ΜΩΡΟ 0-2

Μωρό: Πότε μπορεί να ελέγχει και να ανασηκώνει το κεφαλάκι του;

Ένα νεογέννητο μωρό μπορεί ελάχιστα να ελέγξει το κεφαλάκι του καθώς οι κινητικές δεξιότητες και οι μύες του λαιμού του είναι ακόμα πολύ αδύναμοι.

Θα αναπτύξει αυτή τη βασική και για άλλες κινήσεις δεξιότητα σταδιακά τον πρώτο χρόνο.

Έτσι θα μπορεί να σηκώνει το κεφαλάκι του τον πρώτο μήνα και να το κρατάει όρθιο αν το βάλετε να κάτσει, περίπου στους 4 μήνες.

Οι μύες του κεφαλιού θα είναι αρκετά δυνατοί ώστε να το ελέγχει και να το σταθεροποιεί στους 6 μήνες. Δείτε παρακάτω πώς αναπτύσσεται η εν λόγω δεξιότητα και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος.

Νεογέννητα. Το μωρό σας θα στηρίζει το κεφαλάκι του και τον λαιμό του σε εσάς τον πρώτο μήνα και κάποιο χρονικό διάστημα στη συνέχεια.

1 – 2 μηνών. Θα μπορεί να σηκώνει το κεφαλάκι του και να το γυρνάει δεξιά και αριστερά όταν το έχετε μπρούμυτα. Στις 6 με 8 εβδομάδες, αν είναι αρκετά δυνατό θα μπορεί να ανασηκώνει το κεφαλάκι του όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα. Όταν το έχετε στην αγκαλιά σας θα έχει τη δυνατότητα να κρατάει το κεφάλι του κουνώντας το ελαφρά αλλά όχι για πολύ ώρα. Σταθερό θα κρατάει το κεφάλι του όταν το βάζετε στο κάθισμα του αυτοκινήτου ή σε μπροστινό μάρσιπο. Για να το μεταφέρετε σε μάρσιπο πλάτης περιμένετε μέχρι να μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του, ενώ αν χρησιμοποιείτε σλινγκ φροντίστε να βλέπετε το προσωπάκι του καθώς δεν είναι εύκολο να μετακινήσει το κεφάλι του για να αναπνέει καλά.

3 – 4 μηνών.Θα παρατηρήσετε ότι βελτιώνετε σημαντικά η ικανότητά του να ελέγχει το κεφάλι του. Θα μπορεί να το σηκώνει δημιουργώντας γωνία 45 μοιρών ενώ είναι μπρούμυτα και να το διατηρήσει σε αυτή τη θέση. Για να ενδυναμώσετε τους μύες του λαιμού, ξαπλώστε το μωρό σας ανάσκελα, και ανασηκώστε το απαλά από τα χέρια σε θέση καθιστή. Ξαπλώστε το πάλι πίσω και επαναλάβετε τη διαδικασία. Σε αυτή την ηλικία θα μπορεί να συγκρατεί το κεφάλι του στην ίδια ευθεία με το σώμα καθώς ανασηκώνεται, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλέον να το μεταφέρετε με μάρσιπο πλάτης.

5 – 6 μηνών. Από τους 6 μήνες θα μπορεί να κρατάει το κεφαλάκι του σταθερό και να τεντώνει όταν το βάζετε να κάτσει.

Πώς να το βοηθήσετε:

Καλό είναι να είστε προσεκτικοί το χρονικό διάστημα που το μωρό σας αναπτύσσει την εν λόγω δεξιότητα.

Για τους πρώτους μήνες φροντίστε να υποστηρίζετε με το χέρι σας το λαιμό και το κεφάλι του μωρού σας καθώς το σηκώνετε, το κρατάτε και το μεταφέρετε στην αγκαλιά σας.

Παρόλο που το βάζετε να κοιμάται πάντα ανάσκελα αφιερώστε λίγο χρόνο για να το ξαπλώνετε μπρούμυτα όταν είναι ξύπνιο ώστε να ενδυναμώσουν οι μύες του λαιμού του και της πλάτης.

Από τους 3 έως τους 6 μήνες για να είναι ασφαλές όταν κάθεται χρησιμοποιήστε μαξιλάρια ως στήριγμα ή βάλτε το να καθίσει στην αγκαλιά σας με την πλάτη του στο στέρνο σας. Βάλτε το να κάθεται σε διάφορα σημεία του σπιτιού ώστε να έχει διαφορετικές εικόνες και ποτέ μην το αφήνετε μόνο του σε αυτή τη θέση καθώς μπορεί να αναποδογυρίσει και να πέσει.

Extra tips:

Αν το μωρό σας φαίνεται ότι δυσκολεύεται να σηκώσει το κεφαλάκι του ακόμα και πολύ λίγο στους 3 μήνες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τα μωρά αναπτύσσουν δεξιότητες σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, όπως για παράδειγμα τα πρόωρα μωράκια που κατορθώνουν κάποια πράγματα λίγο αργότερα από τα συνομήλικα τους.

Από τη στιγμή που το μικρό σας θα ελέγχει το κεφαλάκι του έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για να προχωρήσει στα επόμενα: να σηκώνεται όρθιο, να ρολάρει και να μπουσουλάει.

Ο έλεγχος του κεφαλιού είναι επίσης σημαντικός για να καταπίνει στερεά τροφή και να κάθεται σε ψηλό καρεκλάκι.

 

 

 

 

Πηγή: happyparenting.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.