρωτούν αν έχετε άλλο μωρό.” Πρέπει να είναι αυτονόητο, αλλά αυτές είναι πολύ προσωπικές ερωτήσεις. Μερικοί άνθρωποι θα χαρούν να απαντήσουν ότι είναι “ένα και καλό”, αλλά άλλοι μπορεί να έχουν οδυνηρούς λόγους πίσω από το μέγεθος της οικογένειάς τους – προβλήματα χρημάτων, προβλήματα γάμου, ιατρικές παθήσεις. Μου αρέσει αυτή η απάντηση μίας μαμάς: “Έχουμε αυτό που θέλαμε, οπότε είναι ωραίο να σταματήσετε να προσπαθείτε να μας κάνετε να νιώθουμε άσχημα γι αυτό.”

“Χρειάζεται ένα αδερφάκι.”

Αγαπώ το παιδί μου περισσότερο απ’ όλα, αλλά προσπαθώ σκληρά να μην το παραδωθώ σε αυτά που λέει ο κόσμος, και αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός άλλου ανθρώπου για να παίξει μαζί του. Είναι υπέροχο να έχεις αδέλφια – Είμαι χαρούμενη για τους ανθρώπους που έχουν καλές σχέσεις με τους αδελφούς τους. Αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα αδέλφια θα είναι φίλοι.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *