ΝΗΠΙΟ 2-5 ΠΑΙΔΙ 6-12 ΥΓΕΙΑ

Πυρετικοί σπασμοί στα παιδιά: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζονται;

Συμβαίνει σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών με πέντε χρονών ,κατά την διάρκεια του πυρετού, γι` αυτό και λέγονται πυρετικοί σπασμοί. Συνήθως παρουσιάζονται την πρώτη μέρα του πυρετού. Οι πυρετικοί σπασμοί είναι μια πολύ συχνή κατάσταση αφού 3 στα εκατό παιδιά θα παρουσιάσουν πυρετικούς σπασμούς. Μεγάλη σημασία έχει αν οι γονείς  έκαναν πυρετικούς σπασμούς σαν παιδιά. Σε μια τέτοια περίπτωση η πιθανότητα να παρουσιάσει πυρετικούς σπασμούς το παιδί είναι αρκετά πιο μεγάλη.

Τι είναι οι πυρετικοί σπασμοί;
Οι πυρετικοί σπασμοί είναι το αποτέλεσμα ηλεκτρικών εκφορτίσεων στον εγκέφαλο του παιδιού. Οι εκφορτίσεις αυτές μεταφέρονται δια μέσου των νεύρων στους μύες οι οποίοι στην αρχή σφίγγουν μετά αρχίζουν να συσπώνται και στην συνέχεια ο άρρωστος χάνει τις αισθήσεις του.

Ποια τα συμπτώματα των πυρετικών σπασμών;

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, ένα παιδί που παρουσιάζει πυρετό, ξαφνικά αρχίζει να παρουσιάζει συσπάσεις στα χέρια και στα πόδια και ταυτόχρονα χάνει την επαφή του με το περιβάλλον. Υπάρχουν περιπτώσεις που αντί των συσπάσεων το παιδί παρουσιάζεται από την αρχή πολύ χαλαρό, όπως τον “πεθαμένο” ή όπως το “ζυμάρι”. Έτσι συνήθως περιγράφουν οι γονείς το παιδί. Σημαντικό επίσης είναι να ξέρετε ότι πολλές φορές οι γονείς αντιλαμβάνονται τον πυρετό αφού το παιδί κάνει τους σπασμούς. Εκτός από τους σπασμούς και την απώλεια των αισθήσεων τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν προσήλωση βλέμματος και περιστοματική κυάνωση. Προσήλωση βλέμματος, σημαίνει ότι το παιδί “καρφώνει” τα μάτια του σε συγκεκριμένο σημείο χωρίς να τα κινεί και βλέπετε ένα μεγάλο μέρος από το “ασπράδι” του ματιού. Περιστοματική κυάνωση είναι μπλε προς μαύρο χρώμα γύρω από το στόμα του παιδιού.

Ποιά είναι η διάρκεια των σπασμών;

Συνήθως διαρκούν γύρω στα 5-10 λεπτά, αλλά ο χρόνος αυτός φαίνεται στους γονείς σαν ένας ολόκληρος αιώνας.

Αφήνουν οποιαδήποτε βλάβη οι σπασμοί στο παιδί;

ΟΧΙ. Πολλοί γονείς φοβούνται ότι οι σπασμοί μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο, νοητική υστέρηση ή μαθησιακά προβλήματα. Τίποτα από τα πιο πάνω δεν ισχύει.

Υπάρχει θεραπεία για τους πυρετικούς σπασμούς;

ΟΧΙ. Τα παιδιά που κάνουν πυρετικούς σπασμούς σταματούν από μόνα τους συνήθως πριν από την ηλικία των πέντε χρονών. Υπάρχουν γιατροί που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγήσουν κάποιο φάρμακο καθημερινά. Η χορήγηση αντισπασμωδικών φαρμάκων κατά την διάρκεια του πυρετού βρέθηκε ότι δεν βοηθά.

 

 

Πηγή: paidiatros.gr, childcare.com, yourbaby.com 

 

 


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.