Το Σάββατο καταβαίνουν για πορεία σε πολλά σημεία της χώρας μας (συμπεριλαμβανομένου και του Κέντρου της Αθήνας), καθώς και στην Κρήτη, στην Πάτρα αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Διαβάστε παρακάτω τους λόγους που λένε #ΑμετάκληταΌχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια.
ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια :
- Θέτει κάθε παιδί ως αντικείμενο αντιδικίας παραβλέποντας τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Μέχρι σήμερα, κάθε παιδί ήταν μια μοναδική ιστορία, την οποία εξέταζε ξεχωριστά ο/η δικαστής, καθιστώντας τις ισχύουσες διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου από τις πλέον προοδευτικές στην Ευρώπη. Ο νομοθέτης εισάγει αυθαίρετα και οριζόντια τον ορισμό του συμφέροντος του παιδιού, το ίδιο για όλα τα παιδιά, αφαιρώντας από την/τον δικαστή τη δυνατότητα να κρίνει κατά περίπτωση και ανάλογα με τις κοινωνικές-οικονομικές δυνατότητες και τις δυναμικές που αναπτύχθηκαν στην κάθε οικογένεια. Αντί οι ανάγκες και ο λόγος του ίδιου του παιδιού και των ειδικών παιδοψυχολόγων να αναβαθμίζονται, εν έτει 2021 το κράτος αναλαμβάνει τον ρόλο του πάτερ φαμίλια, του πατριάρχη που ξέρει καλύτερα από όλες και όλα (γυναίκες και παιδιά) ποιο είναι το συμφέρον τους. Επιπλέον, εισάγεται τεκμήριο του 1/3 του χρόνου του παιδιού για την άσκηση επικοινωνίας με τον γονέα που δεν διαμένει, το οποίο δεσμεύει καταλυτικά τη δυνατότητα του δικαστή να κρίνει εξατομικευμένα. Πρόκειται για μια ρύθμιση που παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών.
- Εκθέτει τα παιδιά ή/και τον κακοποιημένο γονέα στη βία του κακοποιητή, αφού τους υποχρεώνει σε καθημερινή επαφή. Με μία αδιανόητη πρόταση, ο κακοποιητικός γονέας, ακόμη και αν έχει καταδικαστεί πρωτόδικα, θα μπορεί να έχει (1/3) επικοινωνία με το παιδί και πρόσβαση στην κακοποιημένη πρώην σύζυγο που έχει την κύρια επιμέλεια, μέχρι την ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ καταδίκη του. Αυτό για τα ελληνικά ποινικά δικαστήρια, συνιστά υπόθεση περίπου 10 χρόνων. Δεν γνωρίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης τα στατιστικά από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και την αστυνομία; Δεν γνωρίζει για την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης; Δεν γνωρίζει τη διεθνή εμπειρία, συχνά τραγική, με δολοφονημένα παιδιά και γυναίκες, από χώρες με παρόμοια νομοθεσία; Να παραιτηθεί αν δεν τα γνωρίζει. Να παραιτηθεί, γιατί εμείς δεν θα παραδώσουμε τις ζωές των επιζωσών ενδοοικογενειακής βίας και τα παιδιά μας στα χέρια των κακοποιητών.
- Σε χώρες που έχει εφαρμοστεί έχει καταγραφεί αύξηση των γυναικοκτονιών και των παιδοκτονιών. Το κείμενο φαίνεται να αγνοεί σχεδόν εντελώς τη διείσδυση και την επιμονή της έμφυλης βίας που καθορίζει σημαντικά τα αιτήματα για διαζύγιο και δημιουργεί καταστάσεις μεγαλύτερων εντάσεων στην επιμέλεια των παιδιών, τα οποία γίνονται για τους πατέρες το αντικείμενο της διαμάχης και ένα εργαλείο για να συνεχίσουν να ασκούν εξουσία και έλεγχο. Το νομοσχέδιο βάζει σε εκβιάσιμη θέση τις γυναίκες και την ευάλωτη γονεϊκότητα, προβλέποντας μάλιστα και ποινές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Το αποτέλεσμα θα είναι ο περαιτέρω εγκλωβισμός των γυναικών και ευάλωτων γονέων σε καταπιεστικές/κακοποιητικές σχέσεις, αποτρέποντας ακόμη και την καταγγελία ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας υπό τον φόβο της απώλειας των παιδιών σε πιθανό διαζύγιο. Σε μία κοινωνία που είναι ήδη δύσκολο για τις γυναίκες να καταγγείλουν και να αποδείξουν την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση του παιδιού, η νομοθετική πρόταση αυτή συνιστά εγκληματική πράξη.
- Λειτουργεί με ταξικούς όρους, αφού εξυπηρετεί το αίτημα οικονομικά εύρωστων «Ενεργών μπαμπάδων» για μη καταβολή της διατροφής. Ποιος θα ξεχάσει έναν από τους επικεφαλής και δημόσιο εκπρόσωπο του λόμπι, να δηλώνει από τηλεοράσεως ότι δεν μπορεί να πληρώνει μια ζωή διατροφή για εννιά μήνες ενοίκιο; Τον άκουσε ο κύριος Τσιάρας, λοιπόν, και θέσπισε το τεκμήριο επικοινωνίας κατά το 1/3, το οποίο θα μειώσει έως και θα εκμηδενίσει τις διατροφές, καθώς θα συμψηφίζονται, ενώ δεν μεριμνά για την υποστήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών και την ενίσχυση του ενός γονέα όταν ο έτερος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις διατροφής του.
Παραθέτουμε αυτούσιο το σχόλιο:
“Το σχέδιο λοιπόν είναι ο πατέρας να πληρώνει 150-300 το μήνα, όταν θέλει, και με αυτό το ποσό να έχει στην υπηρεσία του μια γυναίκα να του προσέχει το παιδί 24/7, ενώ ταυτόχρονα να την απειλεί ότι θα πάρει τη επιμέλεια, να την κατηγορεί για τα δικά του λάθη και ανευθυνότητες, αυτή να είναι υποχρεωμένη να του απαντά στα κακοποιητικά του μηνύματα, αυτός βέβαια να μην έχει τέτοια υποχρέωση. Ετσι ο άντρας θα έχει στη διάθεση του ένα ανήλικο παιδί, το οποίο δεν φροντίζει αυτός, για όποτε το χρειαστεί, νομικά ή συναισθηματικά.
Ελλάδα. 2021.”
- Διατηρεί αόρατα άλλα μοντέλα οικογένειας (μονογονεϊκές οικογένειες, ομόφυλα ζευγάρια, θετούς γονείς, μη πυρηνικές οικογένειες)
Πηγή: Facebook: Όχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια