Το φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ, ευρέως γνωστό και ως βιταμίνη Β9, είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Χρησιμοποιούμε τον όρο «φυλλικό» για τις μορφές που βρίσκονται στο σώμα μας και «φολικό οξύ» για την πιο σταθερή μορφή της, που απαντάται σε συμπληρώματα.

Επειδή διαλύεται στο νερό, ο οργανισμός χρησιμοποιεί την ποσότητα που χρειάζεται, ενώ η περίσσειά της αποβάλλεται, μέσω των ούρων. Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέως μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη.

Το φυλλικό οξύ είναι πολύ σημαντικό για όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ ο κίνδυνος ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα μειώνεται σημαντικά, όταν λαμβάνεται φυλλικό οξύ συμπληρωματικά σε μια υγιεινή διατροφή, πριν από και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κύησης. Οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα οδηγούν σε δυσμορφίες της σπονδυλικής στήλης (π.χ. δισχιδής ράχη), του κρανίου και του εγκεφάλου (π.χ. ανεγκεφαλία).

Επίσης γνωρίζουμε ότι η έλλεψη φυλλικού οξέος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο (Neural tube defects), συνδεέται με πρόωρο τοκετό και μειωμένο βάρος στο βρέφος.

Για τους λόγους αυτούς συνιστάται η κατανάλωση 400mg ημερισίως σε συμπλήρωμα διατρόφης για τις πρώτες 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Καλό θα ήταν η κατανάλωση αυτή να ξεκινήσει ως προετοιμασία περίπου ένα μήνα πριν την προσπάθεια για εγκυμοσύνη.

Εκτός του συμπληρώματος και η διατροφή της εγκύου θα πρέπει να είναι πλούσια σε πηγές φυλλικού οξέως όπως : λαχανάκια βρυξελλών, σπανάκι, άσπρα φασόλια, ρεβύθια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, χυμός πορτοκάλι, συκώτι και δημητριακά εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ.

To φυλλικό οξύ κατά την διάρκεια της κύησης συντελεί στην πρόληψη των εμβρυϊκών καρδιακών δυσπλασιών, σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal. 

 

Πηγή: medinutrition.gr, mitrikosthilasmos.gr, y-0.gr

 

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.