Η χρήση της πιπίλας είναι ένα από τα πολλά θέματα που απασχολούν τους νέους γονείς, οι οποίοι κατακλύζονται συνήθως από πληθώρα πληροφοριών σχετικά με την ανατροφή, τη φροντίδα και την υγεία του παιδιού τους.
Οι γονείς που αποκτούν το πρώτο τους μωράκι είναι λογικό να είναι γεμάτοι ερωτήματα και αγωνίες για κάθε λεπτομέρεια που αφορά το παιδί τους.
Πολλές φορές, όμως, οι διαφορετικές απόψεις μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους γονείς και ιδιαιτέρως στις νέες μανούλες.
Ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί τους γονείς τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού τους είναι το αν είναι καλό να του δώσουν πιπίλα. Μπορεί η πιπίλα να δημιουργήσει προβλήματα στα δόντια ή στο θηλασμό και να προκαλέσει μολύνσεις;
Η ψυχραιμία και η σωστή πληροφόρηση θα σας βοηθήσουν να αναλογιστείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και να αποφασίσετε αν θα δώσετε τελικά την πιπίλα στο μωρό σας.
Ποιες είναι οι απαντήσεις σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η χρήση της πιπίλας; Ποιοι κίνδυνοι αποτελούν μύθους που παραπληροφορούν τους γονείς και ποιοι είναι αληθινοί;
Μπορεί η πιπίλα να προκαλέσει οδοντικά προβλήματα;
Τα οδοντικά προβλήματα είναι ο κυριότερος, ίσως, λόγος που αποτρέπει τους γονείς να χρησιμοποιήσουν την πιπίλα. Είναι μύθος ή πραγματικότητα ότι κινδυνεύουν τα δοντάκια του παιδιού μας από την πιπίλα;
Η απάντηση είναι ότι τα πιθανά οδοντικά προβλήματα μπορεί να προκληθούν μόνο αν γίνεται εκτεταμένη χρήση της πιπίλας.
Τόσο ο θηλασμός της πιπίλας, αλλά και του δαχτύλου αποτελούν συνήθειες που πρέπει να σταματήσουν εγκαίρως για να είναι ακίνδυνες για τα δόντια του παιδιού.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι γονείς να προσφέρουν την πιπίλα περιστασιακά, μόνο τις στιγμές που χρειάζεται, και να ενθαρρύνουν το παιδί να κόψει τη συνήθεια της πιπίλας έως το τέταρτο έτος.
Τα παιδιά που χρησιμοποιούν την πιπίλα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στη θέση των δοντιών (μετακίνηση των άνω μπροστινών δοντιών προς τα έξω), καθώς και διαταραχές στη διάπλαση των γνάθων.
Το παιδί μας πρέπει να παρακολουθείται από παιδοδοντίατρο ο οποίος μπορεί να μας βοηθήσει στη διακοπή της συνήθειας της πιπίλας και να μας ενημερώσει σε περίπτωση που απαιτείται κάποια θεραπευτική παρέμβαση.
Μπορεί η πιπίλα να προκαλέσει προβλήματα στον θηλασμό;
Οι μητέρες που θέλουν να θηλάσουν αποκλειστικά πολλές φορές ανησυχούν μήπως η πιπίλα προκαλέσει προβλήματα στον θηλασμό, όπως σύγχυση θηλών, μειωμένη παραγωγή γάλακτος, μειωμένη πρόσληψη βάρους ή ακόμη και πρόωρο αποθηλασμό.
Οι ανησυχίες αυτές είναι απόλυτα κατανοητές αν αναλογιστεί κάποιος τη σπουδαιότητα του θηλασμού για το παιδί και τη μητέρα, αλλά και τις ενδεχόμενες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετώπισε η μητέρα κατά την έναρξη του θηλασμού.
Η αλήθεια είναι πως αν δώσετε την πιπίλα αφού έχει εγκατασταθεί ο θηλασμός και τηρήσετε όλες τις οδηγίες για τη σωστή χρήση της, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε!
Πρέπει, δηλαδή, να έχει έρθει άφθονο το γάλα, το μωρό να θηλάζει καλά και να παίρνει καλά βάρος. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά την τέταρτη με έκτη εβδομάδα, αν και σε πολλά μωρά μπορεί να παρατηρηθεί και νωρίτερα.
Εφόσον είστε σίγουροι για την καλή εγκατάσταση του θηλασμού και έχετε συμβουλευθεί και τον/την παιδίατρό σας, θα μπορέσετε να ξεκινήσετε τη χρήση της πιπίλας και να ανακουφιστείτε από τα πλεονεκτήματα που μπορεί να σας προσφέρει.
Μπορεί η πιπίλα να προφυλάξει το παιδί από το Σύνδρομο Αιφνιδίου Βρεφικού Θανάτου (SIDS);
Τα τελευταία χρόνια η πιπίλα έχει ξαναβρεί τη θέση της και αποτελεί συνηθισμένη επιλογή των γονιών, λόγω της προστασίας που προσφέρει από το Σύνδρομο Αιφνιδίου Βρεφικού Θανάτου (SIDS). Το σύνδρομο αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο των γονιών και τον λόγο για τον οποίο μπορεί να σηκωθούν πολλές φορές μέσα στη νύχτα για να δουν αν το μωρό τους αναπνέει.
Το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου είναι ο ξαφνικός και ανεξήγητος θάνατος ενός βρέφους ηλικίας έως δώδεκα μηνών.
Παρ’ όλο που τα ακριβή αίτια του συνδρόμου δεν είναι γνωστά,υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θεωρείται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του, καθώς και κάποιοι κανόνες πρόληψης.
Δώστε την πιπίλα κατά τη διάρκεια του ύπνου, είτε του βραδινού είτε των πρωινών/μεσημεριανών υπνάκων, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα του συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.
Μην αναγκάζετε, όμως, το μωρό να την κρατήσει αν δεν τη θέλει και μην την ξαναβάζετε στο στόμα αν το μωρό τη βγάλει μόνο του ενώ κοιμάται.
Πιπίλισμα του αντίχειρα ή πιπίλα; Πώς μπορεί να βοηθήσει η πιπίλα το μωρό μου;
Τα περισσότερα βρέφη μεταξύ δύο και τεσσάρων μηνών έχουν τη συνήθεια να βάζουν το χέρι στο στόμα.Μερικά μωρά, μάλιστα, πιπιλάνε τον αντίχειρά τους πριν ακόμη γεννηθούν. Θα είναι σίγουρα πολλοί οι γονείς που αντίκρισαν αυτή την εικόνα κάνοντας υπέρηχο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πρόκειται για μια κίνηση που χαρακτηρίζεται φυσιολογική στα βρέφη και στα νήπια έως τεσσάρων ετών.
Το παιδί ξεκινάει να γνωρίζει τον κόσμο και να ανακαλύπτει τις ιδιότητες των πραγμάτων γύρω του, μέσω της αφής, της γεύσης και της όσφρησης.
Όταν παρατηρεί, λοιπόν, ένα βρέφος το χεράκι του είναι φυσιολογικό να θέλει να το βάλει στο στόμα του. Επιπλέον, το πιπίλισμα του δαχτύλου φαίνεται να ηρεμεί τα παιδιά, κάνοντάς τα να νιώθουν ασφαλή, ενώ συγχρόνως τα ανακουφίζει από τυχόν ενοχλήσεις στα ούλα.
Το παρατεταμένο πιπίλισμα του δαχτύλου μπορεί, όμως, να οδηγήσει σε σοβαρά οδοντικά προβλήματα ενώ κρύβει και τον κίνδυνο ενδεχόμενων μολύνσεων.
Η πιπίλα μας δίνει τη λύση γιατί μπορεί να αντικαταστήσει το δάχτυλο για το ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα.
Αν δώσουμε πιπίλα στο παιδί, θα μπορέσουμε αργότερα να την απομακρύνουμε και να του την κόψουμε, ενώ το χέρι του παιδιού θα είναι πάντα εκεί!
Επιπλέον, η χρήση της πιπίλας μπορεί να είναι σωτήρια για τις μανούλες, καθώς μπορεί να λειτουργήσει και ως υποκατάστατο της θηλής για τις στιγμές που το παιδί ζητά παρηγοριά και δεν πεινάει.
Η πιπίλα καλύπτει μια ανάγκη του μωρού, την ανάγκη να πιπιλάει, χωρίς να τρώει, για να νανουριστεί και να παρηγορηθεί. Πολλά μωρά ακόμα και αφού έχουν ταϊστεί και αλλαχτεί έχουν την ανάγκη να συνεχίσουν να πιπιλάνε. Αυτά τα μωρά μπορούν να ωφεληθούν πολύ από τη χρήση της πιπίλας.
Πηγή: kougia.gr