Κλάμα μωρού: Πως πρέπει να ανταποκρινόμαστε;

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολεί σήμερα τους νέους γονείς είναι η ανταπόκριση στο κλάμα του μωρού τους. Γιατί κλαίει και αν πρέπει να ανταποκρινόμαστε άμεσα.

Η άμεση ανταπόκριση στο κλάμα του μωρού το κακομαθαίνει ή μήπως τελικά αυξάνει τη σύνδεση γονιού και βρέφους .Τι κατανοεί σε κάθε ηλικία το μωρό μας και πώς μπορούμε να ανταποκρινόμαστε ανάλογα την ηλικία.

Τα μωρά μέχρι να αναπτύξουν λεκτική επικοινωνία  με το κλάμα τους επικοινωνούν την πείνα τους, την κούραση, την ανάγκη για αγκαλιά, τη δυσφορία ,το αίσθημα ζέστης ή κρύου ,την έκπληξη από θορύβους,τον φόβο, τις αλλεργίες ή κάποιο πρόβλημα υγείας.

Εμείς οι γονείς συνίσταται να ανταποκριθούμε άμεσα για να κατανοήσουμε τι χρειάζεται το μωρό μας. Ανταποκρινόμενοι με ευαισθησία στο μωρό σας , το διδάσκετε ότι είναι αγαπητό και ότι μπορεί να είναι ασφαλές.

Η ανταπόκριση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Μωρά που έχουν αφεθεί να κλαίνε έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνουν κορτιζόλη στο αίμα τους , την ορμόνη του στρες, και αργότερα ως ενήλικες είναι πιο αγχώδεις. Εμείς είμαστε οι συναισθηματικοί ρυθμιστές για ένα βρέφος έως ότου να είναι αναπτυξιακά ικανό να ρυθμίσει τα συναισθήματά του.

Εξίσου σημαντική είναι και η ανταπόκριση στα ξεσπάσματα του νηπίου. Ένα νήπιο δεν μπορεί να διαχειριστεί πάνω από ένα συναίσθημα τη φορά.

Γι αυτό όταν του παίρνουν ένα παιχνίδι από το χέρι καταρρέει κυριολεκτικά και για αυτό ξεσπάει σε κλάματα.

Δεν έχει καμία πρόθεση να σας χειριστεί . Φυσικά σε αυτές όμως τις ηλικίες που αναπτύσσεται και η λεκτική επικοινωνία ενθαρρύνουμε τα παιδιά να επικοινωνούν τα συναισθήματα τους έτσι ώστε αρχικά να αναγνωρίζουν τι τους συμβαίνει.

Η ανταπόκριση και τα όρια που πρέπει να μπουν σε αυτή την ηλικία πάλι πρέπει να συνοδεύονται από ευαισθησία.

Αφήνουμε ένα παιδί να κλάψει και να βιώσει μια ματαίωση όντας δίπλα του και ακόμα αν μας επιτρέπει αγκαλιάζοντάς το. Μόνο έτσι θα μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του , να τα εκφράζει και να τα διαχειρίζεται σωστά.

 

 

Πηγή: all4baby.gr

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *