Αποφυγή και παραμέληση του παιδιού σας:

Η παραμέληση του παιδιού σας σωματικά ή συναισθηματικά μπορεί να επηρεάσει ένα παιδί με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο. Η παραμέληση είναι ένας πολύ συνηθισμένος τύπος κακοποίησης παιδιών και μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής όσο και η σωματική κακοποίηση.

Αγνοώντας τις ανάγκες των παιδιών, αφήνοντάς τα χωρίς επίβλεψη ή σε επικίνδυνες καταστάσεις ή κάνοντας ένα παιδί να νιώθει άχρηστο μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αυτοεκτίμηση και να οδηγήσει σε απομόνωση.

Η παραμέληση μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία ή την κοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει ψυχολογικά σημάδια δια βίου.

Η παραμέληση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνώση, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά, την κινητική ανάπτυξη, την ανάπτυξη της γλώσσας και τη συνολική ικανότητα λειτουργίας ενός παιδιού.

Η παραμέληση μπορεί να οδηγήσει σε έναν μακρύ κατάλογο προβλημάτων, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απόσυρση, κακός έλεγχος ώθησης, κλοπή, προβλήματα αντιμετώπισης ή ρύθμιση συναισθημάτων και παθολογικές συμπεριφορές όπως τικ, ταραχές, και αυτοτραυματισμός.

Η παραμέληση μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διανοητική λειτουργία και το ακαδημαϊκό επίτευγμα. Όσοι δεν παίρνουν την προσοχή που χρειάζονται στην παιδική ηλικία μπορεί να έχουν δυσκολία στη διατήρηση υγιών σχέσεων αργότερα στη ζωή τους.

Λύση: Ένα παιδί πρέπει να αισθάνεται αγαπημένο και αγαπητό. Δώστε προσοχή στα παιδιά σας και δώστε προτεραιότητα στην ευημερία τους. Κάντε χρόνο να μιλήσετε με τα παιδιά σας και να συνδεθείτε μαζί τους. Καταστήστε σαφές στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε και τα εκτιμάτε.

Σωματική ή λεκτική Βία:

Η έκθεση ενός παιδιού σε σωματική βία ή λεκτική κακοποίηση μπορεί να κάνει τρομερή ζημιά. Πολλοί γονείς εκτοξεύουν τις απογοητεύσεις τους στα παιδιά τους χωρίς να συνειδητοποιούν τι είδους ψυχολογική βλάβη προκαλούν. Ακόμα και ένα χτύπημα μπορεί να επηρεάσει ένα παιδί για χρόνια. Αυτές οι μορφές κακοποίησης μπορούν να κάνουν το παιδί να χάσει την αυτοπεποίθησή του και να αναπτύξει ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας.

Η λεκτική και σωματική κακοποίηση μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά, σωματικά, συμπεριφορικά και οικονομικά προβλήματα δια βίου. Τα θύματα πιθανότατα θα παλέυουν με κακή σωματική και ψυχική υγεία ως αποτέλεσμα.

Εκτός από παρατηρήσιμα σημάδια σωματικής βλάβης, τα αποτελέσματα της λεκτικής και σωματικής κακοποίησης μπορεί να εκδηλωθούν ως κατάθλιψη, άγχος ή συμπεριφορές υψηλού κινδύνου όπως περιστασιακό σεξ, αυτοτραυματισμός, έγκλημα, χημική εξάρτηση και άλλες ανθυγιεινές, επικίνδυνες συμπεριφορές.

Μερικά κακοποιημένα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές, να αγωνιστούν με προβλήματα ύπνου, να γίνουν εχθρικά, απαθή ή λήθαργα και να αναπτύξουν διαταραχές έλλειψης προσοχής.

Η τιμωρία μπορεί να απαιτείται όταν ένα παιδί κάνει κάτι λάθος, αλλά όταν τιμωρείται εκτενώς για μικρά ζητήματα, μπορεί να αποτύχει. Ένα παιδί απαιτεί θετική σωματική επαφή με τον γονέα του με τη μορφή αγκαλιών, φιλιών και άλλων εκδηλώσεων αγάπης. Εάν φωνάζετε στο παιδί σας, χρησιμοποιήστε σωματική τιμωρία ή λέτε ότι δεν είναι καλό, η ζημιά μπορεί να είναι μόνιμη.

Λύση: Αποφύγετε τη χρήση χτυπημάτων ή προσβολών ως μορφή τιμωρίας. Τα χρονικά όρια, η απώλεια προνομίων (όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών ή η συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις), ή η πρόωρη ώρα ύπνου είναι καλοί τρόποι τιμωρίας των παιδιών χωρίς να τους προκαλούν βλάβη. Οι θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να βρουν καλύτερους τρόπους αλληλεπίδρασης με τα παιδιά.

Καταπιεστικός, υπερβολικός αυταρχισμός:

Είναι αλήθεια ότι ένας γονέας ξέρει συνήθως τι είναι καλύτερο για το παιδί του, αλλά ορισμένοι γονείς αναγκάζουν τις επιλογές τους στα παιδιά τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα ενδιαφέροντά τους, το επίπεδο νοημοσύνης ή τις ικανότητές τους. Πολλοί γονείς ελέγχουν πολύ και προσπαθούν να προβάλουν τα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα και φιλοδοξίες στα παιδιά τους.

Ένας αυταρχικός γονέας είναι αυτός που απαιτεί συνεχή υπακοή και χρησιμοποιεί απειλές, ντροπή και άλλες τιμωρίες για την επιβολή καλής συμπεριφοράς.

Η έρευνα δείχνει ότι αυτοί οι τύποι καταπιεστικών τακτικών είναι τοξικοί για τα παιδιά. Όταν ένα παιδί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του γονέα, μπορεί να είναι πολύ υποκινητικό και απογοητευτικό για όλους. Ένα παιδί απαιτεί ενθάρρυνση και κίνητρα, αλλά το αναγκάζοντάς τους να είναι κάτι που αντιβαίνει στη δική του φύση μπορεί να τους επηρεάσει αρνητικά.

Λύση: Δώστε στα παιδιά σας το χώρο και την ενθάρρυνση που χρειάζονται για να είναι τα ίδια. Αφήστε τους να εξερευνήσουν τα δικά τους ενδιαφέροντα και προσπαθήστε να μην τους αναγκάσετε να κάνουν παράλογα πράγματα. Πάρτε ένα ενδιαφέρον για τα χόμπι τους και μοιραστείτε τα δικά σας με τα παιδιά σας χωρίς να τα πιέσετε να κάνουν ακριβώς αυτό που θα κάνατε.

Πηγή: wehavekids


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.