Χειμώνας και ιώσεις πάνε πακέτο. Οι τελευταίες μάλιστα έχουν και ηλικιακές προτιμήσεις. Δείτε ποιες ιώσεις προτιμούν τα βρέφη ή τα μεγαλύτερα παιδάκια και οπλιστείτε με τις απαραίτητες γνώσεις και… υπομονή!

Βρογχιολίτιδα

Κάνει συχνά την εμφάνισή της κατά το διάστημα από Νοέμβριο έως Μάρτιο και… προτιμά μωράκια έως 12 μηνών.

Προκαλείται από ιούς και δημιουργεί φλεγμονή στα βρογχιόλια, στους μικρούς σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα ο αέρας να μην μπορεί να κυκλοφορεί εύκολα. Στην αρχή μοιάζει με ένα κρυολόγημα, αφού το μωρό έχει συνάχι και λίγο βήχα, ίσως και πυρετό.

Μετά από λίγο όμως “σφυρίζει” κατά την εκπνοή. Γενικά πρόκειται για μια ακίνδυνη ίωση, ωστόσο υπάρχουν μωρά που μπορεί να την περάσουν πιο βαριά, αν είναι μικρότερα από 3 μηνών ή πρόωρα.

Αν το μωρό εμφανίσει τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας, θα πρέπει να το δει ο παιδίατρος, ο οποίος ίσως χορηγήσει εισπνεόμενα φάρμακα που «λύνουν» τον βρογχοσπασμό.

Αυτό που εσείς μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε είναι πολλά υγρά και μικρά γεύματα, τα οποία βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Λαρυγγίτιδα

Η λαρυγγίτιδα εμφανίζεται μετά από λοίμωξη από ιούς του αναπνευστικού στην ηλικιακή φάση από περίπου 1 έτους μέχρι και τα 3 έτη. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ίωσης στενεύουν οι αεραγωγοί προς τους πνεύμονες και το μωρό δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

Τα συμπτώματα είναι απλό συνάχι και ελαφρύς πυρετός, τα οποία τελικά καταλήγουν σε έναν χαρακτηριστικό βήχα που ακούγεται σαν γάβγισμα σκύλου, βράχνιασμα και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό που ανακουφίζει πολύ το παιδί είναι να αναπνεύσει καθαρό αέρα με το που εκδηλώσει τον βήχα.

Κάποιοι παιδίατροι συνιστούν μάλιστα “χαμάμ”, να τοποθετήσουμε το παιδί σε μπάνιο με υδρατμούς δηλαδή, μέθοδος η οποία και πάλι ανοίγει τους αεραγωγούς.

Αμυγδαλίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα σχετίζεται όπως καταλαβαίνετε άμεσα με τις αμυγδαλές, δηλαδή τους λεμφαδένες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού.

Μέχρι την ηλικία των 6-7 επιτρέπουν στους λοιμώδεις μικροοργανισμούς να εισχωρούν στο αναπνευστικό του παιδιού γιατί είναι αρκετά μεγάλες. Μετά την ηλικία των 7 συρρικνώνονται.

Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας είναι πολύ χαρακτηριστικά: υψηλός πυρετός και πόνος κατά την κατάποση. Ο γιατρός διαπιστώνει την αιτία της αμυγδαλίτιδας και συστήνει αγωγή αφού πρώτα κάνει μια ειδική εξέταση, το strep test, στο παιδί. Αν το τεστ βγει θετικό, σημαίνει πως η φλεγμονή οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη και τότε πρέπει να χορηγηθεί αντιβιοτικό.

Γαστρεντερίτιδα

Ίσως η πιο συνηθισμένη και η πιο εύκολα μεταδιδόμενη λοίμωξη, αφού… ευδοκιμεί σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Συνήθως τα συμπτώματα ξεκινούν με έντονο πόνο στην κοιλιά και διάρροια, ενώ μπορεί να ακολουθήσει και εμετός ή πυρετός.

Δεν είναι απαραίτητη, ούτε αποτελεσματική η χορήγηση αντιβιωτικού.

Η γαστρεντερίτιδα όμως μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, γι’ αυτό και πρέπει να ελέγχετε το παιδί σας για τα σχετικά σημάδια (στεγνή γλώσσα, λίγα ούρα, υπνηλία) και να το ενυδατώνετε με διαλύματα ηλεκτρολυτών.

Τις περισσότερες φορές, οι ιώσεις είναι περαστικές, “κάνουν τον κύκλο τους” και αντιμετωπίζονται στο σπίτι. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίζετε το παιδί σας από τα συμπτώματα είναι να του χορηγείτε άφθονα υγρά.

Επίσης κάντε τον φυσιολογικό ορό φίλο σας! Είναι ο καλύτερος τρόπος να «ελευθερώσετε» τη βουλωμένη μύτη του παιδιού, φυσικά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βράσετε νερό με λίγες σταγόνες ευκαλύπτου και να το βάλετε στο δωμάτιό του, ή αν είναι σε μεγαλύτερη ηλικία παροτρύνετέ το να κάνει εισπνοές πάνω από τους υδρατμούς του ευκαλύπτου ώστε να μειωθεί το «μπούκωμα».

Πρόληψη

  • Επιμείνετε στο να πλένουν τα παιδιά σας τα χεράκια τους
  • Μάθετέ τα να βάζουν το χέρι τους μπροστά στο στόμα όταν βήχουν
  • Μην τα ντύνετε με πολλά και βαριά ρούχα, το μόνο που πετυχαίνετε είναι να ιδρώνουν
  • Μην τα στέλνετε στο σχολείο εάν υπάρχει υποψία ασθένειας
  • Μην παραμελείτε τα εμβόλιά τους
  • Μη διστάζετε να ρωτάτε κάποιον που θέλει να σας επισκεφθεί στο σπίτι αν είναι υγιής και φυσικά πείτε του να αναβάλει την επίσκεψη εάν δεν είναι καλά.
  • Μην επιτρέπετε σε κανέναν συγγενή, φίλο, επισκέπτη να αγγίζει το μωρό χωρίς να έχει πλύνει πολύ καλά τα χέρια του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: bio-bebe.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.