Με τη βοήθεια της ομάδας δεδομένων του INSIDER και μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (NCBI), κατατάξαμε τις πιο κοινές αιτίες διαζυγίου που ισχύουν στις κοινωνίες της Δύσης.

Φυσικά, ένας γάμος μπορεί να είναι για πολλά χρόνια σε κρίση πριν οδηγηθεί στο διαζύγιο, με τα πραγματικά αίτια της κρίσης να υποβόσκουν.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η μελέτη διερεύνησε παντρεμένα ζευγάρια και διήρκησε 14 χρόνια!

Θρησκευτικές διαφορές

Αυτές αποτελούν αιτία διαζυγίου για το 13,3% των ζευγαριών, σε έναν κόσμο με πιο ανοιχτά σύνορα από ποτέ. 69% των παντρεμένων δηλώνουν ότι ο ή η σύζυγός τους μοιράζεται τη θρησκεία τους, σύμφωνα με έρευνα του Pew Center.

Η ίδια έρευνα δείχνει ότι τα ζευγάρια που πιστεύουν σε «διαφορετικούς θεούς» είναι λιγότερο ευχαριστημένα από εκείνα σε γάμους ίδιας πίστης.

Έλλειψη υποστήριξης από την πατρική οικογένεια

Αυτή είναι η αιτία διαζυγίου για το 17,3% των ζευγαριών. Όλοι στην αρχή ονειρευόμαστε μια σχέση μακριά από τους γονείς. Μετά συνήθως προκύπτουν “τα όλα του γάμου δύσκολα”, και χωρίς λίγη βοήθεια μπορεί τα πράγματα να οδηγήσουν στα ζευγάρια που πνίγονται από τις προκλήσεις και τελικά χωρίζουν.

Προβλήματα υγείας

18,2% φαίνεται ότι δεν αντέχουν τα προβλήματα υγείας, όταν αυτά χτυπήσουν την πόρτα. Συνήθως αυτός που εγκαταλείπει τον γάμο, “τραγικά δυστυχώς”, είναι ο υγιής.
Σύμφωνα με την Elizabeth Ochoa, σύμβουλο γάμου και επικεφαλής ψυχολόγος στο Beth Israel Medical Center στη Νέα Υόρκη, οι ασθένειες μπορεί να είναι επιζήμιες για έναν γάμο. Μερικά ζευγάρια, όμως, μέσα από την ασθένεια του ενός εξελίσσονται και αποδεικνύονται πιο δυνατά από ποτέ.

Ενδοοικογενειακή βία

Αυτή είναι η αιτία διαζυγίου για το 23,5% των ζευγαριών. Σχεδόν το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων στην έρευνα του NCBI ανέφεραν τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική κακοποίηση στους γάμους τους ως τη σημαντικότερη αιτία διαζυγίου.

Eθισμοί

34,6%των ζευγαριών παραδέχονται ότι η αιτία διαζυγίου ήταν η κατάχρηση ουσιών του ενός, μεταξύ αυτών και το αλκοόλ. Στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος.

Οικονομικά προβλήματα

36,1% των ζευγαριών χωρίζουν αναφέροντας ότι η αύξηση του άγχους και της έντασης μέσα στη σχέση λόγω των οικονομικών προβλημάτων ήταν η βασική αιτία διαζυγίου. Σύμφωνα με το Forbes, συγκρούσεις μπορεί να δημιουργηθούν κι από τα αντικρουόμενα οικονομικά προφίλ των δύο συντρόφων, όταν π.χ. ο ένας αγαπά να ξοδεύει κι ο άλλος προσπαθεί να κάνει οικονομία. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αποδειχθεί πολύ κακός για τα ζευγάρια.

Παντρεμένοι πολύ νέοι

Να μια αιτία έκπληξη. Το 45,1% των ζευγαριών που παντρεύτηκαν σε μια μέση ηλικία 23,3 ετών χωρίζουν.
Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew, η ηλικία του γάμου έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 50 χρόνια. Το 1960, το 59% των ατόμων ηλικίας 18-29 ετών ήταν παντρεμένοι. Πενήντα χρόνια αργότερα το 2010, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 20%. Και το 2011, η μέση ηλικία για έναν πρώτο γάμο για έναν άνδρα ήταν 28,7 και 26,5 για μια γυναίκα. Τα σύγχρονα ζευγάρια ωστόσο δεν φαίνεται ότι αντέχουν τη διάρκεια του γάμου, αν έχουν παντρευτεί σε νεαρή ηλικία.

Οι συχνοί καβγάδες

57,7% των ζευγαριών δηλητηριάζονται σε τέτοιο βαθμό από τις συχνές συγκρούσεις και τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν εξαιτίας των καβγάδων που τελικά χωρίζουν. Οι καβγάδες είναι η Νο3 αιτία διαζυγίου μεταξύ των ζευγαριών για αυτό μην την υποτιμάς. 

Απιστία ή εξωσυζυγική σχέση

Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη. 59,6% δεν αντέχουν την αποκάλυψη μιας απιστίας – πόσο μάλλον την αποκάλυψη εξωσυζυγικής σχέσης – και οδηγούνται σε διαζύγιο. Η απιστία είναι η δεύτερη πιο κοινή και αιτία διαζυγίου. Όχι όμως και αναμενόμενοι, αφού το 40% περίπου των ζευγαριών προσπαθούν να ισορροπήσουν μετά από αυτό το πλήγμα στον γάμο τους.

Η έλλειψη αγάπης είναι η πραγματική αιτία

Σύμφωνα πάντως με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex & Merital Therapy, που εξέτασε διαζευγμένους αρκετά χρόνια μετά το διαζύγιο τους, όταν δηλαδή η καταιγίδα του διαζυγίου είχε πια κοπάσει, διαπίστωσε έναν βαθύτερο λόγο που παραδέχτηκε το 47% των διαζευγμένων ως αιτία διαζυγίου. Όταν ρωτήθηκαν ποιος πίστευαν ότι ήταν ο πραγματικός λόγος απιστίας πέρα από τις προφανείς αιτίες, σχεδόν οι μισοί απάντησαν η έλλειψη αγάπης.

 

 

Πηγή: bestofyou.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.