ΜΠΑΜΠΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Υπάρχουν 6 πράγματα που ένα παιδί πρέπει να βλέπει τον μπαμπά του να κάνει.

Όταν γίνεσαι μπαμπάς αυτομάτως στα μάτια του παιδιού σου είσαι ένας σουπερ-ήρωας που μπορεί να κάνει τα πάντα, από το να φουσκώσει το λάστιχο του ποδηλάτου μέχρι να βάψει ένα ολόκληρο δωμάτιο.

Γι’ αυτόν το λόγο τα παιδιά (και συνήθως τα μικρά αγόρια) μιμούνται τους μπαμπάδες τους. Πόσα και πόσα πιτσιρίκια δεν έχουν ζητήσει να ξυριστούν ακριβώς επειδή είδαν τον μπαμπά τους να το κάνει;

Οι μπαμπάδες έχετε αυτή τη μαγική δύναμη που λέγεται «επιρροή» και μπορείτε να λειτουργήσετε σαν πρότυπα διαμορφώνοντας τον χαρακτήρα του παιδιού σας. Ακολουθούν 6 πράγματα που το παιδί σας είναι σημαντικό να σας δει να κάνετε.

1. Να βοηθάτε στις δουλειές του σπιτιού

Οι «γυναικείες» και «αντρικές» δουλειές είναι πλέον έννοιες από το παρελθόν. Ένας μπαμπάς που συμμετέχει στο πλύσιμο των πιάτων, στο σιδέρωμα ή στο μαγείρεμα αποτελεί ένα άψογο οπτικό παράδειγμα για την ανατροφή του παιδιού του. Αυτό το παιδί μεγαλώνοντας έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να βοηθά και αυτό με τη σειρά του στο σπίτι από ένα άλλο παιδάκι το οποίο δεν είναι εκτεθειμένο σε τέτοια ερεθίσματα. Οι μέλλουσες νύφες θα σας ευγνωμονούν για αυτό πιστέψτε μας…

2. Να είστε εκδηλωτικός με τη μαμά

Όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς να αγκαλιάζονται, να κρατάνε χέρια και γενικότερα να είναι τρυφεροί ο ένας προς τον άλλον νιώθουν σιγουριά και ασφάλεια. Ο μπαμπάς παίζει σημαντικό ρόλο με το να δείχνει την αφοσίωσή του και το σεβασμό του προς τη μαμά. Έτσι, με τη σειρά τους τα παιδιά παίρνουν παράδειγμα για το πώς να συμπεριφέρονται στις μελλοντικές σχέσεις τους.

3. Να ασχολείστε μαζί του

Επιστρέφει ο μπαμπάς σπίτι μετά τη δουλειά και ξεκινάει το παιχνίδι μέσα στο φανταστικό κόσμο του παιδιού του με ψεύτικα σπαθιά, νεράιδες, ξωτικά και νάνους… θα σας πάρει μόνο 15 λεπτά… αξία ανεκτίμητη.

4. Να δίνετε λύσεις

Ένα παιδί στην ηλικία των τεσσάρων του είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει de80a-dad2bsuperhero edited-1τον πατέρα του παντού. Ό,τι κάνει ο μπαμπάς από πίσω και ο μπόμπιρας να τον αντιγράφει. Σε αυτή τη φάση όταν τα παιδιά βλέπουν το μπαμπά να διορθώνει κάτι μέσα στο σπίτι, συνειδητοποιούν πως κάτι μπορεί να λυθεί βήμα-βήμα. Παρακολουθούν τον ήρωά τους να ξοδεύει χρόνο πάνω σε κάτι και τελικά να φτάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να τους το μάθει κανένας υπολογιστής..

5. Να λέτε «όχι» και να το εννοείτε

Πολύ συχνά βλέπουμε μπαμπάδες που το «παίζουν» καλοί και αφήνουν το δύσκολο κομμάτι της πειθαρχίας στη μαμά. Όμως αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δουλεύουν και οι δύο σε καθημερινή βάση και να έχουν κοινή πορεία και στάση. Άλλωστε όλοι ξέρουμε πως το «όχι» του μπαμπά ακούγεται πιο πολύ, είναι συνήθως πιο ισχυρό και φέρνει άμεσα αποτελέσματα.

6. Να πειθαρχείτε με αγάπη και σεβασμό

Υπάρχουν πολλές απόψεις για το πώς πρέπει να πειθαρχούμε τα παιδιά μας. Ανεξάρτητα από τη στρατηγική που ακολουθεί ο καθένας για να αντιμετωπίσει την περιφρόνηση, την ανυπακοή και την έλλειψη σεβασμού από τη μεριά του παιδιού, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εμείς είμαστε οι ενήλικοι και πρέπει να ελέγξουμε την κατάσταση.

Όταν τα παιδιά καταλάβουν πως τα αντιμετωπίζεις με σεβασμό και αγάπη λαμβάνουν το μήνυμα πως αν και ο μπαμπάς τώρα είναι αυστηρός μαζί μου συνεχίζει να με αγαπάει.

Τέλος, σε όλους τους μπαμπάδες εκεί έξω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ που προσπαθούν να διαμορφώσουν χαρακτήρες στους μικρούς ανθρωπάκους που έχουν δίπλα τους! Και κάπως έτσι ο κόσμος μας γίνεται καλύτερος..

 

 

 

Πηγή: happyparenting.gr Με την συνεργασία της λογοθεραπεύτριας, Μπαντανά Μαρίκας


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.