«Μα γιατί το παιδί μου βρέχει ακόμα το κρεβάτι του τη νύχτα;»

«Μήπως δεν έπρεπε να βγάλουμε ακόμα την πάνα;»

«Τι έχουμε κάνει λάθος;»

«Είσαι πολύ μεγάλος για να τα κάνεις πάνω σου!»

«Είσαι μεγάλη πια για να κατουριέσαι, θα σε κοροϊδεύουν τα άλλα παιδάκια!».

Όλα τα παραπάνω είναι ερωτήματα και δηλώσεις που προβληματίζουν, στεναχωρούν και γεμίζουν με ντροπή τους γονείς και τα παιδιά.

Βρέχει το κρεβάτι ή αλλιώς «νυκτερινή ενούρηση»

Όταν ένα παιδί, μεγαλύτερο των πέντε ετών, βρέχει το κρεβάτι του τα βράδια, τότε λέμε ότι έχει νυκτερινή ενούρηση.

Η ενούρηση είναι μια διαταραχή που στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, συνηθέστερα στα αγόρια.

Χαρακτηρίζεται από την ακούσια και επαναλαμβανόμενη απώλεια ούρων στα εσώρουχα, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Επίσης, δε συνάδει με τη νοητική ηλικία του παιδιού και και δεν οφείλεται σε οργανικά αίτια.

Ένα στα πέντε παιδιά(20%) στην ηλικία των πέντε χρονών έχει ενούρηση, 5% στην ηλικία των δέκα χρονών και 1% των ενηλίκων εξακολουθούν να έχουν ενούρηση.

Άρα, καταλαβαίνετε πως είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να πανικοβάλεστε αν το παιδί σας βρέχει ακόμα το κρεβάτι του. Δεν είστε μόνοι σε αυτό! Είναι, όμως, ένας καλός λόγος για να διερευνήσετε με ψυχραιμία τι κρύβεται από πίσω.

Βρέχει το κρεβάτι: Η διάγνωση

Προσοχή! Μην προβαίνετε σε γρήγορες και επιπόλαιες διαγνώσεις.

Για να διαγνωσθεί η νυκτερινή ενούρηση θα πρέπει τα επεισόδια ενούρησης να συμβαίνουν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, επί τρεις μήνες και να υπάρχει χρονική συσχέτιση των επεισοδίων με άλλες δυσκολίες που παρουσιάζει το παιδί.

Για παράδειγμα, να περιορίζει τις δραστηριότητες και τη λειτουργικότητα του στην καθημερινή ζωή και να επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμησή του. Και φυσικά, η διάγνωση δίνεται μόνο από ειδικούς.

Μερικοί λόγοι που ένα παιδί μπορεί να βρέχει το κρεβάτι του

Κληρονομικότητα

Η ενούρηση ως διαταραχή δείχνει να έχει δυνατό γενετικό υπόβαθρο. Ως εκ τούτου, παιδιά με συγγενείς πρώτου βαθμού που αναφέρουν ιστορικό ενούρησης όταν ήταν ανήλικοι, έχουν ισχυρότερη προδιάθεση να παρουσιάσουν και αυτά ενούρηση.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η καθυστέρηση ή η βιασύνη στην έναρξη της εκπαίδευσης στην τουαλέτα και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να αποτελέσουν αιτίες νυκτερινής ενούρησης.

Ψυχοπιεστικά γεγονότα ζωής

Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος και παλινδρόμηση στο παιδί, είναι πιθανό να το οδηγήσει σε ασυνείδητη υιοθέτηση ή έκφραση συμπεριφορών παιδιών μικρότερης ηλικίας, ενώ τις είχε κατακτήσει. Όπως για παράδειγμα, να βρέχει τα ρούχα και τα σεντόνια του ακούσια.

Οι καταστάσεις που φαίνεται να ενεργοποιούν το να βρέχει το παιδί το κρεβάτι του, ενώ είχε κατακτήσει προηγουμένως τον έλεγχο, συνδέονται συχνά με έντονες και ξαφνικές αλλαγές στην καθημερινότητά του.

Για παράδειγμα, η γέννηση ενός μικρότερου αδερφού/ής, μια μετακόμιση, η εισαγωγή του στον παιδικό σταθμό, ο χωρισμός των γονέων, η απώλεια ενός οικείου ή αγαπημένου προσώπου, τα θέματα υγείας στην οικογένεια, ακόμα και η κακοποίηση κ.α.

Μοιάζει να επιδιώκει ασυνείδητα να του συμπεριφερθούν σα να είναι παιδί νεαρότερης ηλικίας. Και αυτό, έως ότου ανακτήσει το αίσθημα ασφάλειας που είχε, πριν παλινδρομήσει.

Θεραπεία σε συνεργασία με ειδικούς

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για να σταματήσει το παιδί να βρέχει το κρεβάτι του ποικίλουν. Κλειδί στην επιλογή τους αποτελεί η κατανόηση των αιτιών που την πυροδοτούν.

Στην περίπτωση που αποκλειστεί το οργανικό αίτιο, βήμα εξαιρετικά σημαντικό, υπάρχουν διάφοροι τρόποι παρέμβασης:

Ψυχοεκπαίδευση των γονέων από ειδικούς.

Σκοπός είναι αφενός η βελτίωση της επικοινωνίας γονέα/φροντιστή – παιδιού. Αφετέρου, η παροχή πρακτικών οδηγιών για την εκπαίδευση στην τουαλέτα.

Βάση αυτής της ψυχοεκπαίδευσης αποτελεί η απενοχοποίηση των παιδιών από τους γονείς, με σκοπό να απομακρύνουν τα συναισθήματα της ντροπής από τα παιδιά, αλλά και τους ίδιους, καθώς και η ενίσχυση της σχέσης τους.

Τεχνικές έγκαιρης αφύπνισης του παιδιού, σε περιπτώσεις νυχτερινής ενούρησης.
Φαρμακευτική αγωγή, σε περίπτωση που οι ψυχοεκπαιδευτικές και συμπεριφορικές τεχνικές δεν αποδίδουν. Φυσικά, στις παραπάνω προσπάθειες απαιτείται πρώτα η επένδυση ικανοποιητικού χρόνου.

Ψυχοθεραπεία. Η ατομική ψυχοθεραπεία για το παιδί, συνδυαστικά με συμβουλευτική γονέων ή/και οικογενειακή θεραπεία κρίνεται απαραίτητη σε περιπτώσεις παιδιών που η ενούρηση και οι δυσκολίες τους φαίνεται να συνδέονται με ψυχοπιεστικά γεγονότα ζωής. Αλλά και με στιγμές κρίσης που επηρεάζουν τα ίδια και την οικογένεια στο σύνολό της.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί στο σπίτι

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς στο σπίτι, όταν το παιδί βρέχει το κρεβάτι του, σε συνδυασμό με τις οδηγίες των ειδικών που έχουν επιλέξει; Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές:

  • Επαναλάβετε στο παιδί ότι δεν το κάνει επίτηδες. Στηρίξτε το, επεξηγώντας πως πρόκειται για μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν συχνά και άλλα παιδάκια. Πείτε του ότι δε θα διαρκέσει για πάντα. Κι αν είχατε κι εσείς παρόμοιες δυσκολίες στην ηλικία του, εκμυστηρευτείτε το, δίνοντας την ελπίδα και την πίστη ότι τις ξεπεράσατε.
  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και την υπομονή σας. Οι φωνές, το μάλωμα, οι τιμωρίες και οι υποτιμητικές δηλώσεις του τύπου «μα καλά τι έχεις πάθει, μεγάλο παιδί είσαι και κατουριέσαι πάνω σου», συμβάλλουν μόνο στην αύξηση του άγχους και στο αίσθημα ντροπής του παιδιού.
  • Με απλά λόγια, εξηγείστε τους λόγους και τις πιθανές λύσεις, συζητώντας με το παιδί. Δώστε επίσης κατά τη συζήτηση βήμα στο παιδί και ακούστε τι έχει να σας πει. Συζητείστε, για παράδειγμα, πώς θα ήταν για εκείνο να μειώσει την πρόσληψη υγρών πριν από τον ύπνο.
  • Σταθεροποιείστε συμπεριφορές ρουτίνας, πριν πάει το παιδί στο κρεβάτι. Για παράδειγμα, την τουαλέτα πριν τον ύπνο, ένα μικρό φωτάκι στο διάδρομο αν θελήσει να σηκωθεί το βράδυ για τουαλέτα κ.α.
  • Εμπλέξετε το παιδί στη διαδικασία. Ζητήστε με ηρεμία το παιδί να σας βοηθήσει να αλλάξετε σεντόνια σε περίπτωση ατυχημάτων. Παρουσιάστε έτσι ότι είναι κάτι φυσιολογικό, που συνηθίζεται να γίνεται όταν κανείς λερώνεται. Προσοχή εδώ όμως! Είναι σημαντικό αυτό να συμβεί με πρόθεση απενοχοποίησης και όχι να βιωθεί από το παιδί ως τιμωρία.
  • Προσπαθήστε να μην ξυπνάτε συχνά το παιδί τη νύχτα για να πάει στην τουαλέτα. Ή προσπαθήστε να το κάνετε μόνο μία φορά. Φαίνεται ότι αυτή η πρακτική δεν οδηγεί σε σταθερά θετικά αποτελέσματα. Περιορίζει όμως παροδικά τις ζημιές και την ταλαιπωρία του γονέα.
  • Προστατέψετε το παιδί σας από πιθανά αισθήματα ντροπής και επιπρόσθετο άγχος, αποφεύγοντας να τονίζετε τις δυσκολίες του μπροστά σε τρίτους. Ακόμα και μπροστά στα αδέρφια του, σε συγγενείς και φίλους. Και φυσικά, μην κάνετε πλάκα για αυτό το θέμα!
  • Σε περίπτωση που το παιδί σχεδιάζει να κοιμηθεί εκτός σπιτιού, όπως για παράδειγμα στην κατασκήνωση, σε σπίτι φίλου, σε μια σχολική εκδρομή, σε ένα συγγενικό σπίτι, προμηθεύσετέ το με τις απαραίτητες αλλαξιές και σεντόνια. Παράλληλα, ενημερώστε με διακριτικότητα αντίστοιχα τους υπεύθυνους ενήλικες για την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος.

Μην ξεχνάτε τα συναισθήματα!

Κλείνοντας, όπως στην πλειοψηφία των προκλήσεων που αντιμετωπίζετε με τα παιδιά σας, κρατήστε στο μυαλό σας τα συναισθήματα του παιδιού σας.

Αξιοποιείστε το γεγονός ότι το παιδί σας έχει κατακτήσει τον λόγο και μπορείτε να συνδιαλλαγείτε.

Προσκαλέστε το να εκφραστεί επί του θέματος, μαθαίνοτάς του παράλληλα να εμπιστεύεται και να λέει με αυθεντικότητα αυτό που νιώθει.

Κάντε το να συμμετέχει στη θεραπεία ή στις τεχνικές που ακολουθείτε στο σπίτι, ώστε να το βοηθήσετε να σταματήσει να βρέχει το κρεβάτι του, δίνοντας του πίσω την αίσθηση ελέγχου μπορεί να νιώθει ότι έχει χάσει. Γίνετε μια δυνατή ομαδούλα, που μαζί θα ξεπεράσετε αυτήν την κατάσταση!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: allaboutparents.gr από την Ψυχολόγο Μαρία Αποστολοπούλου


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.