Διάρροια ονομάζουμε την αποβολή ρευστών κενώσεων με αυξημένη συχνότητα και με επαυξημένο βάρος. Για μερικά παιδιά, η διάρροια είναι ήπια και θα φύγει μέσα σε λίγες μέρες.
Για άλλα, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Σε περιόδους διάρροιας το παιδί σας αναπόφευκτα θα χάσει υγρά από το σώμα του και να αισθάνεται αδύναμο, για αυτό και χρειάζεται να δώσετε μεγάλη προσοχή ώστε να το κρατήσετε ενυδατωμένο.
Η γρίπη στομάχου είναι μια κοινή αιτία διάρροιας. Οι ιατρικές θεραπείες, όπως τα αντιβιοτικά ή άλλους είδους φάρμακα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάρροια.
Αυτό το άρθρο μιλά για διάρροια σε παιδιά ηλικίας άνω του 1 έτους – για μικρότερα παιδιά είναικαλό να καλέσετε το γιατρό σας. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε φάρμακα για να επιβραδύνετε τη διάρροια του παιδιού σας χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον παιδίατρο.
Κίνδυνος αφυδάτωσης
Είναι εύκολο για ένα παιδί με διάρροια να χάσει πάρα πολά υγρά και να πάθει αφυδάτωση. Τα χαμένα υγρά πρέπει να αντικατασταθούν. Το νερό είναι μία λύση, αλλά πάρα πολύ νερό μόνο, σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορεί και να είναι επιβλαβές. Για αυτό και το καλύτερο είναι να δίνουμε νερό σε φυσιολογικές ποσότητες, το οποίο νερό όμως να περιέχει ηλεκτρολύτες, για πιο άμεση και αποτελεσματική ανυδάτωση.
Οι ηλεκτρολύτες κυκλοφορούν σε μορφή σκόνης με ευχάριστη γεύση φράουλας ή μπανάνας και τους προμηθεύεστε από τα φαρμακεία. Ακολουθήστε τις οδηγίες του φαρμακοποιού για την ορθή τους χρήση.
Διατροφή για παιδιά με διάρροια
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας εάν εμφανίσει διάρροια. Το σημαντικότερο είναι να τρέφεται ελαφρά ώστε να μην επιβαρύνεται το στομάχι και το έντερο.
Πιο συγκεκριμένα:
Προφέρετε μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για 3 μεγάλα γεύματα.
Προτιμήστε αλμυρά τρόφιμα, όπως κουλουράκια και σούπα.
Δώστε του τροφές που βοηθούν και καταπραύνουν το γαστρεντερικό σύστημα, όπως:
- Βραστό βοδινό κρέας, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι ή γαλοπούλα
- Βραστά αυγά
- Μπανάνες
- Πουρές μήλου
- Λευκό ψωμί
- Ζυμαρικά ή λευκό ρύζι
- Δημητριακά που έχουν υποστεί καλή επεξεργασία όπως φαρίνα ή ρυζάλευρο
- Βραστές ή ψητές πατάτες
- Αφαιρέστε κουκούτσια και φλούδες από τα άνω.
Τί να αποφύγετε
Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα τρόφιμα όταν έχουν διάρροια, συμπεριλαμβανομένων των τηγανητών, των λιπαρών, των μεταποιημένων ή γρήγορων τροφών, των γλυκών, των ντόνατς και των αλλαντικών.
- Αποφύγετε να δώσετε στα παιδιά χυμούς φρούτων – η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη θα επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας.
- Αποφύγετε τα γαλοκτοκομικά προϊόντα για λίγες μέρες.
- Μη δώσετε στο παιδί σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, όπως πράσινα λαχανικά, μαύρο ψωμί, φρούτα (πλην μπανάνας και βρασμένου μήλου), κ.α.
- Το παιδί σας θα πρέπει επίσης να αποφεύγει την καφεΐνη και τα αεριούχα ποτά έως να γίνει τελείως καλά.
Όταν το παιδί σας αρχίσει να δείχνει σημάδια βελτίωσης, προσθέστε σταδιακά και με προσοχή στο διαιτολόγιό του τις τροφές που έχει συνηθίσει να τρώει, έως ότου να επιστρέψει πια στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.
Πηγή: babyspace.gr